Sunce na tanjiru – piletina sa ananasom za raskošan užitak u ukusu i bolje mentalno zdravlje

Da li se ponekad osećate da vam je um zbrkan poput ostataka čorbe, koju ste na kraju morali da bacite? A šta mislite o jednom dobrom, ukusnom obroku, koji bi mogao da nahrani i vaše telo i vaš mozak? Piletina sa ananasom je naš predlog – ovo jelo u boji sunca vam, naravno, neće rešiti sve probleme, ali će vam obezbediti uživanje za nepca i popraviće vam raspoloženje. To bi mogao da bude savršen spoj udobnosti i uzbuđenja, koji vam ulepšava dan.

Pa, da se udubimo i vidimo kako možete spremiti ovo perfektno jelo i šta sadrže njegovi sastojci, koji mogu poboljšati vaše kognitivno zdravlje i mentalno blagostanje.

Piletina sa ananasom – recept

Piletina sa ananasom spaja različite ukuse i hranljive sastojke, a taj spoj može biti otkriće čulnog užitka koje širi horizonte. Osim toga, za pripremu potrebnih sastojaka vam je potrebno desetak minuta i još dvadesetak za kuvanje – za oko pola sata, pripremićete ukusan i izuzetno hranljiv obrok.

Sastojci koji su vam potrebni:

Pola kilograma belog mesa (pilećih prsa) bez kostiju i kožice, koje treba da isečete na trake;

3 kašike soja sosa;

3 kašike maslinovog ulja;

pola kašičice aleve paprike;

jedna crvena paprika, koju treba da isečete na kockice;

jedna veza mladog crnog luka, isečeog na dužinu od oko 2 centimetara,

jedna konzerva ananasa (koristićete i sok i komade), jedna kašika kukuruznog skroba.

Priprema:

Pomešajte u jednoj činiji soja sos, dve kašike maslinovog ulja i alevu papriku i malo posolite. Dodajte trake piletine i ostavite da se marinira.

Sipajte poslednju kašiku maslinovog ulja u dubok tiganj i zagrejte na srednje jakoj temperaturi. Dodajte papriku i pržite nekoliko minuta, zatim ubacite luk i nastavite da pržite još par minuta. Izvadite piletinu iz marinade i dodajte je u tiganj (ostatak marinade bacite). Dinstajte petnaestak minuta, dok piletina ne bude gotova, povremeno mešajući.

Pomešajte kukuruzni skrob i sok iz konzerve ananasa u jednoj činiji, a komade ananasa ubacite u tiganj sa piletinom i krčkajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte mešavinu skroba i soka od ananasa, da proključa i nastavite da krčkate da se sos zgusne (oko tri minuta).

Ako želite da obogatite obrok, obarite pirinač i poslužite zajedno, ili dodajte uz vaše sunce na tanjiru neku salatu. Količina iz recepta dovoljna je za četiri porcije.

Piletina sa ananasom sadrži širok spektar hranljivih materija i jedinjenja koja podržavaju zdravlje mozga, regulišu raspoloženje i opšte blagostanje.

Od piletine pune proteina, koji pomažu u stabilizaciji raspoloženja i nivoa energije, preko ananasa koji obiluje vitaminima i antioksidantima, do paprike bogate sastojcima koji podstiču kognitivne funkcije – svaki sastojak je blagotvoran za zdravlje mozga.

Pročitajte i ovo: Poslastica sa osmehom – pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom

piletina sa ananasom

Kako piletina sa ananasom podiže raspoloženje i zdravlje mozga

Piletina – bogat izvor proteina

Piletina obiluje proteinima koji su neopohodni za zdravlje mozga i utiču na raspoloženje i kognitivne funkcije. Jedna porcija piletine sa ananasom sadrži oko 26 grama proteina. Proteini u piletini obezbeđuju stalan dotok energije, pomažući da se stabilizuje nivo šećera u krvi – ova stabilnost sprečava promene raspoloženja i razdražljivost povezanu sa brzim fluktuacijama glukoze u krvi.

Osim toga, piletina je bogata triptofanom, esencijalnom amino kiselinom koju vaše telo ne može samo da proizvede. Triptofan je prekursor serotonina (horona dobrog osećaja i sreće), koji je povezan sa smanjenom anksioznošću i boljim kvalitetom sna.

Isto tako, piletina je odličan izvor vitamina B (posebno B3 i B6), a ovi vitamini igraju ključnu ulogu u funkciji mozga i proizvodnji neurotransmitera. Vitamin B6 učestvuje u stvaranju serotonina i dopamina, koji igraju ulogu u regulisanju raspoloženja i motivacije.

Na kraju, piletina sadrži tirozin, aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji norepinefrina i dopamina. Ovi neurotransmiteri su povezani sa povećanom budnošću, motivacijom i kognitivnim performansima.

Ananas – tropski pojačivač raspoloženja

Ovo sočno tropsko voće nudi malo sunca na vašem tanjiru i priziva lepa sećanja na odmor i plažu. Čest sastojak svežih voćnih napitaka i koktela, ananas sadrži bromelain, enzim sa snažnim antiinflamatornim dejstvom. Hronične upale u organizmu povezanse su sa depresijom i anksioznošću, stoga smanjenje upale može pomoći u ublažavanju ovih stanja.

Ananas je takođe pun vitamina C, moćnog antioksidanta – studije pokazuje da vitamin C smanjuje simptome anksioznosti i poboljšava raspoloženje, a takođe igra ulogu u proizvodnji norepinefrina, neurotransmitera koji utiče na raspoloženje i koncentraciju.

Prirodni šećeri u ananasu takođe obezbeđuju brzo povećanje energije, bez naglih skokova i padova, kao kod prereađenih šećera, što podiže raspoloženje i nivo budnosti.

Paprike – izvor moćnih antioksidanata

Paprike u svim bojama donose hrskavost ukusa i obilje jedinjenja koja podržavaju zdravlje mozga i kognitivne funkcije.

Kao i ananas, paprika obiluje vitaminom C, a ovaj antioksidant snižava nivo kortizola, potencijalno smanjujući fiziološke i psihološke efekte stresa. Takođe, sadrži vitamin B6, ključan za proizvodnju serotonina i norepinefrina i kvercetin, flavonoid sa moćnim antioksidativnim svojstvima. Pokazalo da kvercetin ima neuroprotektivne efekte, smanjujući rizik od kognitivnog pada i poremećaja raspoloženja povezanih sa starenjem.

Piletina sa ananasom je ukusan obrok sa daškom egzotičnosti i mešavinom ukusa na koje možda niste navikli, ali kada je jednom probate, uvrstićete je u svoj redovan nedeljni meni.

Pročitajte i ovo: Salata od cvekle i avokada sa feta sirom i medom – šarena kombinacija koja podiže raspoloženje

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević