Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako ste dočekale svoje četrdesete?

Ima jedna stara legenda koja kaže da je orao ptica sa najdužim životnim vekom. Vrlo neobično za životinje, ali on može da doživi čak sedamdeset godina. Međutim, to nije pravilo i ne doživi ih svaki orao. Doživi ih samo onaj koji ima snage da se menja.

Kada napuni četrdeset godina, orao doživljava transformaciju. Njegov do tada oštar kljun se povija, a njegove kandže više ne mogu da služe za lov. Kako mu perje postaje sve gušće, krila su sve teža, tako da jedva leti. To čini prelomnu tačku u njegovom životu. Pred njim su sada dve mogućnosti: može da ne čini ništa i lagano umre ili da prođe put promene i doživi duboku starost. Taj put traje 150 dana, a zahteva od njega da se osami, da ode na vrh planine, sedne na stenu i počne da kljunom udara o nju, čineći tako sve dok kljun ne otpadne. Nakon toga, kada mu izraste novi kljun, orao ga koristi da iščupa staro otežalo perje i iskljuje svoje stare neupotrebljive kandže. Ovaj proces promene traje pet meseci, a novo perje i nove kandže čine da orao ponovo može da leti i lovi. Tako preporođen, obično živi još tridesetak godina. Legenda kaže…

Kako ste dočekale svoje četrdesete?

Da li je bilo turbulentno? Lagano? Neprimetno? Moja priča nalik je ovoj o orlu. Zato mi je legenda i draga. Ulazak u četrdesete nije bio miran. Štaviše, mislila sam da sam došla do kraja ovog životnog puta i da je za mene igra završena. Prebirući po onome što sam uradila i onome što nisam, shvatila sam da ima stvari zbog kojih posebno žalim. Prvo, bila sam ljuta na sebe što nisam više živela po svome. Znate ono, kad ste mali, živite kako roditelji od vas očekuju, vaspitavaju vas i usmeravaju, a kasnije se prilagođavate potrebama porodice, deteta ili dece, posla…

Pročitajte i ovo: Šta znači biti u četrdesetim (i poznati milenijalci stare)

Okolnosti vas vode na ovaj ili onaj put i vi živite iz dana u dan, trčeći da stignete sve, trudeći se da budete dobri svima. Osim sebi. Kada će biti onako kako ja želim i kako je došlo do toga da sam najmanje sebi dobra? Da me prst sudbine (da, već neko vreme čvrsto verujem u sudbinu) nije zaustavio u tom suludom i jednoličnom ritmu u koji sam upala, ne znam dokle bih stigla i na šta bi taj moj život ličio. Ipak, dobila sam priliku da zastanem i zapitam se Šta je ono što želiš?

Košulja: Lindex, Šešir: Benetton, Naočare: P…S… Fashion, Ogrlica: Cortefiel

Stvarno, šta ja to želim? Šta me raduje i šta radim zato što volim, a ne zato što moram ili zato što tako treba? Koliko ću još dugo biti na ovome svetu i hoću li uopšte imati prilike da ostvarim potrebe svog bića? Jer, koliko znam, svi smo ovde s razlogom. I, ne, ne mislim na materijalno sticanje. Razlog su potrebe i želje naše duše, ali mi to vremenom zaboravimo.

Najviše me je uplašilo to što odgovora nije bilo. Zapravo, glasio je ne znam, što mu dođe skoro na isto. Toliko su me progutale uloge koje sam igrala, u toku ovih četrdesetak godina, da sam sebe, svoje biće i svoje Ja potisnula u teško dostupne dubine.

Pročitajte i ovo: Zašto žrtve koje žene čine ne treba slaviti i glorifikovati

Shvatila sam da je vreme za put promene. Svojih 150 dana potrošila sam tražeći odgovor. Da li je bilo lako? Nije. Jesam li brzo došla do toga šta je moja svrha? O, ne. Trajalo je, i traje. Međutim, nakon pet meseci odgovor nije više glasio ne znam. Pojedini obrisi želja počeli su da se javljaju. Nisam odustajala. Kako do cilja možete uvek stići različitim putevima, tako postoje i razne metode da dođete do tog uspavanog dela sebe koji zna koja je vaša svrha. Jer duša uvek zna. Onda probate jednu, pa drugu, treću… a kad shvatite koja vam najviše odgovara, držite je se čvrsto. I tada počinje transformacija. Korak po korak, dan po dan. Day by day, and I see myself in a new way… Ili tako nekako.

Na kraju, shvatila sam da skoro svako dođe do ove tačke u životu, a ono što učinite ojačaće vas u svakom smislu. Nadam se da vam ne pada na pamet ona druga opcija, jer je vrlo važno ne predati se. Kad su mogli toliki ljudi, možete i vi. Razloga ima toliko!

A ja? Jesam li pronašla ono što sam tražila? Jesam. Smogla sam hrabrosti da promenim perje i kandže. Sada živim svoj novi život i pišem vam o tome. Želim da znate da je sve moguće.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.