Saveti za dobar seks posle 50.

Pre svega, seksa možda neće biti, ili će biti loš – ali to nije povezano sa godinama. Imali ste dovoljno lošeg seksa u dvadesetim, a i perioda kada nije bilo seksa – barem ne onog koji izvodite sa partnerom – tako da je pitanje seksa posle pedesete i dalje individualno i zavisi od vaše perspektive. Istina, postoje zajednički otežavajući faktori u vezi sa zdravljem i biologijom, ali menopauza može doneti pozitivan preokret u vašoj seksualnosti. Ako se pribojavate nastupajućeg perioda srednjih godina, treba da znate da možete imati dobar seks posle 50, uz malo prilagođavanja i ljubavi prema sebi.

Šta je važno za dobar seks posle 50?

Seks posle 50. je zdrav i dobar za vas

Vodite računa o zdravoj ishrani, vežbate, krećete se, idete redovno na preglede – ali to nije sve što možete učiniti za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Nemojte zanemariti učinak zadovoljavajućeg seksa! Lekari se slažu da je seksualna aktivnost u starijem odraslom dobu korisna vežba (kardio trening), koja smanjuje stres i podiže raspoloženje, što je dobro za mozak. Istraživanja su potvrdila da starije osobe koje imaju redovan seks, imaju i bolje pamćenje, a seks sa bliskom osobom osnažuje i održava emocionalnu vezu.

Imate više seksualne slobode

Žene često govore o tome da u srednjem dobu bolje razumeju i poznaju svoje telo, da im je lakša da „otpuste kočnice“, osećaju se slobodnije i opuštenije. Spremnije su da eksperimentišu, ne osećaju pritisak zbog „performansa“, ne razmišljaju o tome kako izgledaju za vreme seksa, već naprosto – ne razmišljaju i prepuštaju se uživanju.

Možete biti spontani

Za dobar seks posle 50. prestanak mesečnog ciklusa je rasterećenje. Ne strahujete od trudnoće (ali zaštita je ipak potrebna, naročito ako niste monogamni) i možete se spontanije prepuštati seksu, sa manje stresa.

Orgazam doprinosi održavanju vlažnosti

Gubitak estrogena u menopauzi dovodi do sušenja vagine, što utiče na grčenje mišića njenih zidova i uzrok je bolnog odnosa. Ali, orgazam – uključujući i onaj koji sami sebi priuštite – održava delikatno tkivo vagine vlažnim i gipkim.

Pročitajte i ovo: Prednosti seksa posle 40.

Seks igračke za starije žene

U širem smislu, seks ne mora uključivati partnera, pa ako iz bilo kog razloga nemate partnerski seks, uvek ga možete praktikovati sami. Seks igračke za starije nisu neke specijalno dizajnirane naprave, ali imaju priručnike sa velikim, lako čitljivim fontom, a možete naći i jastuke za podršku u spavaćoj sobi, koji su veoma ugodni, ako imate problema sa kičmom, ili artritis.

Održavanje kondicije je bitno

Možda nećete moći da izvedete neke zahtevne poze, jer više niste tako savitljivi (a i nije vam do akrobacija, nego do uživanja), ali održavanje kondicije sigurno pomaže da se osećate snažnije i elastičnije i da budete zadovoljniji sobom. Vežbe za fleksibilnost, kao što su one koje se izvode u jogi, uvek su preporučljive – pomoći će vam da ostanete gipki i da izbegnete moguće povrede. Takođe, ne zapostavljajte Kegelove vežbe, kako biste održali kondiciju mišića karlice, kao i prokrvljenost intimnih delova.

Vaše telo je divno takvo kakvo je

U pedesetim godinama neminovno primećujete dejstvo gravitacije na svom telu – ali mladost nećete vratiti čak ni intervencijama kod plastičnog hirurga. Mnogo je bolje i zdravije da volite svoje telo takvo kakvo je – ono vas decenijama dobro služi i ima još posla sa vama, pa mu zato uzvratite negom, prihvatanjem, ljubavlju i nesputanim uživanjem.

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da pojačate svoj libido

Pojedine poze su bezbednije od drugih

Seks posle 50. ipak može biti fizički zahtevan, čak i ako se radi samo o pritisku koji trpe kolena, kukovi, laktovi. Pronađite položaj u kome vam je najugodnije i koji ne provocira bolove u zglobovima. U pedesetim će vam možda više prijati varijante misionarske ili „kašika“ poze i kada pronađete najugodniji položaj, poštujte svoja ograničenja, pristupite seksu sporije, promšljenije i fokusirajte se na disanje. Što dublje dišete, dobijate više kiseonika, a to znači intenzivnije orgazme!

Odvojte vreme za seks

To spada u promišljeniji i sporiji pristup – strasti se lagano bude, a osim toga, nigde ne žurite i zato se posvetite pravljenju atmosfere i uživanju u romantičnim trenucima i bliskosti, pre nego što dođe do seksa. Ili obrnite raspored – prvo vodite ljubav, a zatim zajedno spremajte hranu, ili izađite negde na večeru. To će podići vibraciju vaše bliskosti i osećaćete se nagrađeno i zahvalno.

Napravite listu

Zajedno sa partnerom napravite listu stvari koje u seksu niste radili, a hteli biste da probate – kada imate dovoljno godina i seksualnog „staža“ imate i dovoljno samopouzdanja da kažete i isprobate stvari za koje niste imali hrabrosti kada ste bili mlađi. U partnerskom odnosu, u zrelim godinama i dalje možete jedno drugom ispunjavati želje, a zajedničko otkrivanje „tajnih“ želja, daće vam osećaj da ste udruženi u avanturi i da imate nešto posebno i dragoceno. Poverenje, iskrenost i samouverenost koje ste godinama sticali i osnaživali, nagradiće vas novim nivoima intimnosti i uživanja.

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.