3 fantastična jela od krompira za ukusne i lagane večere

Krompir je skromna namirnica koju možete spremiti na brojne načine – koji zadovoljavaju svačiji ukus. Bilo da najviše volite pomfrit, pire ili pečeni krompir, kao glavno jelo ili kao dodatak, naši recepti za jela od krompira, podići će vaše uživanje u laganoj večeri na viši nivo.

Recepti za tri ukusna jela od krompira

Grčki krompir sa limunom

Kada je u pitanju pečeni krompir, obično se najviše ceni hrskava površina, a ovaj grčki recept sa limunom, obojedinjuje prhku i kremastu unutrašnjost, sa finom zapečenom površinom. Maslinovo ulje, ceđeni limun i suvi origano igraju u tome značajnu ulogu.

Sastojci 

Kilogram i po belog krompira, oljuštenog i isečenog na krupne komade, so, dva čena belog luka (sitno naseckanog ili zdrobljenog), tri četvrtine šolje pilećeg temeljca (ili vode), četvrtina šolje sveže ceđenog limunovog soka (oko tri limuna), dve kašike suvog origana.

Priprema

Zagrejte rernu na 220 stepeni, i propržite nasečeni krompir u dubokom tiganju, na dve kašike maslinovog ulja. Pržite oko pet minuta bez pomeranja, a zatim okrenite krompire, smanjite temperaturu, umešajte beli luk i pržite još nekoliko minuta, da svaki komad krompira bude blago propržen sa obe strane. Dodajte preostalo maslinovo ulje, prebacite u tepsiju za pečenje, dodajte pileći temeljac (ili običnu vodu), tri kašike (malo više od polovine) limunovog soka i origano. Poslite po ukusu i pecite dok tečnost ne ispari, oko 25 do 30 minuta. Kad izvadite krompir iz rerne, dodajte preostalu količinu limunovog soka (jedna kašika), pomešajte i poslužite.

Pročitajte i ovo: Kako se kalorijske potrebe menjaju sa godinama – i zašto je važno da to znate

Francuski specijalitet Aligo – pire sa sirom

Jedan od specijaliteta francuske kuhinje je pire sa puterom, pavlakom i sirom, koji se tradicionalno služi uz meso ili povrće, ali možete ga jesti i kao glavno jelo, uz salatu, kajganu ili vašu omiljenu kombinaciju. Kad jednom probate ovaj pire, uvek ćete želeti da ga tako spremate.

Sastojci

Pola kilograma krompira, tri čena seckanog belog luka, 25 grama putera, 225 grama sira koji se topi, soli i bibera po ukusu.

Priprema

Skuvajte krompir i izgnječite ga kao za pire, ubacite puter, beli luk i rendani sir, posolite i pobiberite, vratite na ringlu i na tihoj vatri mutite drvenom varjačom, dok se sir ne istopi. Ako volite, možete dodati i malo krem sira, ili pavlake za kuvanje. Služite toplo, dok je sir u krompiru istopljen.

Isprobajte ova jednostavna jela od krompira i oduševite porodicu – i očekujte da će vas moliti da ih spremite opet.

Supa od krompira i praziluka

Jela od krompira mogu biti i tečna, a ova gusta i kremasta supa zadovoljiće vaše čulo ukusa i pružiće vam laku večeru – a možete je spremiti i kao deo kompletnog ručka.

Sastojci

Dva struka praziluka, kilogram krompira, malo ulja ili putera, dva lista lovora, soli i bibera po ukusu, litar ipo vode (ili pilećeg temeljca), 150 ml kisele pavlake i isto toliko slatke pavlake za šlag, 2 kašike limunovog soka.

Priprema

Iseckajte praziluk i krompir i propržite na puteru ili ulju, dodajte litar i po vode (ili pilećeg temeljca), lovor, so i biber, pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte dok se krompir ne raspadne (tridesetak minuta). Izvadite listove lovora i mikserom umutite kuvano povrće (možete ga procediti, izmikasti i vratiti u supu), dodajte obe pavlake, sok od limuna, dobro izmešajte i još malo prokuvajte. Kad servirate, stavite malo zelenog dela praziluka za ukras.

Pročitajte i ovo: 3 ukusna recepta kao spas kad vas muči nadutost

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević