Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Šta znači biti u četrdesetim (i poznati milenijalci stare)

Šta danas znači imati 40 godina? To je diskutabilno, filozofsko pitanje, jer sigurno je da sa 40 niste stari, iako ulazite u srednje godine. Pogledajte samo poznate milenijalke Beyoncé, Britney Spears, Natalie Portman, Serenu Williams i Meghan Markle, koje su proslavile 40. rođendan. Da li biste i jednu od njih nazvali sredovečnom? Pa, videćemo ih za deset godina, a verovatno će i tada izgledati zapanjujuće dobro, a ne ostarelo. 

Možda mislite, lako je njima, posao im je da budu u formi, da se neguju i izgledaju najbolje što mogu, a šta da rade žene koje ne liče ni na jednu poznatu milenijalku? Ali, pogledajte se! Kad bi vas fotografisao profesionalni fotograf, sa odgovarajućom šminkom i osvetljenjem, blistali biste, kao što zvezde inače blistaju. Pogledajte žene oko sebe – ne možete im baš odrediti godine, jer ogroman broj žena izgleda najbolje što može i više je pravilo nego izuzetak da delujemo bar deset godina mlađe, a kad se doteramo i namontiramo, sigurno otpada još oko pet godina. Žene danas održavaju mladalački izgled duže nego ikad, kozmetika je kvalitetnija nego ikad, svest o nezi kože (zaštita od sunca, hidratacija), viša nego ikad – kao i svest o zdravim stilovima života, ishrani, rekreaciji, boravku u prirodi. Pored nege, holivudske tajne više nisu rezervisane za zvezde – injekcije, sitne intervencije i razni načini „popunjavanja“ i „peglanja“ postali su mejnstrim. 

Milenijalci koji slavno ulaze u srednje godine, redefinišu pojam starenja. U ovom trenutku, oni su najbrojnija generacija, sa prednostima tehnološke pismenosti, modne i stilske osvešćenosti, sa navikom brige o sebi i rada na sebi. Milenijalke su još uvek mlade mame, jer su odlagale rađanje dece, dok ne završe fakultete i ne naprave bitne pomake u karijeri – njihov cilj nije bio „kućica u cveću“ i porodična idila, već ispunjenje snova i ambicija, iskazivanje sebe kroz profesiju, nalaženje svoje prave strasti, upoznavanje sebe, buđenje i korišćenje svih svojih kapaciteta. Život u savremenom svetu, život je na ivici, u šta nas je u potpunosti uverila pandemija i ekonomske posledice izolacije u poslednjih nekoliko godina, a milenijalci su opremljeni da se sa tim suočavaju i nose. Izgleda da je opstanak i razvoj čovečanstva njihova odgovornost i oni daju sve od sebe.

Pročitajte i ovo: Klimakterični dnevnik: Budi me želja

Ekonomska, politička i ekološka budućnost je neizvesna – milenijalci su ti koji pronalaze nove koncepte, podstiču svesnost i žele da sačuvaju ovaj svet za buduće generacije, koliko žele i da pomognu novim generacijama da se prilagode promenama koje se sve brže dešavaju. Milenijalci žive u stalnom stanju nesigurnosti, spremni su da više rizikuju i stroži su prema sebi nego generacije pre njih, jer su sebi postavili visoke ciljeve. 

Uz profesionalni nastup i blistavost, mladalački izgled je neophodan, u bilo kojoj životnoj oblasti. Pogledajte ih samo! 

Kate Middleton, Britney Spears, Serena Williams, Natalie Portman, Paris Hilton, Kim Kardashian, Gisele Bündchen, Venus Williams – one ne izgledaju kao devojčice, niti kao žene koje se trude da izgledaju mlađe. Izgledaju kao kraljice, potpuno svesne sopstvene moći, sopstvenog mesta u svetu i potpuno spremne na sve što ih čeka u narednim godinama. 

Nisu sve žene u četrdesetim kao one i nemoguće je prikazati ih u istim bojama – ali ima više od 70 miliona milenijalaca, u svim krajevima sveta. Postoje velika odstupanja – rasni jaz u bogatstvu, na primer. Beli milenijalci su mnogo imućniji od crnih. Istraživanja pokazuju da 50 procenata milenijalaca može da kupi kuću, u poređenju sa 62 procenta bebi-bumera i 60 procenata genaracije X, koji su to mogli u istom životnom dobu. Još je više onih koji odlučuju da ne postanu roditelji i taj broje je za desetak procenata veći u odnosu na onaj ustanovljen u istraživanjima pre samo 4 godine. 

Kada napunite 40, to ne znači da ste zatvorili jedan životni krug, ne postoji čist rez prelaska iz jedne faze u drugu, kao što ne postoji ni u jednom životnom periodu. Ali, četrdesete mogu označavati prekretnicu, najavljujući početak mentalnih i fizičkih promena sa kojima ćete se suočavati u narednoj deceniji. Možete se osećati na vrhu sveta – svi izbori su još uvek pred vama, materinstvo je još uvek moguće, karijera je u usponu, samopouzdanje i samoostvarenje na vrhuncu. Ali, možete osećati i da ste prešli taj vrhunac, možete osećati gubitak – mladost je iza vas, a menopauza je bliska budućnost. 

Ipak, imati 40 godina, ne znači biti star. Još uvek možete (ako želite) da radite sve što i pre deset godina, ili da uradite ono za šta pre deset godina niste imali vremena, ako želite – da osvojite planinski vrh, naučite da skijate, rodite dete, razvedete se, ili udate. Možete preusmeriti karijeru, promeniti posao, grad, državu. Možete otići negde i početi ispočetka. Ili možete ostati tu gde ste i početi ispočetka. 

Postoji stereotip da žene u određenim godinama postaju nevidljive, ali milenijalke u četrdesetim uopšte ne priznaju tu predrasudu i spremne su da je sruše – ne svojim mladalačkim izgledom, već svojim kompetencijama i korišćenjem svog glasa. One se ne povlače ćuteći, zato što imaju šta da kažu. 

Pročitajte i ovo: Kad porastem biću… ja

Tu je i činjenica da su milenijalke u suštini izmislile blogovanje – deljenje na internetu sadržaja koji su uglavnom bili u oblasti tabua. Iznete su na svetlo neprijatne istine o roditeljstvu, zbog čega su žene počele da shvataju da nisu same u onome što proživljavaju i osećaju. Mnogo te razmene se dešava u grupama na Facebooku (najbolja platforma za oldtajmere), ali to se preliva i u ostale mejnstrim medije. Holivud se ne može baš pohvaliti podrškom zrelim ženama, ali i tu postoje znaci promene, odnosno, poznate ličnosti, filmovi i emisije koje se bave temom gubitka, menopauze, starenja. 

U četrdesetim, koliko god osećali da imate vremene da promenite svoj život, osećate i da je to vreme ograničeno. Iskoristite ga. Iznenadite sebe, rizikujte, otisnite se na otvoreno more mogućnosti, oprobajte se, testirajte svoje granice. Ako vam kažu da je to znak krize srednjih godina, ne brinite. Kriza zato i postoji, da biste shvatili da možete da napravite kvantni skok, da se ohrabrite i osnažite, da (najzad) postavite svoja pravila i živite svoj život u skladu sa svojim potrebama i željama. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.