Deserti koji će vam ulepšati prazničnu trpezu – donosimo recepte
Kada je reč o prazničnim poslasticama, kolači privlače najviše pažnje i to sa dobrim razlogom – raznovrsnost opcija je zaista nešto čemu se radujemo cele godine, a ovde smo istakli koji to praznični deserti spadaju u red najomiljenijih.
Najbolji praznični deserti
Uz ove deserte, vaša kuća će odlično da miriše, a svi ukućani, a naročito mališani biće oduševljeni.
Božićni brownies
šoljica crnog vina 150 ml
4 karanfilića
1/3 kašičice cimeta
pola šolje sušenih višanja (ili količina po želji)
115 g maslaca
170 g tamne čokolade
3 jajeta
3/4 šoljice šećera (šoljica neka uvek bude od 150 ml)
pola šoljice kakao praha
šoljica brašna
pola kašičice soli
šaka seckanih badema
trećina kašičice praška za pecivo
Postupak
Zagrejte vino s karanfilićem i cimetom. Maknite s vatre i dodajte u njega sušene višnje. Ostavite ih 30-ak minuta u vinu. Maslac otopite na laganoj vatri. Maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu. Pustite da malo odstoji i počne da se topi, a onda sve dobro promešajte da se napravi jednolična smesa. Neka se malo prohladi, a onda smesu čokolade i maslaca prebacite u veću posudu za miksiranje.
Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog jajeta mikserom izradite smesu. Zatim dodajte šećer i miksirajte. Umešajte kakao prah i pomešajte sve u jednoličnu smesu.
U drugoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Tu smesu polako umešajte u smesu s mokrim sastojcima – ručno, ne mikserom. Nemojte previše mešati, nego samo toliko da se svi sastojci prožmu i da se napravi jednolična smesa.
U smesu za browniese dodajte vino tako što ćete ga procediti, kako ne bi upali karanfilići. Zatim odvojite karanfiliće od suvih višanja; karanfiliće izbacite, a višnje takođe pomešajte sa smesom za browniese. Dodajte naseckane bademe. Sve dobro izmešajte.
Pleh za pečenje namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Smesu za browniese izlijte u pleh i pecite u pećnici prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta. Ohladite ih i izrežite i uživajte u kombinaciji ovih finih ukusa!
Adventski kalendar
Sastojci
za testo
250 g meda
150 g šećera
100 g margarina
1 pakovanje začina za medenjake
1 jaje
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
oko 400 g brašna i graham brašna po potrebi
za dekoraciju
oko 300 g šećera u prahu
1 belance
ukrasi i suvo voće po želji
Priprema
Zagrejati na šporetu med sa šećerom i margarinom, a zatim ohladiti! Masu izručiti u posudu i dodati ostale sastojke i brašno prosejano sa praškom za pecivo i kakaom. Mikserom zamesiti testo. Dalje mesiti rukom uz dodavanje graham brašna. Testo treba biti glatko i ne sme da se lepi. Razviti testo na površini posutoj graham brašnom u veličini najvećeg pleha kojeg imate. Staviti ploču testa na pleh sa papirom i izbosti ga nekoliko puta čačkalicom. Zatim iseći dva gornja ugla kako biste dobili oblik kuće, od ostataka testa izrezati manje figure. Sve peći na oko 190 stepeni, oko 10-15 minuta. Za belu masu ulupati belance pa dodati šećer u prahu da dobijete gustu masu kojom može da se šara. Masom ispisati ploču od testa pa ukrasiti po želji.
Kolači Deda Mraz
Sastojci
testo
650 g mekog brašna
250 g putera za kolače (ne slani)
70 g šećera u prahu
1 žumance
Ukrašavanje
3 belanca
250 g šećera u prahu
boje za kolače u prahu
šabloni za kolačiće (Deda Mraz, jelkice)
šljokice za kolače (srebrne i zlatne)
Pleh
pek papir
parče putera
Priprema
Omekšati puter na kućnoj temperaturi. U dublji sud sipati brašno, žumance, puter i šećer u prahu. Budite uporni u mešanju testa, malo će da se kruni dok sav puter ne upije ostale sastojke. Kada dobijete glatku, jednobojnu smesu (ne sme da bude previše masna, dodajte još brašna, ali ne sme da se raspada). Stavite je u običnu plastičnu kesu, izbacite sav vazduh i zavežite kesu. Ostavite u frižideru na pola sata.
Uključiti rernu na 200 stepeni. Pleh za pečenje podmazati puterom, postaviti pek papir i dobro ga “prilepiti” za pleh.Dok čekate da se testo ohladi, napravite smesu za ukrašavanje: Ulupajte u penu belanca i polako dodajte šećer u prahu. Dobićete smesu koja je bela i kad je pipnete izgleda kao lepak.
Na radnu površinu stavite brašno, zatim razvucite testo na debljinu od nešto manje od 0, 5 cm (koliko god želite da vam budu debeli kolači, jer nemaju kvasac ili neka druga sredstva za dizanje testa). Nemojte previše da stanjite, jer će se lomiti. Uzmite modlice i isecite oblike koje želite. Poređajte ih na pleh i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne. Čim dobiju tamniju zlatnu boju – gotovi su. Dobro ih ohladite pre ukrašavanja. Ukrasite ih kako vi želite. Prijatno!
Pročitajte i: Napravite voćne rolnice – zdrav slatkiš savršen za užinu i uživanje
Naslovna fotografija: instagram.com/asprinkleontop_
Marina Puzić