Prevencija raka grlića materice – zašto vaše dete treba da primi HPV vakcinu

Rak grlića materice je i dalje među glavnim uzrocima oboljevanja i smrti žena u našoj zemlji – oko 1000 žena godišnje oboli, a oko 500 izgubi borbu protiv kancera. Ovi podaci stavljaju Srbiju na peto mesto u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice – bolesti koja se može sprečiti.

U našoj zemlji se ove godine obeležava 17. po redu nedelja prevencije raka grlića materice, u cilju podizanja svesti o reproduktivnom zdravlju i motivisanju žena da redovne ginekološke preglede (dva puta godišnje) obavljaju preventivno i kada nemaju nikakve smetnje.

Velikoj smrtnosti od karcinoma grlića materice u Srbiji doprinosi činjenica da je prva faza ove bolesti uglavnom neprimetna, ili su simptomi nespecifični, pa se gotovo dve trećine pogođenih žena javlja lekaru tek kada je bolest u poodmakloj fazi. Rano otkrivanje prekancerogenih promena omogućava uspešno lečenje, a za to su potrebne redovne kontrole kod ginekologa.

Kao majka, morate da razmišljate o svom, kao i o reproduktivnom zdravlju svoje dece – najveći broj žena obolelih od raka grlića materice otkriva se u starosnoj grupi od 40 do 59 godina, međutim, poslednjih nekoliko godina primećeno je povećanje broja novootkrivenih slučajeva u mlađoj populaciji, od 15 do 49 godina.

Za gotovo sve slučajeve raka grlića materice odgovoran je Humani papiloma virus (HPV) i vakcinacija dece i mladih je jedna od najboljih mera prevencije ove bolesti, uz redovne posete ginekologu i skrining testove (PAPA test), koji mogu otkriti promene na grliću materice, pre nego što postanu kancerogene, čime se omogućava zaustavljanje razvoja bolesti i sprečava fatalni ishod.

Zašto treba da razmislite o HPV vakcini za svoje dete

HPV vakcina će zaštititi vaše dete od HPV tipova koji uzrokuju oko 90 procenata karcinoma grlića materice, nekih karcinoma vagine, vulve, penisa, anusa, grla, a uzročnici su i 90 procenata genitalnih bradavica.

Vakcinacija protiv HPV-a je najefikasnija kada se daje u mlađem uzrastu, od 12 so 14 godina (mada je mogu primiti deca i mladi u rasponu od 9 do 19 godina), pre stupanja u seksualne odnose. Vakcina se prima u dve ili tri doze, u razmaku od 6 do 12 meseci, u zavisnosti od uzrasta. Vakcinacija se može zakazati kod dečijeg lekara, a roditeljski pristanak je potreban za decu do 15 godina starosti. U pitanju je Gardasil vakcina, koja obezeđuju zaštitu od najrizičnijih tipova HPV-a (tipovi 16 i 18) koji izazivaju rak grlića materice.

Skrining testovi grlića materice

HPV vakcina ne štiti od svih tipova ovog virusa, kao ni od drugih faktora koji mogu uzrokovati promene na grliću materice, pa u skrining testovi preporučljivi svim ženama (ako su ikada bile seksualno aktivne) od 25 do 74 godine, čak i ako su vakcinisane.

To znači da možete zajedno sa svojom odraslom ćerkom ići na redovne ginekološke kontrole, prilikom kojih se rutinski uzima bris i radi PAPA test, koji otkriva rane promene na grliću materice.

Pročitajte i ovo: Da li u Srbiji postoji razlika u diskriminaciji muškaraca i žena sa dijabetesom?

Šta je rak grlića materice?

To je razvoj abnormalnih ćelija na grliću materice, koje obično uzrokuje infekcija određenim tipovima HPV virusa. Kada se na vreme otkriju, mogu se ukloniti, pre nego što postanu kancerogene.

Lečenje raka grlića materice može uključivati operaciju, hemoterapiju i radioterapiju.

Faktori rizika za rak glića materice

Uporna HPV infekcija je najveći faktor rizika za rak grlića materice, a dodatni fakotri rizika su neredovne kontrole i skrining testovi (neotkrivanje infekcije), pušenje, koje može može povećati verovatnoću opstanka HPV virusa u organizmu, kao i druge polno prenosive infekcije (hlamidija i genitalni herpes povećavaju verovatnoću razvijanja raka grlića materice, koji može biti pod upalom zbog ovih infekcija).

Dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula takođe je povezano sa većim rizikom od raka grlića materice – ovo može biti zato što hormoni koji se unose pilulom stvaraju povoljno okruženje za virus, kao i zato što neko ko uzima pilulu, verovatno neće koristiti kondom kao sredstvo zaštite.

Povećan rizik od HPV infekcije imaju i osobe sa oslabljenim imunitetom – osobe sa HIV-om ili AIDS-om, primaoci transplantiranih organa, ili oni koji uzimaju lekove za suzbijanje imunog sistema.

Pored toga, neki faktori povećavaju rizik od raka grlića materice, jer povećavaju rizik od infekcije HPV-om – što više seksualnih partnera osoba ima, to je veći rizik od zaraze različitim tipovima HPV-a. Međutim, do izlaganja HPV-u može doći i kada je neko prvi put seksualno aktivan, kao i kada ima samo jednog partnera.

Kondomi nude određenu, ali ne potpunu zaštitu od HPV-a (koji se prenosi sa kože na kožu), jer ne pokrivaju celu kožu genitalija. Ipak, oni predstavljaju i zaštitu od drugih seksualno prenosivih infekcija.

Oblici karcinoma koje HPV može izazvati kod muškarca

Osim što muškarci mogu biti pasivni prenosioci HPV virusa, koji nikada ne razviju simptome, oni mogu oboleti od raka penisa, anusa i usta ili grla. Faktori rizika su slični kao i kod žena – perzistentna infekcija HPV-om, pušenje, oslabljeni imuni sistem, promiskuitet, ali i starost – sa godinama, kod muškaraca se povećava rizik za karcinom povezan sa HPV-om. Takođe, muškarci koji imaju seks sa muškarcima, imaju povećan rizik od infekcija i bolesti  povezanih sa HPV-om. Homoseksualni muškarci imaju 30 puta veći rizik od analnog karcinoma izazvanog HPV virusom, nego heteroseksualni.

Pročitajte i ovo: Amber alert kampanja – pridružite se i podržite sistem potrage za nestalom decom

Vreme razvoja karcinoma povezanih sa HPV-om

Karcinomima povezanim sa HPV-om često su potrebne godine da se razviju, nakon infekcije HPV-om. Rak grlića materice se obično razvija tokom 10 i više godina. Može postojati dug interval između infekcije HPV-om, razvoja abnormalnih ćelija na grliću materice i razvoja raka grlića materice.

Neke, ali ne sve žene, sa visokim stepenom abnormalnih promena na grliću, razviće rak grlića materice ako se ne leče. Napredovanje analnog karcinoma slično je napredovanju raka grlića materice.

Bezbednost HPV vakcine

HPV vakcina je veoma bezbedna – pre dozvole za upotrebu, vakcina Gardasil 9 je testirana na 20 hiljada žena u 33 zemlje i 4 hiljade muškaraca u 18 zemalja i odobrena je za žene starosti od 9 do 45 godina i muškarce od 9 do 26.  U nekim slučajevima lečenja kancera uzrkovanog HPV virusom, vakcina se koristi kao deo terapije.  Do kraja 2021. godine distribuirano je oko 500 miliona doza širom sveta, od juna 2022. vakcina je dostupna u dečijim dispanzerima u svim Domovima zdravlja u Srbiji.

Neželjene pojave i efekti HPV vakcine

Nakon vakcinacije, dete se prati 15 minuta, za koje vreme će se potencijalna alergijska reakcija ispoljiti. Ako dođe do alergijske reakcije, ona se uspešno tretira na licu mesta.

Kao i kod svih vakcina, neki ljudi mogu iskusiti blage neželjene efekte, kao što su bol, crvenilo i otok na mestu uboda, koji obično brzo prolaze. Teže nuspojave kao što je anafilaksa (ozbiljna alergijska reakcija), izuzetno su retke i dešavaju se ako je neko alergičan na neki sastojak vakcine, kao što je kvasac. Medicinske sestre i lekari koji daju vakcinu, imaju odgovarajuću obuku i spremni su da reaguju, ukoliko je potreban hitan odgovor.

Zbog svega navedenog, ako već niste preduzeli mere prevencije, treba da razmislite o njihovoj primeni za vas i vaše dete.

Kombinacija HPV vakcine i redovnih skrining testova grlića (uzimanje brisa za PAPA test, prilikom ginekološkog pregleda) nakon 25. godine, najefikasnije su metode zaštite reproduktivnog zdravlja i prevenciju raka grlića materice.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.