Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da imate bolji seks sa 40+

U četrdesetim godinama žene prolaze kroz dramatične promene, telesne, psihološke i emotivne. Partnerski odnosi su na ispitu (ili su u krizi), jer kad preispitujemo sebe, preispitujemo i sve svoje bliske odnose i obično se osećamo poraženo. U četrdesetim, bilo da ste u braku, sami, ili u vezi, sve promene kroz koje prolazite utiču na vašu seksualnost i u njoj se ogledaju. Neke žene u četrdesetim doživljavaju buđenje samopouzdanja i seksualnosti i spremnije su na eksperimente, slobodnije su i rešene da traže ono što žele i osećaju se ženstvenije nego u mladosti.

Neke žene doživljavaju drastičan pad libida, osećaju se zarobljeno u brakovima, ili besmisleno u površnim vezama – osećaju da im je ljubav izmakla i da je više nikada neće ni pronaći, gube životnu radost, a sa njom i ženstvenost i seksualnost. Žene mogu iskusiti potpuni gubitak svog seksualnog bića, čak i kada su zadovoljne u svojim brakovima i odnosima, jer je seksualnost na poslednjem mestu u periodu dok se suočavaju sa emotivnom i hormonskom olujom, prestankom plodnosti, odrastanjem i odlaskom dece, brigom o starim i umirućim roditeljima.

Ipak, život ima potencijal da sa godinama postaje ispunjeniji i bogatiji, a to uključuje i vaš seksualni život – bez obzira kako se trenutno osećate i koje vas brige zaokupljaju, vaše seksualno biće nije nestalo, samo se uspavalo.
Seksualno buđenje možete podstaći korigovanjem nekih stavova i praksi.

Promenite način razmišljanja o značenju seksa

Ako seks identifikujete kao penetraciju, vaginalni odnos, potrebno je da proširite taj koncept i shvatite seks kao intiman fizički kontakt. Fizička intimnost je ključna u zdravim odnosima, a vaginalni odnos nije uvek prijatan način da se ta intimnost izrazi. Istraživanja pokazuju da samo 4 od 10 žena redovno doživljava orgazam putem penetracije. Sa hormonskim i fizičkim promenama, vaginalni odnos može postati neprijatan, pa i nemoguć, ali postoji mnogo drugih načina da se fizička intimnost izrazi – jedini kriterijum je da to za oboje predstavlja zadovoljstvo. A to može biti maženje, dodirivanje genitalija, međusobna ili naizmenična masturbacija – isprobajte načine da proširite i obogatite svoje seksualno uživanje, koje vam donosi dublji osećaj povezanosti.

Neka povezanost bude prioritet

S godinama je teže postići orgazam, a kada je to jedini cilj seksualne igre, onda to više nije igra, nego naporan i frustrirajući posao i dodatni izvor stresa. Vratite igru u seksualnu igru! Fokusirajte se na povezanost, nežnost, bliskost, jer to može biti ispunjavajuće i zadovoljavajuće kao i orgazam.

Probajte igračke

Istraživanja pokazuju da je korišćenje vibratora najpouzdaniji način da žena postigne orgazam, pa ako to do sada niste probali, sada je vreme. Ne samo da vam s godinama treba više stimulacije, već su vam potrebne i nove vrste stimulacije. Prevaziđite predrasude i otpor i krenite u avanturu, sami ili zajedno sa partnerom – isprobajte igračke, istražite svoje telo i možete se iznenaditi.

Volite sebe

Činjenica je da žene u četrdesetim godinama imaju aktivan seksualni život. Žene koje imaju seks sa 40 plus uživaju u svojoj koži, dobro se osećaju u svom telu, znaju šta vole, a šta ne vole i umeju da se opuste i prepuste. Važno je da u toku klimakteričnih promena ostanete povezani sa sobom, da pratite i prihvatate sve što vam se dešava. Kad volite sebe, onda možete da ostvarite i duboku povezanost sa partnerom.

Pronađite svoju duhovnost

Veza između duhovnosti i seksualnosti je stvarna i važna. Duhovnost je različita za svakoga, to može biti religija, priroda, meditativna praksa, a suštinska zajednička nit je duboko razumevanje povezanosti sa nečim većim od nas, zasnovane na ljubavi i saosećanju. Dok ste mlađi (deca mala, karijera u razvoju), nemate vremena za samorefleksiju, ali to vreme imate sada i zato ga upotrebite da se povežete sa svojim bićem, da pronađete izvor svoje vere, da prihvatite, otpustite, oprostite, da osećate zahvalnost i uspostavite dublje i značajnije veze sa bliskim osobama. Duhovna praksa pomaže u kanalisanju sresa, oslobađanju od strahova, prevazilaženju ogorčenja, a kad se osećate oslobođeno, vaša seksualnost – koja je kanal vaše vitalne energije – odgovara na vaše duhovno stanje.

Komunicirajte sa partnerom i pružite mu svu pažnju

Mali, svakodnevni trenuci prisustva, pažnje i prepoznavanja, održavaju ljubav. Način kako se pozdravljate i opraštate, može da napravi razliku u vašim nivoima strasti. Dajte partneru punu pažnju, makar i nakratko, jer to potvrđuje da vam je stalo do njegove sreće, a ova komunikacija će povećati želju u vašem fizičkom odnosu.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.