Zašto se javlja problem suvih usana i kako da ga rešite

Suve i ispucale  usne su čest problem, naročito u zimskom periodu – ako su vam usne ispucale, suve i bolne, postoji nekoliko razloga zbog kojih se to dešava. Problem suvih usana može biti posledica spoljašnjih faktora, prirodnog sastava kože usana, ali i nekih loših navika koje možete da promenite. Potrebno je da preduzmete mere da biste popravili štetu, obnovili kožu usana i sprečili njihovo isušivanje i pucanje.

Zašto je problem suvih usana tako čest

Jedna od glavnih razlika između kože usana i ostatka tela, jeste što je koža usana mnogo tanja – sastoji se obično od tri do pet slojeva, u poređenju sa čak 16 slojeva, koliko ih ima lice. Našim usnama takođe nedostaje gornji sloj epiderme, poznat kao stratum corneum, koji ima zaštitnu funkciju, sprečava dehidrataciju i čuva kožu od UV zračenja.  Problem suvih usana javlja se i zbog toga što usne ne sadrže žlezde koje se nalaze na drugim mestima na koži – veća je verovatnoća da će se isušiti i ispucati, jer nemaju prirodna ulja koja bi održavala mekoću i glatkost. Hladno vreme, oštre temperature, smanjenje vlažnosti vazduha zbog boravka u zagrejanim prostorijama i navika lizanja usana (kako bismo ih ovlažili i omekšali) dodatno doprinose njihovom isušivanju.

Nedostatak vitamina može izazvati problem suvih usana

Vitamin B2 neophodan je za funkcionisanje ćelija i za zdravu kožu usana. Kako biste nadoknadili njegov nedostatak, uvedite u ishranu namirnice bogate vitaminom B2, kao što su jaja i nemasno meso. Takođe, nedostatak cinka i gvožđa povezan je sa problemom suvih usana, pa zato ishranu dopunite zelenim i lisnatim povrćem, kako biste održali ravnotežu. Pored toga što će vam pomoći da smanjite problem suvih usana, pažljiva i zdrava ishrana će blagotvorno uticati na kožu vašeg lica i tela, kao i na vaše ukupno zdravstveno blagostanje.

Lizanje usana isušuje kožu

Svi imamo ovu lošu naviku – to je nesvestan impuls i kad osećamo da nam je koža na usnama zategnuta i suva, skloni smo da stalno ližemo usne, kako bismo ubalžili ovu neprijatnost i to radimo polusvesno, ili sasvim nesvesno. Kad jezikom ovlažimo ispucale usne, to za trenutak donosi olakšanje i prijatnost, ali kontinuirano lizanje usana zapravo samo pogoršava problem suvih usana. Vlaga koja iparava sa površine kože, dodatno je isušuje – zato pokušajte da osvestite ovu naviku i kada uhvatite sebe da oblizujete usne, prestanite.

Pročitajte i ovo: Zlatni standardi nege zrele kože – kiseline za lice

Mirisni sastojci u balzamu

Ako redovno negujete usne balzamom, a i dalje imate problem suvih usana, proverite sastojke balzama koji koristite. Neki sadrže mirisne komponenete koje mogu dovesti do isušivanja kože, ako ste na njih osetljivi. Savet dermatologa je da, ukolko imate problem suvih usana, često su ispucale i koža je bolna, generalno izbegavate sredstva za neguusana koja imaju jake ukuse i mirise, jer to ponekad može samo pogoršati situaciju. Možete biti i alergični na proizvode za usne koje koristite, odnosno, na sastojke kao što je ši buter, pčelinji vosak, ili ricinusovo ulje. Takođe, sredstva koja koristite za negu i čišćenje lica (piling, losion, penušava sredstva za umivanje), lako mogu dospeti do kože usana i preterano je isušiti, pa zato obratite pažnju i prilagodite upotrebu proizvoda za negu lica osetljivosti svojih usana.

Dehidratacija

Ako vam organizam nije dovoljno hidriran, odnosno, ako ne unosite dovoljno vode, to se može odraziti na vašoj koži generalno i pojačati problem suvih usana. Suve i ispucale usne mogu biti i znak da morate povećati unos vode – nedostatak minerala se vidno odražava na osetljivoj koži usana. Setite se preporučene količine unosa tečnosti – od osam do dvanaest čaša dnevno – i počnite da pratite i povećavate količinu vode koju popijete tokom dana.

Problem suvih usana zbog ekcema

Ako se problem suvih usana ne umanjuje ni uz korišćenje odgovarajućih balzama i krema za hidrataciju i negu usana, možda je u pitanju zdravlje vaše kože, odnosno, ekcem. Obratite se svom lekaru ili dermatologu, kako biste mogli da obavite odgovarajuće preglede i testove, da se utvrdi uzrok i odredi terapija.

Problem suvih usana, naročito u uglovima usta, može biti pokazatelj da vaše telo proizvodi previše kvasnih gljivica (kandida), ili da imate infekciju i može vam biti potrebnan specifičan tretman ili antibiotik.

Uz eliminaciju loših navika i redovno hidriranje, potreban vam je odgovarajući zaštitni balzam za usne, kako biste rešili problem suvih usana. Dobar balzam sadrži esencijalna ulja, a može sadržati i hijaluronsku kiselinu, za puniji izgled usana, kao i zaštitni faktor protiv UV zračenja, vitamine i druge hranljive sastojke. Višenamenski kvalitetni balzami sadrže sjaj i proizvode se u različitim nijansama, pa ruž za usne u zimskom periodu možete u potpunosti zameniti  upotrebom odgovarajućeg bazama. Postoje i proizvodi sa višečasovnim dejstvom, koji se koriste za noćnu negu usana, kako bi se sprečilo isušivanje i umanjilo boranje kože usana. Svakako vredi da uložite malo vremena i sredstava u istraživanje i isprobavanje proizvoda za negu osetljivih i ispucalih usana (dnevnih i noćnih), kako biste rešili neprijatan problem suvih usana u zimskom periodu, kada je vašoj koži, a naročito usnama, potrebna pažljivija nega i bolja zaštita.

Pročitajte i ovo: Šta je to osetljiva koža?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.