Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da smanjite preosetljivost u komunikaciji i prestanete da sve shvatate lično

Neko u vašem okruženju nije raspoložen, odgovara vam kratko i izbegava komunikaciju, a vi se pitate da li je ljut na vas, i odmah počnete da se preslišavate – šta ste to mogli da kažete, ili učinite, da se ta osoba tako ponaša? Stanite! Zapitajte se zašto pretpostavljate da to kako se neko ponaša ima veze sa vama? Zašto sve shvatate lično? Da li zaista imate toliki uticaj? Da li se svet vrti oko vas?

Kada sve shvatate lično, krećete se u rasponu od nesigurnosti do arogancije, a i jedno i drugo može izazvati emocionalni haos u vašoj glavi i negativno uticati na sve vaše odnose. Možete reagovati iz povređenosti, ili ljutnje, zato što nečije ponašanje doživljavate lično, verujete da su određene reči upućene vama, „hvatate“ loše vibracije i primate ih k srcu, tumačite lično poruke koje uopšte nisu upućene vama, ili uopšte ne postoje u kontekstu.

U komunikaciji sa ljudima, bilo da su to voljene osobe, prijatelji, saradnici, poznanici, ili potpuni stranci, mnoge stvari koje kažu ili urade, rezultat su njihovih perspektiva i životnih iskustava, kao i trenutnog raspoloženja, briga i neizvesnosti kojima su opterećeni. Njihove reči, stavovi ili ponašanje u najvećem broju slučajeva, nemaju baš nikakve veze sa vama.

Prevazilaženje preosetljivosti u komunikacije, odnosno, navike da sve shvatate lično, deo je vašeg rasta, osvešćenja i unutrašnjeg isceljenja i postoje strategije i prakse koje vam u tome mogu pomoći.

Zašto ste skloni da sve shvatate lično

Kada ne delujete sa mesta mira, iz sopstvenog osećanja sigurnosti i samopouzdanja, skloniji ste da sve shvatate lično. Kada odgovarate, znači da ste saslušali i čuli drugu osobu na pravi način, a kada samo reagujete, stvari ste (verovatno pogrešno) shvatili suviše lično.

Na primer:

Suprug se vraća s posla, namršten i umoran i govori nešto kao „kuća, dvorište, podrum, toliko toga ima da se uradi, ništa ne mogu da stignem…“

Vi možete da odgovorite, ili da reagujete na različite načine. Ako odgovarate iz sopstvene smirenosti i sigurnosti, verovatno ćete reći nešto poput: „Deluješ umorno i kao da te sve stiglo, hoćeš da pričamo o tome?“

Ali ako reagujete sa mesta nesigurnosti, ili emocionalnog preopterećenja, mogli biste da se trgnete, kao da su vas njegove reči ubole i da ispalite „odbrambenu“ salvu: „Ti to meni nešto prebacuješ?! Tri sata sam čistila i ribala, a prošlog vikenda sam sređivala dvorište! Naravno da ima toliko toga da se uradi, uvek ima! Ne mogu sve sama, uključi se, plati nekome da pokosi travu! Šta hoćeš od mene?!“

Razlika između adekvatnog odgovora i onoga u kome ste sve shvataili lično, bolno je očigledna. Kada sve shvatate lično, napadate i ulazite u sukob i uzalud trošite energiju braneći se od napada, koji uopšte ne postoji, ili nije bio usmeren na vas.

Budite nežni prema sebi

Ako sve shvatate lično, niste sami u tome. Svi to ponekad radimo. Budite nežni prema sebi, za početak. A zatim, počnite da učite kako da stvari shvatate manje lično.

Prvo što možete da uradite jeste da napravite pauzu, pre nego što date bilo kakav odgovor. Udahnite nekoliko puta duboko, obratite pažnju na telo, opustite mišiće. Ovo će vam pomoći da ne uđete u režim borbe, bekstva ili zamrzavanja i ostaviće mesta vašem racionalnom umu da jasnije razmišlja.

Pročitajte i ovo: Načini na koje osećanja mogu poboljšati vaš život

Umesto da odmah sve shvatate lično, pretpostavite sledeće

Verovatno je u pitanju druga osoba, a ne ja. Naravno, nije uvek tako, ali ako ste skloni da sve shvatate lično, ovo je prvo što treba da pomislite, mantra koju ćete hteti da ponavljate sebi. Čim vam se zgrči stomak i poželite da se odbranite, da napadnete, ili da zaplačete, setite se da verovatno uopšte ne radi o vama. Možda vas druga osoba uopšte ne napada, već se radi samo o njenim osećanjima, uverenjima, perspektivi?

Mogu da slušam bez reagovanja. To je sledeća pomisao, koja će vam pomoći da se distancirate. Setite se da budete prisutni i da slušate i da verovatno niste pozvani da reagujete. Možda želite da reagujete i da nešto kažete, ali dajte prednost mudrosti.

Sledeća misao, koju vredi usvojiti i ponavljati u trenucima kada sve shvatate lično, jeste „ja sam vredna takva kakva sam“. Ova mantra će vam pomoći u mnogim oblastima života. Kada ste svesni svoje vrednosti, ne zbog nekih posebnih zasluga, nego samo zato što ste to što jeste, manje je verovatno da ćete stvari shvatati suviše lično. Ponavljajte ovo sebi iznova i iznova, dok to uverenje ne integrišete, dok ne postane deo vas i vaše suštine.

Kada sve shvatate lično setite se da niste odgovorni za tuđa osećanja

Niste odgovorni za osećanja, ili nivo sreće i zadovoljstva drugih – kada sve shvatate lično, negde na svom putu sazrevanja usvojili ste uverenje da jeste odgovorni (i zaslužni) za to kako se neko oseća, ali to je pogrešno uverenje. Vi ste odgovorni samo za svoja osećanja i svako drugi je odgovoran za svoja. Vaša osećanja i nivo sreće i zadovoljstva ne zavise ni od vašeg partnera, ni od vaše dece, ni od vaših pretpostavljenih – samo od vas. Vi držite i „čistite“ svoju „stranu ulice“ i prepustite (i dozvolite) drugima da rade to isto za sebe. Možete biti prisutni i imati emocionalni prostor za druge, ali ne morate osećati odgovornost za njihova stanja i osećanja.

Ne morate da budete savršeni

Možda niste svesni uverenja da morate da budete savršeni, ali ono može dovesti do toga da sve shvatate lično. Dobra vest je da ne morate. Jer niste i nikada nećete biti. Kao ni bilo ko drugi pored vas. Ali zato možemo naučiti da prihvatamo svoju nesavršenost, da vrednujemo i volimo sebe takve kakvi smo – i nikada nije kasno da se pozabavimo ovim lekcijama.

U redu je i da povremeno sve shvatate lično

U prihvatanje svoje nesavršenosti, vrednovanje sebe i nežnost prema sebi, spada i prihvatanje činjenice da nećete uvek uspeti da se distancirate i da drugu osobu slušate bez reagovanja. Ključno je da učite iz svog iskustva i radite na postizanju napretka u bilo kojoj oblasti svog života. U svetu u kome postoji mnogo ljutitih ljudi spremnih da hirovito i agresivno reaguju, težite da se osnažite mirom i harmonijom.

Pročitajte i ovo: Koji su vaši odbrambeni mehanizmi?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.