Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prvi simptomi perimenopauze

Reč perimenopauza u prevodu znači “oko/blizu menopauze” i odnosi se na vreme kad se žensko telo priprema za menopauzu, koja će označiti definitivan kraj reproduktivnog perioda.

Prvi znaci perimenopauze se obično javljaju oko četrdesete do četrdeset i četvrte godine, ali mnoge žene (i sve ih je više) primećuju promene sredinom tridesetih. Statistički gledano, ako “stiže” ranije, to je najčešće trideset i peta godina.

Koji su znaci perimenopauze?

Najočiglednij znak je promena u količini menstrualne krvi i dužini menstrualnog krvarenja. To znači da ciklus može biti manjeg obima i sve ređi, kao i da možete imati duža ili kraća krvarenja od onih na koja ste navikli. Vaše telo može da doživljava nenadane “nalete estrogena”. Takođe, u menstrualnoj krvi se mogu javiti i krvni ugrušci. 

Perimenopauza sa sobom “nosi” i prateće simptome kao što su:

  • Napadi vrućine (valunzi) – iznenadni, nekontrolisani osećaji vrućine koji započinju u vratu i licu, a mogu biti praćeni crvenilom i znojenjem
  • Veća osetljivost grudi koje često mogu biti bolne
  • Smanjenje seksualne želje (libida)
  • Umor
  • Suvoća vagine koja otežava seksualni odnos
  • Nevoljno oticanje urina pri kašljanju ili kijanju
  • Loš kvalitet sna
  • Razdražljivost
  • Zatvor ili proliv

Pročitajte i ovo: Treba li vam mentor za menopauzu?

Zašto se javljaju neredovni ciklusi?

Pošto ovulacija postaje nepredvidiva, dužina vremena između ciklusa može biti kraća ili duža, količina krvi može biti mnogo manja ili mnogo veća. 

Nivo estrogena u vašem telu počinje da opada, a to dalje dovodi do disbalansa progesterona, drugog hormona kog proizvode jajnici. Ova dva hormona su odgovorna za ovulaciju i menstruaciju. Dakle, nivoi estrogena i progesterona su u perimenopauzi nepredvidivi i žena bukvalno može da se oseća kao da se vozi na rolerkosteru.

Zašto loše spavate?

Loš san se može javiti zbog napada vrućine ili noćnog znojenja, ali ne samo zbog toga. Povećani stres i suptilne promene u telu takođe utiču na to da li možete da zaspite, da li se budite u toku noći ili da li ćete se probuditi u cik zore bez razloga. Ceo proces je kao začarani krug – stres se povećava zbog hormonskog disbalansa.

Zbog čega je razdražljivost nepoželjna?

Ne samo što može biti neprijatna za vas lično kao i za vašu okolinu (partnera, porodicu, kolege), razdražljivost može biti okidač za depresiju. Nesanica može doprineti problemu, a ukoliko ste ranije imali depresivne epizode, obnavljanje lošeg psihičkog stanja može postati zabrinjavajuće. 

Sa kojim se još izazovima možete suočiti?

U perimenopauzi možete biti izloženiji neprijatnim urinarnim ili vaginalnim infekcijama, što je posledica gubljenja tonusa tkiva u vagini. Seksualni odnos može biti čak i bolan (dispareunija) jer vagina gubi svoju prirodnu lubrikaciju i elastičnost.

Plodnost i mogućnost začeća su smanjeni. Naravno, dok imate menstrualne cikluse, trudnoća je još uvek moguća. Važno je da ne odustajete i da ne prestati da se nadate, čak i ako se dešava da povremeno imate menstrualni ciklus u kome jajnici ne proizvode jajnu ćeliju. 

Kako se perimenopauza može odraziti na opšte zdravlje?

Zbog smanjenja nivoa estrogena, može se desiti da se menja struktura vaših kostiju, te ste pod većim rizikom da dobijete osteoporozu. Te kosti postaju slabe i krte. Smanjenje nivoa estrogena može dovesti do neželjenih promena u nivou holesterola u krvi, uključujući i povećanje “lošeg” holesterola koji dalje dovodi do rizika za srčana oboljenja. U isto vreme “dobar” holesterol se smanjuje što, nažalost, može dovesti do istih posledica. Pored nevoljnog oticanja urina, možete se suočiti i sa potrebnom za čestim mokrenjem. Oba slučaja su krajnje neprijatna.

Pročitajte i ovo: Kad se menja sve što osećaš da jesi – suočavanje sa ranom menopauzom

Kako možete pomoći sebi?

Nažalost, sveobuhvatni tretman ne postoji, pošto je perimenopauza neminovna. Ono što sami možete uključiti i promeniti su obraćanje pažnje na ishranu, lagano vežbanje i rekreacija. Izbegavajte hranu ili aktivnosti koje izazivaju talase vrućine.

U ishranu uključite što više svežeg voća i povrća, onu koja sadrži kvalitetne proteine. Ne zaboravite na zdrave masti (imaju ih, između ostalih namirnica, riba, alge, orašasti plodovi, razne vrste semenki, avokado, tahini, maslinovo ulje, mleveni lan, tamna čokolada, čia semenke, jaja i spirulina): 

Dobra vest je da postoje i bioidentični hormoni. Oni su proizvedeni veštački, ali su veoma slični onima koje stvaraju naše žlezde. Njihova najvažnija karakteristika je što su se odlično pokazali kod olakšanja svih simptoma perimenopauze. 

Koliko perimenopauza traje?

U proseku traje četiri godine, mada je, sve, naravno, individualno (kod pojedinih žena se može ispoljiti kroz nekoliko meseci a može trajati i duže od proseka). Jedno je sigurno u celom procesu neminovne promene – kada se završi period od dvanaest povezanih meseci bez menstruacije, nastupa period menopauze, a perimenopauzi je došao kraj. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Ana Atanasković je spisateljica sa stilom, novinarka i kopirajterka. Do sada objavila 6 naslova u 9 izdanja (romane i zbirke priča). Životni moto – samo voli, jer je ljubav najvažnija. 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.