Prirodni načini da pojačate svoj libido

Seksualni nagon, libido, individualna je pojava, čiji je intenzitet promenljiv. Ako osećate da u poslednje vreme nemate želju, da vam je manje stalo, da vam je seks samo još jedna dužnost koja je počela da vas opterećuje, razlozi mogu biti brojni – i kompleksni. Prvo na šta pomišljate je uticaj hormona i sigurno ste u pravu, vi najbolje poznajete sebe, svoje telo i svoj nivo energije u različitim fazama hormonskih oscilacija. Ako je u pitanju perimenopauza, računajte na to da promene koje ona donosi utiču na vašu ukupnu vitalnost, a ne samo na želju. Možda prolazite kroz naporan i zahtevan životni period u kome imate druge prioritete i seks vam je na poslednjem mestu, možda ste pod stresom, umorni i neispavani, možda ste se udaljili od partnera. Šta god da je uzrok (ili više njih), imamo dobru vest za vas: postoje prirodni načini da pojačate svoj libido.

Možda će vas interesovati i: Dobar seks počinje van kreveta

Imajte u vidu da ne postoji tačno merilo nivoa seksualne energije i ne postoji uputstvo o tome koliko bi trebalo da ste seksualno aktivni. Osim toga, ono što se u medicinskim okvirima naziva seksualnim nagonom, van tih okvira predstavlja nivo žive, transformativne energije, koja se može pokrenuti i usmeriti mentalnim vežbama, osvešćivanjem, praktikovanjem neke meditativne tehnike. Ponekad, opadanje seksualne želje može ukazivati na neko medicinsko stanje, pa nije loše da obavite osnovna ispitivanja i preglede, kako biste stekli uvid u svoje zdravstveno stanje. Međutim, i priroda može da pomogne…

Raskošan meni za pojačanje libida

Ginko biloba

Ovaj popularni biljni dodatak koji se može konzumirati u mnogim oblicima, može se pokazati kao vema efikasan buster vašeg libida. Nije dokazano da utiče na žene, ali poznat je njegov osnažujući uticaj na opšte osećanje vitalnosti, pa zato vredi probati. Tablete, kapsule, ekstrakt, suvo lišće ili čaj, možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ili poručiti preko interneta. Takođe, možete potražiti i Ginseng, koji takođe važi za veoma zdrav i podsticajan dodatak. 

Maka

Preporučuje se za sve vrste smetnji u hormonskom disbalansu uzrokovanom klimakteričnim promenama. Ovo sredstvo ima istoriju upotrebe u povećanju plodnosti i seksualne želje i takođe se može naći u raznim oblicima, a najčešće se koristi prah. 

Šafran

Ovaj popularan i skup začin često se preporučuje kao afrodizijak, a u jednom istraživanju utvrđeno je da su žene koje su uzimale antidepresive primetile značajno povećanje libida nakon četiri nedelje uzimanja šafrana. Šafran je dostupan u obliku praha ili kapsula.  

Crno i crveno vino

Vino je takođe poznato po svom opuštajuće-stimulišućem dejstvu, ali tu postoji zamka preterane konzumacije, koja može imati upravo suprotan efekat na libido, tako da je umerenost ključna. Ako inače ne konzumirate alkohol, pola čaše vina biće sasvim dovoljno za vas.

 

Jabuke

Ovo voće oduvek je prvo na listi preporuke za zdravu ishranu, zbog širokog spektra pozitivnog dejstva na čitav organizam, ali nisu tako poznate kao afrodizijak. Ipak, postoji jedno istraživanje koje je pronašlo vezu između jačanja libida i konzumiranja jabuka (jedna dnevno). 

Čokolada

Pre svega anegdotski poznata kao veliki utešitelj, čokolada se može pokazati kao podsticajna. Kao i kafa – iako se ne preporučuje kao afrodizijak, može vam podići nivo energije i popraviti raspoloženje.

libido, devojka na krevetu

Med

Još jedna namirnica poznata po mnogim zdravim sastojcima i preporučljiva u ishrani, a u kombinaciji sa orasima preporučuje se muškarcima kao afrodizijak. Pokušajte, svakako je ukusno, hranljivo i zdravo.

Jagode

Takođe popularna opcija za koju postoje svedočanstva iz individualnog iskustva, uprkos nedostatku dokaza. 

Ostrige

Još jedna namirnica anegdotske afrodizijačke vrednosti za koju se vezuju priče o ljubavnim podvizima Kazanove. Naime, on je, navodno, dan započinjao sa 50 sirovih kamenica, a postoje svedočanstva muškaraca i žena koji su prijavili pojačanu seksualnu želju nakon konzumiranja ostriga, mada nema dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.

Ljute papričice

Ljutina iz papričica, koja dolazi od kapsicina, smatra se seksualno podsticajnom, a ukus ljutog prosto prodrma organizam i pokreće energiju.

Od voća, tu su i smokve i banane – smokve su bogat izvor vitamina i minerala, a banane sadrže kalijum, koji pomaže u sintezi testosterona. Medicinski, za pad ženskog libida, često je odgovoran upravo manjak testosterona (iako se on smatra isključivo muškim hormonom)! Preporučljiv je i krompir iz istog razloga – dobar je izvor kalijuma i ima istu zdravstvenu vrednost kao banane. Iako je generalno bezbedno eksperimentisati sa prirodnim afrodizijacima – u najgorem slučaju, hranićete se zdravije i uneti više vitamina, minerala, vlakana i ostalih sastojaka koji prijaju vašem organizmu i podižu vam nivo energije – postoje i supstance koje treba izbegavati. 

Johambin je poznat kao podsticajno sredstvo, ali je u mnogim zemljama zabranjen i može imati štetne nuspojave. Španska mušica je još jedan afrodizijak koji treba izbegavati, zbog potencijalno opasnih neželjenih efekata, kao što su mučnina, otežano gutanje, povraćanje, pojava krvi u urinu… Na ovom spisku je i takozvani ludi med, koji je zapravo kontaminiran toksičnim sastojcima koji mogu izazvati vrtoglavicu, konvulzije, glavobolju, povraćanje, kao i Bufo krastača, potencijalno smrtonosni afrodizijak koji izaziva halucinacije. 

Pored prirodnih sastojaka, hrane, voća, biljaka, koje vredi isprobati, makar zarad promene načina ishrane i njihovog ukupno pozitivnog dejstva na opšte zdravstveno stanje i osnaživanje imuniteta, uzmite u obzir i sve ostalo – psihološke činioce, životnu fazu kroz koju prolazite, emocionalni status – i primenite i sve ostale zdravorazumske savete za zdrav i uravnotežen život. 

Naspavajte se 

Ukoliko više ne možete da spavate mirno, duboko i dugo kao ranije, verovatno ste umorni i osećate manjak energije. Pošto dobro znate da je zdrav san osnova fizičkog i mentalnog zdravlja (kao i dnevnog funkcionisanja), nenaspavanost vas dodatno frustrira i opterećuje. Kako da se osećate seksi, kad se stalno osećate premoreno, baš kao što i izgledate? Dakle, pre svega, upotrebite biljne preparate, čajeve, suplemente, koji će vas umiriti i obezbediti vam stabilniji i duži san. Probajte sa kapima valerijane, probajte melatonin, čaj od kamilice – probajte sve što vam preporuče, nešto od toga će vam više odgovarati, nešto manje. Slušajte muziku za uspavljivanje, na Jutjubu postoji ogroman izbor raznih prijatnih i umirujućih frekvencija koje će vam pomoći da se opustite. 

Smanjite nivo stresa – savet je koji lekari često daju, onako stručno i hladno, kao kad vam kažu da smanjite pušenje ili da se više krećete. Zbog tog saveta se osećate bespomoćno, a stres se pojačava. Stres je realan problem, jedan od glavnih faktora svih psiholoških i mnogih zdravstvenih tegoba u savremenom svetu i ne postoji potenciometar čijim ćete okretanjem utišati i smanjiti stres. Ne možete ga isključiti, ne možete ga izbeći, ali možete se osnažiti da ga bolje kanališete, da brže i efikasnije procesuirate i otpuštate misli, osećanja i stanja izazvana stresom. Možete naučiti da bolje podnosite stres, da se bolje zaštitite, mentalno, emotivno i energetski. 

Proverite nuspojave lekova koje pijete – antidepresivi mogu više ili manje uticati na smanjenje libida, pa ako se o tome radi, razgovarajte sa svojim lekarom o promeni leka ili o prilagođavanju doze. 

Pojačajte fizičku aktivnost – to je onaj savet koji dolazi sa savetom o tome da izbegavate stres. Fizička aktivnost je odlična za kanalisanje stresa, za oslobađanje nagomilanog naboja opterećujuće i loše energije koju izaziva stres. Takođe, vežbanje podstiče mozak da proizvodi hormone zadovoljstva, koji će uticati na to da se bolje osećate, a svakako ćete i bolje izgledati. Ukupan efekat vežbanja (hemija mozga, telesna kondicija, viši nivo energije) doneće vam samopouzdanje i osnažiće vašu seksualnu samosvest. 

Na kraju, tu su oprobane, drevne istočnjačke metode, kao što je akupunktura, meditacija, joga, praktikovanje svesnosti i zahvalnosti, koje se sve sprovode u cilju ličnog razvoja, oslobađanja od toksičnih obrazaca, mentalnog, emotivnog i fizičkog „čišćenja“ od sputavajućih misli, toksičnih osećanja, pokretanja blokirane energije, isceljenja na ćelijskom nivou. Pronađite ono što vam je blisko i što za vas radi u velikoj ponudi raznih disciplina i tehnika koje vas uče kako da se potpuno opustite, kako da koristite svoju svest za samoispitivanje i pronalaženje uzroka nelagodnosti i problema, koji svi imaju svoje mesto u telu, umu i srcu. Uče vas kako da se povežete sa sobom, kako da tu povezanost osetite i prenesete na sve oko sebe i kako da postignete unutrašnju stabilnost, koja se suštinski ne narušava ni u najizazovnijim situacijama. 

Pridružite nam se: Probudi mir i radost u sebi – dvadesetjednodnevni izazov

Akupunktura, akupresura i masaža pomažu u smanjenju anksioznosti, stresa i nesanice – svih tih neprijatelja vašeg duševnog mira, ali i vašeg libida, pred kojima se često osećate sasvim bespomoćno. 

Prisutnost u sadašnjem trenutku, svesno disanje i osvešćenje svoje telesnosti, imaće veliki uticaj na vaš libido; joga će vam pojačati cirkulaciju, doneće vam trajnu dobit gipkosti i pokretljivosti, meditacija će vam umiriti um i proširiti svesnost, a kao rezultat imaćete pojačanu vitalnost, bolji izgled, bolje zdravlje, bolji odnos prema sebi, zdravije emotivne odnose i – bolji seks. 

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.