Kako stres utiče na seksualni život

Svi znamo da je u savremenom načinu života stres ubica iz senke – vreba iza svake fizičke slabosti i mentalne neravnoteže i utiče na sve aspekte našeg života. I definitivno utiče na naš seksualni život, na najgori način. Evo šta možemo učiniti u vezi sa tim, kako bismo ostali zdravi i aktivni dok starimo.

Stres je povezan sa svim bolestima koje su u savremenom svetu u porastu – krize mentalnog zdravlja, anksioznost i depresija, hipertenzija, bolesti srca. Zapadni svet je i pre pandemije bio na strmom nagibu stresa, koji se povećao za vreme pandemije i sada nastavlja da raste. Ljudi u sve većem broju prijavljuju krizu zadovoljstva i problem da uživaju u životu, uključujući i svoj seksualni život – učestalost seksualnih odnosa među parovima je u opadanju i čini se da prerasta u seksualnu depresiju.

Stres, seks i relacija mozak-um-telo

Stres pogubno utiče na naš seksualni život i to na određeni način udvostručuje problem – seks je odličan način za kanalisanje stresa i seksualno zadovoljstvo umnogome doprinosi zdravlju i mentalnoj stabilnosti. Tokom seksa, mozak se kupa u kiseoniku i oslobađa mnoge prirodne supstance koje ublažuju bol, podižu raspoloženje i doprinose dobrom zdravlju. Ali kada je ugrožen naš prirodni regulator stresa i izvor zadovoljstva postane izvor frustracije, stres se pojačava.

Takođe, novija istraživanja ukazuju na to da stalni stres dovodi do preranog starenja naših bioloških sistema – jednom kad dostignemo pedesete, godine akumuliranog stresa mogu uzeti danak i oslabiti nam i telo i um.

Dobre vesti su da nikada nije kasno da ponovo pokrenete svoj kapacitet za igru i zadovoljstvo. Telo i um su otporni „instrumenti“ i njihovu delotvornost možemo poboljšati u bilo kom dobu. Da bismo to uradili, moramo dati prioritet praksi zdravog hedonizma – moramo staviti svoje zadovoljstvo i dobar osećaj na prvo mesto. I moramo da se pozabavimo time kako starački mentalitet i negativna verovanja ometaju naš seksualni život.

Psihološki faktori igraju veliku ulogu u našoj seksualnosti i potrebno je da razotkrijemo zablude o seksualnosti dok sazrevamo. Da, hormonalne promene mogu negativno da utiču na nas, dok se naša tela prilagođavaju isticanju peska vremena, ali predrasude postoje u našoj kulturi – starost i seks se jednostavno ne povezuju i niko se ne bavi ozbiljno pitanjem seksualnosti u starosti.

Toksičan narativ koji društvo ima, izjednačava mladost sa lepotom i lepotu sa seksualnošću. Tako je sve staro ružno, a ružno aseksualno. Ovaj narativ naročito veliku štetu nanosi ženama, namećući im dodatni stres u dostizanju standarda mladalačkog izgleda – žene moraju da vežbaju, zatežu mišiće, koriste kozmetičke trikove (i hirurške intervencije), da bi održale iluziju mladosti i lepote, koja im dozvoljava seksualnost. Bez preispitivanja ovog zastarelog shvatanja, žene prihvataju da ih muškarci vide kao seksualne objekte – sa određenim rokom trajanja. Mlade i sveže su poželjne, stare i smežurane više nisu žene. Ali ni muškarci nisu pošteđeni pogrešne socijalizacije koja se zasniva na uverenju da seksualno blagostanje zavisi od doslednog učinka njihovih penisa. Industrije zarađuju na tim uverenjima – žene se mahnito bore protiv bora na sve načine koji se novcem mogu platiti, a muškarci se oslanjaju na „plavu pilulu“ i usput kupuju sve što im obećava snažniju erekciju i veću proizvodnju testosterona, od čega će se osećati muževno, ostati mišićavi i zadržati mladalačku energiju.

Ova shvatanja i ponašanja predstavljaju odličan recept za anksioznost i depresiju – muškarci postaju preokupirani erektilnom disfunkcijom, stanjem svojih penisa, umesto prisustvom u vođenju ljubavi. Žene razmišljaju o tome kako najbolje izgledaju pri određenom svetlu i da li će neki položaj u seksu izložiti delove tela koje žele da sakriju od pogleda – anksioznost zbog telesnog izgleda je ogroman problem kada je u pitanju seksualno zadovoljstvo. I tako, ostajemo u svojim glavama, zarobljeni brigom, umesto da se približimo jedni drugima i usmerimo pažnju na radost iskustva.

stres

Pročitajte i ovo: Brak bez seksa – period ili presuda?

Stvari se u krevetu mogu usporiti sa godinama i orgazmi možda neće biti tako pristupačni kao ranije (mada mnoge žene navode da im je sa godinama seksualni život bolji) i ovo ide u prilog ideji da je dobar seks isključiva oblast mladosti. Ali pošto se insistira na tome da treba da ostanemo aktivni, da bismo sačuvali zdravlje i vitalnost, seks može biti vaša izabrana aktivnost – nema lepšeg načina da angažujete mišiće i napunite se energijom.

Prednosti starenja za naše seksualno biće

Istina je da zrele žene često navoe da se sa godinama sve bolje osećaju u svojoj koži i da su mnogo slobodnije i opuštenije u svojoj seksualnosti, jer su naučile mnogo o svom telu, znaju šta im pruža zadovoljstvo i kako da traže da im ono bude pruženo. Seksualno zadovoljstvo zauzvrat podstiče samopouzdanje i samosvest i mnoge od nas više vole sebe i svoja tela u zrelim godinama, nego što su to mogle u mladosti.

Slično tome, zreli muškarci mogu naučiti da se osećaju prijatnije u svom telu, da neguju veštine emocionalnog povezivanja sa svojim partnerkama i da skrenu fokus sa svojih performansa na prisustnost i brojne načine na koje mogu ženi pružiti zadovoljstvo ako erekcija zakaže. Seks nije samo penetracija, a ženama je retko dovoljna za orgazam, čak i kad je erekcija dugotrajna i čvrsta. Mnoge od nas nisu nikada pronašle čuvenu G-tačku, ali znaju kako da postignu orgazam na druge načine.

Sa starenjem, možemo preispitati svoje stavove o seksualnosti i fokusirati se na intimno, autentično i potpuno povezivanje sa partnerima – ne postoji rok trajanja za erotsku zabavu, niti tačna pravila šta sve to može i treba da bude. Možemo produbljivati svoj seksualno potencijal tokom celog životnog veka i držati stres dalje od naših intimnih odnosa. Zauzvrat, opuštenost i uživanje u svojoj seksualnosti, pomoći će nam da bolje upravljamo neizbežnim stresom.

Disanje je odličan tretman za stres

Možda deluje suviše jednostavno, ali tehnike disanja imaju moćan uticaj na nervni sistem i odlično kanališu stres. Većina nas provodi previše vremena napeto, u režimu „bori se ili beži“, dok tela ispumpavaju hormone stresa koji nas neprekidno preplavljuju. Stalan stres narušava naše blagostanje i može obeshrabriti i smanjiti naš libido, a ova jednostavna praksa može napraviti veliku razlku:

Odvojte pet minuta nekoliko puta dnevno, da sednete i opustite se i dozvolite sebi da budete to što jeste – ovo je „radikalno prihvatanje“ koje je delotvoran sastojak u svim praksama svesnosti. Dajući sebi dozvolu da počnete od toga ko ste, možete olabaviti i ublažiti stres koji akumulirate kada se opirete onome što jeste. Uzmite duh udah kroz nos, a zatim napravite još duži izdah – kada izdišete duže nego što udišete, telo prebacuje nervni sistem u restorativni režim, vaše srce usporava, a nivoi hormona stresa opadaju. Tokom dana obratite pažnju na svoje disanje i dozvolite sebi da napetost nestane kroz dugačak, uspern izdah.

Usvojte ovu jednostavnu praksu, kako biste regulisali stres, poboljšali opšte blagostanje i intenzivnije osećali svoju životnost, svoju volju i želju za životom – u spavaćoj sobi i van nje.

Vaše zadovoljstvo nije luksuz koji ne možete sebi da priuštite, već je u vašoj moći – to je vaš alat za održavanje zdravog duha i tela i ispunjen način života.

Pročitajte i ovo: Odličan seks u najboljim godinama (40, 50, 60…)

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.