3 ukusna recepta kao spas kad vas muči nadutost

Recepti protiv nadutosti vam mogu biti spas kad imate ovaj neprijatni problem. S obzirom na činjenicu da su creva ogroman mikrobiom koji sadrži trilione mikroorganizama, digestivno zdravlje je teško zanemariti.

Budući da se otkriva sve više nalaza o tome kako creva utiču na vaše raspoloženje, imunitet i hormone, briga o crevima postaje najvažnija za vaše opšte zdravlje. Na kraju krajeva, dobro varenje pomaže vašem telu da apsorbuje hranljive materije koje su mu potrebne.

Ali budimo realni, svi imamo te dane kad se borimo s nadutošću. Nadimanje može imati mnogo uzroka kao što su konzumiranje slane hrane, pijenje gaziranih pića i prebrzo jedenje ili pijenje. Ali, dok pojedine namirnice mogu dovesti do problema sa stomakom, druge mogu imati suprotan efekat: pomažu crevima iznutra.

Fokusiranje na hranu koja pomaže u varenju je ključno za sprečavanje nadimanja na prvom mestu. Predlažemo nekoliko recepata koji mogu pomoći.

Recepti protiv nadutosti

Chia puding

Kad je u pitanju sprečavanje nadimanja, uzmite u obzir vlakna kako bi vam pomogla u kretanju hrane kroz digestivni trakt, jer je čest uzrok nadutosti zatvor. Chia semenke sadrže 10 grama vlakana u jednoj porciji, što čini puding od chia semena idealnom opcijom za redovno pražnjenje creva.

Sastojci

4 kašike chia semena
1 šolja bademovog mleka
kašika javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po izboru*
kašičica ekstrakta vanile, opciono
prelivi po izboru: sveže bobice ili drugo voće, granola, puter od orašastih plodova

Priprema

U činiji ili tegli pomešajte chia semenke, mleko, javorov sirup i vanilu. Ako koristite teglu, možete staviti poklopac i protresti smešu da se sve sjedini.

Kad se mešavina chia pudinga dobro sjedini, ostavite da odstoji 5 minuta, još jednom promešajte/promućkajte da se rastvore grudvice semenki, poklopite i stavite smesu u frižider da se „stegne“ 1-2 sata ili preko noći. Chia puding treba da bude gust, a ne tečan.

Smuti od ananasa i đumbira

Ovaj smuti sadrži više sastojaka koji su odlični za varenje i uklanjanje nadimanja. Neki od glavnih sastojaka su đumbir, antiinflamatorno korenasto povrće za koje se pokazalo da pomaže kod mučnine i u varenju; ananas, koji sadrži enzime poput bromelaina, koji mogu pomoći u razbijanju gasova i nadimanja; i grčki jogurt, koji sadrži probiotike koji pomažu u održavanju mikrobioma creva.

Sastojci

1 banana
1 šolja svežeg ananasa
1/2 šolje grčkog jogurta
1/4 šolje bademovog mleka, plus više ako je potrebno
1/2 kašičice svežeg rendanog đumbira ili 1/4 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice mlevene kurkume
2 kašičice chia semena
Opciono: nekoliko listova sveže nane

Priprema

Stavite sve sastojke u blender i pulsirajte dok ne postane glatko. Sipajte u 2 čaše i odmah uživajte. Od ove kolčine, dobićete 2 smutija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria Hudson (@youelad123)

Pečene ovsene pahuljice

Ovas sadrži prebiotičko vlakno poznato kao beta-glukan, koje hrani dobre bakterije u vašim crevima i pomaže u održavanju zdravog crevnog mikrobioma. Kao rastvorljivo vlakno, beta-glukan pomaže varenju delujući kao sunđer koji usporava varenje i sprečava zatvor i dijareju – što je dobit za sve probleme. A pošto su pečene ovsene pahuljice jednostavna opcija za doručak, varenje ćete započeti na odgovarajući način.

Sastojci

1/2 šolje isečenih badema ili oraha
1/3 šolje javorovog sirupa
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1/2 kašičice soli
3/4 kašičice praška za pecivo
2 kašike neslanog putera, otopljenog i ohlađenog
1 šolja nemasnog mleka
2 šolje ovsenih pahuljica
2 šolje borovnica ili kockica jabuka, jagoda ili voća po izboru, sveže ili smrznuto
2 kašike šećera (opciono)
Za serviranje: nemasni grčki jogurt, puter od kikirikija, kriške banane, dodatna kašika javorovog sirupa ili sve navedeno

Priprema

Lagano premažite pleh za pečenje. Raširite bademe na nepodmazan pleh. Pecite u rerni dok bademi ne zamirišu, oko 8 minuta. Nemojte se udaljavati kako biste bili sigurni da ne izgore. Odmah prebacite na dasku za sečenje. Ostavite da se ohlade, a zatim ostavite na stranu.

U velikoj posudi za mešanje umutite javorov sirup, jaja, vanilu, cimet, muškatni oraščić, so i prašak za pecivo dok ne postane glatko. Umutite otopljeni puter i mleko. Stavite ovas, zatim bademe i borovnice (ako su vam bobice zamrznute, nemojte ih prvo odmrznuti).

Sipajte mešavinu u pripremljenu posudu i zagladite vrh. Pospite ravnomerno šećerom. Pecite u zagrejanoj rerni 40 do 50 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi 5 minuta. Poslužite toplo sa prelivom po želji.

Pročitajte i ovo: Recepti sa krastavcem – 3 osvežavajuća obroka za vrele letnje dane

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković