Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Našminkajte se sami tako da izgledate 10 godina mlađe

Šminkanje je nešto što volite da radite i uvek ste radili – ali u srednjim godinama, ono više ne radi kao ranije. Ako ne menjate stil šminkanja i proizvode koje koristite, šminkanje neće dati efekat koji je davalo dok ste bili mlađi – puder bi mogao da pokvari vaš izgled, a pogrešan korektor bi mogao da istakne bore, umesto da ih prikrije. Uzmite u obzir način na koji vaša koža stari i mesta gde su bore i linije najizražajnije, kao i činjenicu da treba da izbegavate pudere i senke u prahu i podloge sa voskom, jer se oni mogu slegnuti u nakupiti u neravninama i finim linijama oko očiju i na kapcima, i da vaša šminka sveukupno treba da bude laganija, tečnija, kremastija, hidratantnija i sjajnija. Otkrijte prednosti prajmera i hajlajtera, kao i upotrebe bjuti blendera (tvrdih sunđera za nanošenje šminke), kao i korišćenja kiselina za pilinge i obnovu kože – i izgledaćete deset godina mlađe.

Kako da praktikujete šminkanje koje podmlađuje

Šminkanje počnite pripremom

Koža sa godinama gubi vlažnost i može biti neujednačena, zato počnite sa pilingom sa glikolnom kiselinom, kako biste uklonili mrtve ćelije, a zatim hidrirajte kožu i ujednačite ten pomoću hidratantnog prajmera, koristeći sunđer za šminkanje. Mnoge žene greše, preskačući nanošenje prajmera i verujući da je tečni puder dovoljan za prikrivanje nepravilnosti. Međutim, prajmer obezbeđuje potpuno pokrivanje fleka i neravnina, a i „drži“ šminku tokom celog dana. Ne zaboravite da ga nanesete i na kapke, kako biste izbegli da oči pod šminkom deluju umorno.

Izaberite tečni korektor i izbegavajte puder

Ako želite da izgledate 10 godina mlađe, izbegavajte korektore koji sadrže vosak, jer će se on tokom dana sakupljati u naborima kože i istaći bore. Tečni korektori i puderi bolje prekrivaju nesavršenosti i ravnomerno se zadržavaju na koži. Izaberite tople tonove, da biste dobili efekat podmlađivanja – sa godinama koža postaje sve bleđa, zato izaberite žućkastu podlogu. Kremaste i tečne proizvode nanosite na lice blenderom za šminku – čak i ako ste navikli da proizvode nanosite i utapkavate prstima, otkrićete da su blenderi isto tako nežni, a i precizniji od prstiju.

Pročitajte i ovo: 10 zlatnih pravila šminkanja za žene starije od 40

Šminkanje očiju

Šminkanje očiju je najizazovnije – kapci sa godinama postaju teški i naborani i ne mogu da nose teške senke i oštre linije olovaka. „Teška šminka“ koju ste ranije koristili, čini da nabori budu vidljiviji, a oči izgledaju umorno. Da bi oči delovale otvoreno, krupno i budno, koristite svetlo smeđu senku u spoljašnjem uglu oka, na vodenu liniju donjeg kapka nanesite olovku krem boje i utapkajte malo svetlucave senke u unutrašnje uglove očiju. Senka boje šampanjca, sjajna, ali ne svetlucava, ide na kapke za dodatni sjaj. Umesto senki u prahu koristite kremaste senke, a za dodatni sjaj očiju obavezno uvijte trepavice i nanesite maskaru.

Posvetite posebnu pažnju obrvama

Veoma izvijene ili veoma tanke obrve čine da izgledate starije. Za mlađi izgled, šminkanje obrva je ključno, jer one definišu ukupan izgled lica – pokušajte da obrve budu manje zakrivljene i malo deblje i svetlije od svoje prirodne boje. Koristite meku smeđu olovku da popunite retke delove – „crtajte“ kratkim pokretima odozdo nagore i pratite prirodnu liniju obrva.

Šminkanje usana

Usne imaju tendenciju da se izboraju i usahnu, a uglovi usana da se opuste. Koristite olovku za usne kojom ćete popuniti boju tik ispod prirodne linije u središnjem delu donje usne i na vrhu usana. Takođe, ispunite olovkom celu površinu usana, kako bi se ruž zadržao tokom celog dana. Ako su vam usne tanke, koristite ruž boje kože, kako biste skrenuli pažnju na druge delove lica (oči i jagodice), a ako su pune, idite na smelije i upadljivije tonove. Da biste smanjili vidljivost opuštenih uglova usana, četkom nanesite hajlajter na uglove i korektor odmah ispod spoljnih ivica donje usne.

Još neke tajne šminkanja

Bilo da odaberete kremu, tečnu ili gel podlogu, idite na blago vlažnu završnu obradu, jer mat formule mogu da slegnu i sasuše se u linijama i borama, skrećući pažnju na njih. Isprobajte toniranu hidratantnu kremu, ili pomešajte toniranu podlogu sa hidratantnom kremom. Potrebno je da nanesete dovoljno da biste pokrili celo lice (uključujući usne, kapke, područje ispod obrva). Ravnomerna pokrivenost donosi ujednačen i mladalački izgled lica. Koristite korektor za tamne ili crvene fleke, ispod očiju i oko nosa (ako vam je potreban) i činite to oprezno – koristite četkicu, ili samo tapnite, bez trljanja i razmazivanja.

Šminkanje jagodica možete izvesti bez umetnosti konturisanja. Pomoću mekane četke jednostavno povucite bronzer u prahu duž udubljenja, malo ispod jagodične kosti, pokretom ka spoljnoj strani lica i malo na gore, kako biste dobili efekat podizanja lica. Dodajte bronzer oko linije vilice, da biste stvorili definiciju, koja se sa godinama gubi. Da biste vizuelno umanjili podvaljak, nanesite ispod brade lagani sloj pudera ili mat bronzera za dve nijanse tamnijeg od boje kože i blendajte prema vratu, koristeću sunđer ili četku.

Pročitajte i ovo: Zlatni standardi nege zrele kože – kiseline za lice

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.