Korak po korak: Efikasno pokrivanje podočnjaka na zreloj koži

Kako starimo, naša koža postaje tanja. To je rezultat smanjenja proizvodnje masti i kolagena, koji održava elastičnost kože. Kako se to dešava, tamni krvni sudovi ispod kože postaju vidljiviji, što dovodi do potamnjivanja područja ispod očiju. Zato je pokrivanje podočnjaka šminkom ključ za svežiji, mladolik izgled.

Tamni podočnjaci, takođe, mogu biti uzrok nedostatka sna, kao i slabe cirkulacije krvi i nedovoljne drenaže toksina. U nekim slučajevima, glavni razlog što imate izražene podočnjake su geni. Drugim rečima, vaši roditelji bi mogli biti krivi za prenošenje hroničnih podočnjaka, iako drugi faktori, kao što su alergije, mogu učiniti da izgledaju tamnije. Izlaganje suncu je takođe veliki krivac za podočnjake. Oštećenje od UV zračenja se manifestuje u vidu pigmentacije i pojačanog protoka krvi. Zato ne preskačite SPF kremu!

Srećom, postoje rešenja za pokrivanje podočnjaka, bilo da se radi o kesicama čaja, kriškama krastavca ili ledu, postoji mnogo načina za otklanjanje naduvenosti i posvetljavanje kože koje možete isprobati. Ali ako tražite brzo rešenje za pokrivanje podočnjaka, naučite kako da pravilno nanesete šminku ispod očiju.

Budući da su podočnjaci osetljivo područje na licu, lako šminka može izgledati grudvasto u ovoj oblasti, što čini da se tamni krugovi više ističu. Ako tražite besprekornu aplikaciju šminke koja pokriva podočnjake, strategija je ključna. Dakle, ukoliko se “naoružate” sa nekoliko ključnih proizvoda, naučite nekoliko jednostavnih trikova za šminkanje i pratite naš vodič korak po korak – možete poboljšati i pokriti tamne krugove ispod očiju i druge znakove starenja.

pokrivanje podočnjaka

Pokrivanje podočnjaka – vodič za svežiji izgled

Pripremite kožu

Sve počinje sa dobrim osnovama. Pre bilo kojeg makeup proizvoda, okrenite se hidratantnoj kremi: suva koža će izgledati umorno i dosadno, bez obzira na to koliko korektora nanesete na nju. Stavite kap kreme za oči na vrh domalog prsta (koji ima najlakši dodir) i lagano je utapkajte duž područja ispod očiju, počevši od unutrašnjeg ugla pokretima prema spolja. Ponovite sa drugim okom.

Možete odabrati kremu sa pigmentima koji reflektuju svetlost da biste dodatno osvetlili područje, kremu sa kofeinom koji povoljno tiče na krvne sudove u koži. Takođe, možete da kupite vitamin C rastvorljiv u ulju i koristite ga na području oko očiju, kao i na licu i vratu. Ojačaće barijeru vaše kože, dodaće preko potrebne hranljive materije i pružiće antioksidantnu podršku ovom ultra osetljivom području.

Ako su podočnjaci posledica oštećenja od sunca, krema za oči sa alfa hidroksi kiselinom će pomoći u osvetljavanju neželjenog pigmenta.

Korektujte podočnjake bojom

Podočnjaci su često praćeni hiperpigmentacijom zbog nakupljanja krvi u tom području, koja može izgledati ljubičaste ili plave boje. Korišćenje određene nijanse za korekciju boje podočnjaka će u suštini neutralisati bilo koju nesavršenost koju želite da sakrijete.

Koristite komplementarne boje. Dakle, kada je u pitanju pokrivanje podočnjaka, trebalo bi da posegnete za sunčanim bojama, poput breskve, žute i narandžaste. Nanesite senku preko tamnih krugova u obliku slova “V”.

Nanesite kremasti korektor

Izaberite hidratantni korektor koji je malo bliži vašem stvarnom tonu kože. Nacrtajte obrnuti trougao tačno tamo gde su vaši podočnjaci sa vrhom koji završava na sredini vašeg obraza. Sačekajte oko 10 sekundi da formula postane lepljiva, a zatim tapkajte i blendajte pomoću prsta — toplina vašeg tela će omekšati formulu i olakšati rad sa njom. Zaustavite se kada više ne možete da primetite gde korektor počinje ili prestaje.

Fiksirajte korektor puderom u prahu

Pošto su podočnjaci često teksturirani, deo njihovog prikrivanja je minimiziranje teksture i glađi izgled. Lagano nanošenje prozirnog pudera za setovanje može biti od pomoći. Umesto da ga razmazujete, koristite četku ili sunđer da ga „utisnete“ u kožu kako biste sprečili pojavu pruga.

Dodavanjem malo bele senke (ili olovke) u unutrašnji ugao očiju, kao i na vodenu liniju vaših očiju, skrenućete pažnju od bora u tom području i stvoriti iluziju mlađih, svetlijih, budnih očiju.

Pročitajte i ovo: Vodič za odabir korektora koji se neće uvlačiti u fine linije i bore

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković