Načini da se prilagodite promenama u menopauzi i održite zadovoljavajući seksualni život

Menopauza okončava plodnu fazu u životu žene i može doneti rasterećenje u tom smislu – neke žene svedoče o tome da više uživaju u seksu otkad ne strahuju od neželjene trudnoće. Ali, to nije pravilo i seks u menopauzi može biti izazovan, a promene koje doživljavate, telesno, emocionalno i psihološki, zahtevaju da prilagodite i svoj majndset i svoje fizičke aktivnosti.

Zašto seks u menopauzi može postati izazovan

Tokom perimenopauze jajnici proizvode sve manje ženskih polnih hormona, estrogena i progesterona, što dovodi do niza fizičkih i psihičkih promena kod žena. Iako sve žene ne doživljavaju isti intenzitet promena, mnoge mogu da iskuse poteškoće kao što su promene raspoloženja i visok nivo razdražljivosti, poremećaj spavanja, talase vrućine (valunge), smanjenu seksualnu želju, suvoću vagine, bol prilikom odnosa. Sve ove promene utiču da se seks u menopauzi doživljava drugačije, a pad libida i suvoća vagine najčešće uzrokuju smetnje tokom odnosa i predstavljaju stanja kojima se morate prilagoditi.

Sve što vam se dešava – od promena raspoloženja i depresije do smanjenja seksualne želje – objašnjava se padom nivoa serotonina. Serotonin je poznat kao hormon sreće i zapravo je neurotransmiter koji prenosi informacije između nervnih ćelija, zadužen za kontrolu emocija, osećaj blagostanja, zadovoljstvo i visoko samopoštovanje.

S druge strane, suvoća vagine i bolni snošaji koji mogu učiniti da izbegavate seks u menopauzi, povezani su sa fizičkim promenama koje su posledica niskog nivoa estrogena i deo su onoga što se naziva genitourinarnim sindromom menopauze. Zidovi vagine postaju tanji, manje elastični i manje podmazani, dno karlice slabi i uretra se skraćuje. Ove promene mogu učiniti seks u menopauzi neprijatnim, bolnim i napornim i predstavljaju predispoziciju za urinarnu inkontinenciju i infekcije urinarnog trakta.

Kada se ne tretiraju, ovi simptomi mogu navesti žene da izbegavaju seks u menopauzi i da se distanciraju od partnera, pod pretpostavkom da je kraj plodnog doba možda i kraj seksualnog života. To je obeshrabruće uverenje, ali nije istinito – promene u menopauzi se mogu tretirati i lečiti, a intenzitet i vrsta simptoma menopauze se razlikuju kod svake žene, jer zavise i od faktora kao što su da li ste rađali vaginalnim putem ili carskim rezom, ili možda uopšte niste imali dece, da li ste vodili pun seksualni život ili ste već iskusili neke poteškoće, kao i da li ste u braku (dugoj vezi) ili započinjete novu vezu. Svi ovi faktori pomažu da se odredi najprikladniji način za tretiranje simptoma menopauze.

Kako da se prilagodite i imate zadovoljavajući seks u menopauzi

Ojačajte karlično dno

Jačanje mišića karlice poboljšava podmazivanje, smanjuje bol prilikom duboke penetracije i pomaže protiv pojave urinarne inkontinencije. Da biste ojačali te mišiće, radite Kegelove vežbe – one su veoma korisne naročito ako ste više puta rađali, ali svi ih mogu praktikovati i imati koristi od njih, ključujući i muškarce, tako da ove vežbe možete praktikovati kao par. To su diskretne vežbe, koje možete raditi dok istovremeno radite nešto drugo (gledate TV, perete sudove, poslujete po kući, čitate…) i izvode se stezanjem mišića karličnog dna koji podižu uretru, vaginu i rektum. Održavajte ih sisnutim nekoliko sekundi, otpustite, odmorite se i ponovite vežbu. U početku vam može biti zamorno, ali ćete primetiti kako se vaša izdržljivost postepeno povećava.

Košulja: Lindex

Pročitajte i ovo: Kako stres utiče na seksualni život

Više se krećite za bolji seks u menopauzi

Prednosti kretanja i fizičkog vežbanja utiču na ukupno zdravlje i mentalno blagostanje, jer vežbanje podstiče oslobađanje endorfina, pomenutog neurotransmitera, čiji nivo u menopauzi opada. Postizanje višeg nivoa endorfina ublažava stres i anksioznost, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomaže u očuvanju koštane mase i smanjuje šanse za razvoj osteoporoze, poboljšava fizički izgled i samopouzdanje, promoviše opuštanje tela i bolji san.

U zavisnosti od vaših afiniteta i kondicije, među brojnim sistemima vežbanja, možete pronaći one koji vam najviše odgovaraju, a neke od najpreporučljivijih vežbi su joga, pilates, tai či, plivanje, aerobik… Prednosti kontinuiranog vežbanja utiču na ukupan kvalitet vašeg života, pa i na vaš seksualni život.

Održavajte dobre navike i hranite se zdravo

Vodite računa o uravnoteženoj ishrani, izbegavajte alkoholna pića i pušenje – zdrav način života podržava sve telesne funkcije i utiče na bolji seks u menopauzi. U mladosti možete podneti neuredan način života i nezdrave navike, ali sa godinama morate sve više voditi računa o sebi i svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Koristite svoju maštu

Mozak je glavni seksualni organ, tako da je korišćenje mašte od ključnog značaja za seks u menopauzi – kao i u svakoj drugoj životnoj fazi. Davanje dozvole sebi da pratite svoje maštarije i imate fantazije (čak i ako ne planirate da ih ostvarite), jedan je od načina da zadržite zainteresovanost za seks. U menopauzi vam može biti potrebno više predigre, stimulacije i podsticaja nego ranije, a mašta vam može pomoći da lakše postignete potreban nivo uzbuđenja.

Budite kreativni za dobar seks u menopauzi

Dobar seks u menopauzi u velikoj meri zavisi i od vaše sposobnosti da istražujete nove načine izražavanja svoje seksualnosti. To može biti isprobavanje novih oblika intimnosti, masaža, kupka u paru, čitanje erotske literature, promena mesta na kojima imate seks, isprobavanje seks-igračaka i uopšte – izlaženje iz rutine.

Komunikacija i bliskost

Vaša menopauza se obično podudara sa drugim velikim životnim promenama – deca odlaze od kuće i to menja dinamiku života u paru. Više ste upućeni jedno na drugo i imate prilike da se ponovo povežete na dubljem nivou, da produbite bliskost i komunikaciju.

Razgovarajte sa partnerom o svemu što vam se dešava, podelite razmišljanja, osećanja, brige, strahove i očekivanja – i partner prolazi kroz promene koje donose godine i kod njega „kriza srednjih godina“ može biti manje ili više izražena. Jedno drugom možete biti najveća podrška u ovom osetljivom periodu u kome oboje morate da prihvatate promene i da se prilagođavate.

Pročitajte i ovo: Šta je transcendentalni seks i možete li da ga iskusite

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.