Recept za bolje raspoloženje: Banana hleb sa ovsenim pahuljicama
Banana hleb – klasična zdrava i ukusna poslastica, još je bolji sa ovsenim pahuljicama. Ali, ne radi se samo o utešnom ukusu toplog banana hleba koji se topi na nepcima – ovaj recept je osmišljen i da nahrani vaše telo sastojcima koji podržavaju mentalnu jasnoću i podižu raspoloženje.
I zato je banana hleb sa ovsenim pahuljicama idealan za zimsko vreme, kada je svakome potrebno malo više radosti i topline. Ovaj recept bi mogao postati vaš novi izbor za tmurne i hladne dane, kada vam treba malo dodatne udobnosti.
Kako vam banana ovseni hleb podiže raspoloženje
Započeti jutro sa parčetom ovog hleba i toplom šoljom kafe deluje kao prava stvar. Ukusan banana hleb će vam postaviti ton za uspešan dana, kada ga jedete za doručak, ali takođe, to je odličan način da završite dan. Lagana kriška kao desert posle večere – ili dve, kao večera. Toplo, ukusno, utešno i zdravo!
Ovas, banane, jaja, pa čak i dodatak čokolade, mogu doprineti boljem funkcionisanju mozga i mentalnom zdravlju – ovsene pahuljice su složeni ugljeni hidrati koji drže sitost i stabilzuju raspoloženje.
Ovsene pahuljice – vitamini B grupe
Naš mozak zapravo prvenstveno „radi na glukozu“, odnosno, ugljene hidrate. Ako vam nedostaju, osećaćete se maglovito, usporeno i isključeno.
Složeni ugljeni hidrati koje sadrži ovas pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što utiče na regulaciju raspoloženja.
Kada šećer u krvi ostane stabilan, stabilno je i raspoloženje, jer se sa padom glukoze obično javlja razdražljivost i anksioznost. Složeni ugljeni hidrati iz ovsenih pahuljica takođe podstiču proizvodnju serotonina, koji se često naziva neurotransmiterom dobrog osećaja, povećavajući dostupnost triptofana u mozgu.
Ovsene pahuljice su takođe bogate vitaminima B, posebno B1 (tiamin), B3 (niacin) i B6, koji igraju bitnu ulogu u regulaciji raspoloženja i kognitivnim funkcijama. B vitamini pomažu telu da pretvori hranu u energiju i učestvuju u proizvodnji neurotransmitera koji regulišu raspoloženje.
Pored toga, ovas sadrži cink i gvožđe, minerale koji su povezani sa smanjenim rizikom od depresije i anksioznosti. Visok sadržaj vlakana u ovsu dodatno podržava zdravlje creva, a nova istraživanja nastavljaju da jačaju naše razumevanje povezanosti creva i mozga u mentalnom zdravlju!
Pročitajte i ovo: Doručak za energičan početak dana – ovsena kaša sa kakaom i bananama

https://unsplash.com/@cceee
Banane – prirodni „podizači“ raspoloženja
Zrele banane su bogate vitaminom B6, koji pomaže u sintezi serotonina i dopamina.
Ova dva neurotransmitera su ključna za regulaciju raspoloženja. Prirodni šećeri u zrelim bananama – fruktoza i glukoza – takođe obezbeđuju brzi priliv energije, uravnotežen sadržajem vlakana i učešćem u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Banane su takođe odličan izvor triptofana — aminokiseline koja se u mozgu pretvara u serotonin. Kombinacija triptofana i ugljenih hidrata u bananama čini ih posebno efikasnim u podizanju raspoloženja, jer ugljeni hidrati pomažu triptofanu da efikasnije pređe krvno-moždanu barijeru.
Pored toga, banane sadrže magnezijum, za koji se pokazalo da smanjuje anksioznost i poboljšava kvalitet sna – oba važna faktora u održavanju dobrog mentalnog zdravlja.
Jaja za zdravlje mozga
Banana hleb pored ovsenih pahuljica sadrži i jaja, koja su jedan od najboljih izvora holina – hranljive materije ključne za zdravlje mozga i proizvodnju acetilholina, neurotransmitera koji utiče na raspoloženje i pamćenje.
Protein u jajima takođe obezbeđuje stabilno snabdevanje aminokiselinama koje služe kao gradivni blokovi za neurotransmitere.
Pored toga, jaja su takođe bogata vitaminom D. Nedostatak ove hranljive materije je povezan sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti, što ga čini neosporno važnim.
Žumance takođe sadrže omega-3 masne kiseline, posebno DHA, koje su neophodne za funkciju mozga i pokazalo se da imaju antidepresivne efekte. Kombinacija proteina i zdravih masti u jajima pomaže u stabilizaciji šećera u krvi i pruža trajnu energiju, koja podržava konstantno raspoloženje tokom dana.
Tamna čokolada – opcija koja poboljšava banana hleb
Ako dodate i štanglicu tamne čokolade, dobijate i boju i ukus, i još neka jedinjenja koja pozitivno utiču na raspoloženje, kao što je feniletilamin, koji deluje kao blagi „podizač“. Čokolada takođe sadrži magnezijum i triptofan, kjoi podržavaju regulaciju raspoloženja.
Kofein i teobromin u čokoladi takođe pružaju blagi stimulativni efekat koji može poboljšati fokus i nivo energije bez treme povezane sa kafom. Pored toga, čokolada sadrži flavonoide koji poboljšavaju protok krvi u mozgu i povezani su sa smanjenim rizikom od depresije.
Recept za banana hleb sa ovsenim pahuljicama
Ukupno vreme koje vam je potrebno je 40 minuta, s tim što ćete sastojke pripremiti za 5 minuta – ostalo vreme je za pečenje hleba. Količina u receptu je dovoljna za 12 kriški banana hleba.
Sastojci:
2 šolje ovsenih pahuljica
4 velike, zrele banane
2 velika jaja
1 kašičica praška za pecivo
1 štanglica tamne čokolade (opciono)
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 180°C, podmažite kalup za hleb ili tepsiju puterom ili uljem.
Blendajte sve sastojke (osim čokolade) zajedno u mikseru dok ne dobijete glatku smesu.
Narendajte štanglicu čokolade i umešajte u smesu. Sipajte smesu i stavite da se peče oko 35 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista).
Ostavite da se ohladi, isecite na kriške i uživajte u jednosatvnim zadovoljstvima života!
Pročitajte i ovo: Donosimo 5 lakih, a preukusnih recepata za večeru koju će svi pamtiti
Naslovna fotografija: unsplash.com/@cceee
Brankica Milošević