Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Peglanje uz pomoć trikova – kako da ispravite izgužvanu odeću bez pegle

Peglanje je zahtevan posao, a nošenje izgužvane odeće nije samo modna greška, već ostavlja i loš utisak. Možda vašoj deci nije važno da li će obući nešto malo pogužvano, ali vi svakako ne želite da izgledaju neuredno, kao što ni sami ne želite da odete na posao u izgužvanoj suknji. Za peglanje često nemate dovoljno vremena, a možda i mrzite ovaj posao – ali srećom, ima dovoljno trikova uz pomoć kojih možete ispraviti nabore na odeći bez peglanja.

Najlakši način da izbegnete peglanje, jeste da sprečite gužvanje. Odeća se ne gužva sama od sebe, ali ako je ostavite u mašini za sušenje duže nego što je potrebno, ili je ostavite mokru na gomili – to je siguran način da se sve pogužva. Zato obavezno izvadite odeću iz mašine za sušenje dok je još topla, a zatim je sklopite ili okačite na vešalice, pre nego što se izgužva.

Ako oprane stvari sušite na žici, takođe postoji način da izbegnete peglanje – izvadite ih iz mašine za pranje veša, svaki komad protresite i spakujte i ređajte stvari jednu preko druge. Ostavite ih da stoje mokre i spakovane neko vreme, pre nego što ih poređate na sušilicu ili okačite na žicu. Prilikom kačenja, opet prvo svaku stvar protresite i ako koristite štipaljke, zakačite ih tako da ne ostavljaju vidljive tragove (za pregibe ispod rukava i štepove). Mokra odeća se izravna već dok stoji spakovana, a kad je pažljivo raširite da se suši, možete je nositi bez peglanja.

Ali ako su se stvari već pogužvale i dalje ih možete ispraviti, ne nakoliko jednostavnih načina.

Peglanje u mašini za sušenje

Košulje i pantalone koje su izgužvane po celoj površini (za razliku od malih površina, kao što su kragne), ispravićete tako što ćete ih ponovo staviti u mašinu za sušenje, a zatim odmah izvaditi i spakovati. Ovaj trik najbolje uspeva kod pamučne odeće, ali može da funkcioniše i za mešavine sa pamukom i drugim materijalima.

Stavite zgužvanu odeću u mašinu za sušenje sa vlažnim peškirom – ne mokrim, vlažnim. Ovo će stvoriti paru i izravnati nabore. Ako pokušavate da ispravite samo jedan komad odeće, možete staviti vlažnu krpu i podesiti mašinu za suđenje na pet do deset minuta. Ključno je da čim se proces završi, stvari odmah izvadite, da se ne bi ponovo zgužvale.

Pročitajte i ovo: Trikovi iskusnih roditelja za spremanje dece – kako da izađete iz kuće na vreme

Peglanje fenom

Ako nemate vremena ili uslova za peglanje, okačite zgužvanu stvar na vešalicu, zgužvana mesta poprskajte vodom (najbolje flaširanom, jer voda iz česme može sadržati minerali koji mogu ostaviti fleke) a zatim uključite fen i usmerite topao vazduh na zgužvane i nakvašene delove. Uverite se da ne držite fen suviše blizu, da ne biste izgoreli tkaninu. Ispravljanje pomoću vlaženja zgužvanih delova uspeće i bez fena, ako ima dovoljno vremena. Odeću koju ćete obući sledećeg dana, možete okačiti, nakvasiti i ostaviti da se suši preko noći. Kad se osuši, nabori će nestati.

Pegla za kosu

Odlično će raditi za male delove, kao što su kragne, manžetne, ili delovi tkanine između dugmadi. Pre nego što uključite peglu za kosu, uverite se da je čista, odnosno, da na njoj nema tragova koji mogu zaprljati odeću. Najbolje je da ploče očistite alkoholom, a zatim podesite temperaturu – za delikatne materijale i svilu koristite najnižu temperaturu, a za deblje tkanine podesite na toplije.

Tuširanjem protiv gužvanja

Peglanje na brzinu možete izvesti i prilikom jutarnjeg tuširanja. Stavite odeću na vešalicu i okačite je u tuš kabini. Tuširajte se što toplijom vodom i pazite da ne isprskate odeću i da na nju ne dospe sapunica. Ideja je da se napravi para (kao u mašini za sušenje) koja će izgladiti nabore. Ako nemate mesta u tuš kabini, ili mnogo prskate dok se tuširate, zakačite odeću sa spoljašnje strane, ili je okačite na vrata kupatila, a zatim se postarajte da napravite mnogo pare. Ili samo ostavite vrelu vodu da teče desetak minuta, da se kupatilo zapari (ne zaboravite da zatvorite prozor i vrata). Ovo nije baš ekološki prihvatljiv način za peglanje odeće, pa ga zato nemojte koristiti, osim u hitnim slučajevima.

Pročitajte i ovo: 6 trikova za odlaganje stvari ako vaš dom nema dovoljno prostora

Peglanje loncem (šerpom, čajnikom)

Držite šerpu sa vodom na šporetu? Upravo ste skuvali kafu i ringla je vruća? Da, vruća šerpa, lonac, čajnik, može odigrati ulogu pegle. Stavite odeću na sto, ili neku drugu tvrdu površinu i „peglajte“ je dnom vruće posude. To neće biti tako efikasno kao peglanje, ali dobro će uspevati sa pamučnim, vunenim i lanenim stvarima. Vodite računa da dno posude ne bude suviše vruće i da ga ne stavljate na delove koji imaju dugmad ili plastične ukrase, jer se mogu istopiti.

Sprej za peglanje

Sprejem za uklanjanje nabora na tkanini ispravićete odeću u najkraćem roku. Sprejevi su osmišljeni za putovanja i situacije kada nemate uslova i vremena za peglanje i jedan možete nositi u tašni, ili držati na poslu. Poprskajte pogužvante delove i snažno istresite (ili energično pređite rukama po izgužvanom delu, kao kad uklanjate mrvice i dlake) i divite se magiji – nabori nestaju, a odeća je osvežena i prijatno miriše.

Napravite sopstveni srpej

Ako nemate sprej za ispravljanje nabora, verovatno imate pri ruci sve sastojke koji su vam potrebni da ga napravite. Pomešajte jednu šolju vode (po mogućnosti destilovane, ili koristite flaširanu vodu), sa jednom kašičicom omekšivača i jednom kašičicom alkohola. Protresite da se dobro pomeša, sipajte u bocu sa prskalicom i nanesite.

Ako nemate omekšivač, a imate malo više vremena za sušenje odeće, možete umesto njega koristiti belo sirće (jedan deo sirća na tri dela vode), koje ćete takođe naneti rasrpšivačem, a zatim ostaviti da se osuši na vazduhu. Da biste uklonili miris sirća, dodajte kap esencijalnog ulja (ditrusi su idealni) – vodite računa da ne bude više od kapi, jer ulje može ostaviti fleke.

Ukoliko mrzite peglanje, ovi trikovi će vam olakšati život, ali možda vam u poređenju sa naporom koji treba da uložite u izvođenje ovih trikova – peglanje više ne deluje tako teško i zahtevno.

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.