Najbolji recepti za božićni ručak: Bez ovih jela ne možemo da zamislimo prazničnu trpezu

Proslavljanje Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, između ostalih običaja, prati i dobra trpeza. Dobri recepti za božićni ručak su nešto što nam je svima pred Božić potrebno. Pečenje je sigurno nezaobilazni deo božićne trpeze.

Pored pečenja se na stolu obavezno nalazi i česnica u koju se sakrije novčić, pa onom ko ga pronađe u svom parčetu česnice, po verovanju, tokom cele godine biće pun novčanik para.

Dobra supa je uvek simbol pravog porodičnog ručka, tako da ni za Božić nema razlike. Dobrodošli su i rolati, pite, kiflice, kao i raznovrsni deserti poput baklave, torte, kolača.

Božićna praznična trpeza treba da prati božićne običaje i u odabiru posluženja, kao i u dekorisanju svečanog stola. Ovaj veliki praznik podrazumeva da trpeza treba da bude odmerena, dostojanstvena, veličanstvena i da svojom dekoracijom isijava eleganciju koja će doprineti opuštenom raspoloženju svih ukućana okupljenih oko stola. Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana, ali jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća, vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti i malo slame.

Recepti za božićni ručak

Pogledajte šta se može naći na prazničnoj trpezi za Božić. Donosimo tri najzanimljivija predloga koja se tiču glavnog jela. Uz neki od ovih recepata dodajte i supu i nešto slatko.

Mekane krmenadle

Sastojci

500 g šargarepe
500 g krompira koji se ne raspadaju kuvanjem
2 jajeta
kašika brašna
so, biber
muskatno orašče
6 kašika ulja
4 krmenadle (po 150 g)
malo majorana
2 kašike masti

Priprema

Sitno izrendati krompir i šargarepu, pa pomešati sa jajima i brašnom. Posoliti, pobiberiti i začiniti muskatnim oraščićem.

Zagrejati rernu na 80 stepeni. Zagrejati ulje u tiganju, vaditi kašikom masu od povrća i spuštati je u vrelo ulje da se prži. Blago pritisnuti, okrenuti i pržiti s druge strane da porumene. Dobijene krokete izvaditi i ostaviti u rerni da se ne ohlade.

Posoliti i pobiberiti meso, natrljati majoranom. Zagrejati mast u drugom tiganju, pržiti krmenadle s jedne strane 6 minuta, pa s druge isto toliko. Servirati krmenadle i krokete od povrća. Najbolji prilog je zelena salata.

recepti za božićni ručak

instagram.com/bonniestern

Slani rolat sa šunkom

Sastojci

1 pakovanje oblandi
300 g šunke
kiseli krastavčići
200 g kačkavalja
pavlaka
malo majoneza
malo susama
malo suvog vrata

Priprema

Dve oblande najpre stavite u mokru krpu da biste ih što lakše urolali kasnije.

Sve sastojke sitno iseckajte i pripremite za fil koji ćete stavljati preko oblandi kad razmekšaju.

Najpre oblande premažite pavlakom i majonezom, pa ređajte šunku, a potom i ostale sastojke. Zatim polako se urolajte.

Po želji premažite pavlakom i pospite zapečenim susamom, a na to možete i izrendati kačkavalj.

slani rolat

instagram.com/yellowblissroad

Jagnjetina sa začinima

Ako tražite recept za sočnu i ukusnu jagnjetinu, onda je ovo recept za vas. Malo ekstravagantan, ali ako se potrudite biće ovo praznik kako za nepce tako i za oči. Za ovaj recept koristićemo jagnjeći but.

Sastojci

600 g jagnjetine (but)
2 kašike ulja
1/2 veze timijana sa cvetovima
po 3–4 grančice lavande i ruzmarina sa cvetovima
2 cveta, npr. dana i noći (po želji)
2 čena belog luka
2 paradajza
100 g maslaca
100 ml belog vina
so, biber

Priprema

Meso oprati, prosušiti i tanko iseći, pa u posudi pomešati sa uljem. Ostaviti oko 20 minuta da odstoji.

Začinske biljke oprati i protresti. Nekoliko cvetova timijana, lavande i ruzmarina izdvojiti, kao i cvetove dana i noći.

Listiće začinskih trava odvojiti od stabljika i iseckati. Beli luk očistiti, iseckati i pomešati sa začinskim biljkama.

Paradajz oprati i iseći na kockice.

Jagnjetinu pržiti u tiganju sa duplim dnom na visokoj temperaturi sa svih strana po 1 minut, a zatim izvaditi. U tiganju na malo maslaca izdinstati mešavinu začina i paradajz. Doliti belo vino, pa ostaviti da se sve skuva. Meso začiniti solju i biberom. Preostali maslac u trakama dodavati mesu. Servirati ukrašeno cvetovima biljaka. Jesti uz pečeni hleb.

Ovaj rolat za Božić će obožavati svi vaši ukućani, a gosti će vam sigurno tražiti recept koji je neverovatno jednostavan i ukusan.

instagram.com/grandzordxb

Možda će vas zanimati i: Donosimo listu božićne dekoracije koju treba da izbegavate

Naslovna fotografija: instagram.com/gatherwithgala

Marina Puzić