Donosimo 5 lakih, a preukusnih recepata za večeru koju će svi pamtiti
Nije vam do kuvanja, pa tražite što jednostavniji recept? Recepti za večeru na brzinu su savršeni za one večeri kada samo želite dobar obrok bez mnogo muke.
Recepti za večeru KOJU MOŽETE SPREMITI na brzinu
Donosimo vam pet preukusnih recepata. Za svačiji ukus pronaći će se nešto. Izdvojili smo dve paste, mongolsku govedinu, jelo sa kobasicom i paprikom i salatu sa škampima.
Sheet Pan kobasica i paprika
Sastojci
Italijanska kobasica (prethodno kuvana)
Paprika i luk
Paprika i luk imaju spektakularan ukus sa italijanskom kobasicom. Nakon pečenja postaju slatki i ukusni, prepuni hranljivih materija poput vitamina C, vitamina A i vlakana. Za klasični italijanski ukus, zamenite deo paprike i luka za tanko narezani komorač.
Crveno vinsko sirće
Začini – kombinacija soli, crnog bibera, sušenog bosiljka, sušenog origana i crvene paprike
Priprema
Poređajte kobasicu, paprike i luk na pleh obložen papirom. Meso i povrće mešajte u tiganju. Prelijte maslinovim uljem, sirćetom i začinima. Pecite kobasicu i paprike. Trebaće vam 25 do 35 minuta u rerni. Ukrasite svežim bosiljkom i uživajte.
Mongolska govedina
Sastojci
500 g tanko narezane govedine
2 kašike soja umaka
1 kašičica naribanog đumbira
2 čena belog luka
1 kašika gustina
1 luk
1 šargarepa
100 g gljiva
2 mlada luka
ulje za prženje
Priprema
Pomešajte govedinu sa soja umakom, đumbirom, belim lukom i kukuruznim skrobom. Ostavite da odstoji 30 minuta. Naseckajte povrće na trakice, osim mladog luka. Dodajte u tiganj malo ulja. Kratko propržite povrće 1-2 minuta. Izvadite ga. Dodajte još malo ulja i propržite mariniranu govedinu 2-3 minuta. Vratite povrće u tiganj, dodajte još malo soja umaka po želji i narezani mladi luk. Sve zajedno propržite još minut i poslužite vruće.
Kremasta pasta sa belim lukom
Sastojci
pasta
2 čena belog luka
200 ml pavlake za kuvanje
40 g parmezana
1 limun
maslinovo ulje
so, biber
Priprema
U tiganju na malo ulja propržiti beli luk a zatim dodati pavlaku. Dodati i parmezan, rendanu koru limuna i začiniti. Kada se sos malo zgusnuo, skloniti sa vatre i dodati pastu. Servirati na tanjir i preliti sa malo limunovog soka.
Podsećamo vas i na druge recepte sa belim lukom koji čuvaju zdravlje i tope se u ustima.
Pasta sa piletinom
400 g testenine
300 g belog pilećeg mesa
200 g šampinjona
100 ml belog vina
600 ml pavlake za kuvanje
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
so
biber
muškatni oraščić
vegeta
Priprema
Iseckati piletinu, beli i crni luk na kockice, a šampinjone na listiće. Pastu skuvati prema upustvu sa ambalaže. Dok se pasta kuva, na malo ulja propržite crni luk. Kad postane staklast, dodajte piletinu, kad ona porumeni dodaju se šampinjoni. Kad je i to gotovo propržiti beli luk, pa dodati belo vino pri umerenoj temperaturi. Kad ispari belo vino dodati so, biber i vegetu prema ukusu. Onda nasuti pavlaku za kuvanje i smanjiti temperaturu, pa začiniti muškatnim oraščićem. Pasta je gotova. Isprati je pod hladnom vodom, dobro ocediti i dodati u sos. Još malo sve prokrčkati i gotovo jelo.
Salata sa škampima i avokadom
Sastojci
1 ajsberg
1 crveni luk
15 čeri paradajza
20 škampi
1 avokado
parmezan
balsamiko
Priprema
Ajsberg operemo i osušimo, avokado oljuštimo i izvadimo košticu, isečemo ga na parčiće. Škampe, čim se odmrznu, zapečemo sa obe strane dok ne dobiju blago zlatastu boju. U posudi iskidamo ajsberg, dodajemo očišćen i isečen luk, avokado i promešamo. Sipamo u tanjir, stavljamo na polovine isečen čeri paradajz, škampe, parmezan i posipamo salatu sa avokadom balsamikom. Možete da začinite salatu sa škampima i avokadom maslinovim uljem, solju ili dresingom po vašem ukusu.
Naslovna fotografija: instagram.com/wearsmanyhats
Marina Puzić