Hrana koja ubrzava starenje kože i zamena za nju

Postoje dva glavna faktora koja ubrzavaju starenje kože, a to je izlaganje suncu i uticaj kombinacije masti i šećera iz hrane koju unosimo u organizam. Iako ne možete u potpunosti kontrolisati ove faktore, pomoći će redovno korišćenje zaštitne kreme i vođenje računa o ishrani. Ne morate preći na poseban režim ishrane, ali namirnice koje ubrzavaju pojavu bora na vašoj koži možete zameniti zdravijom hranom.

Namirnice koje ubrzavaju starenje kože i njihova zamena

Umesto pomfrita – sladak krompir (batat)

Slan i pržen na visokoj temperaturi, pomfrit je vrlo ukusna opasnost po elastičnost kože – prženje aktivira slobodne radikale, koji mogu izazvati ćelijsko oštećenje kože. Njihovo dejstvo ubrzava starenje kože zbog akcije poznate kao unakrsno povezivanje, koje utiče na molekule DNL i može oslabiti elastičnost kože. So takođe ima štetan uticaj, jer može dovesti do dehidratacije i učiniti kožu sklonijom boranju.

Zamenite pomfrit pečenim ili prženim slatkim krompirom (batatom), koji je bogat bakrom koji pomaže u proizvodnji kolagena i ima anti-aging efekat.

Beli hleb ubrzava starenje kože

Integracija rafinisanih ugljenih hidrata sa proteinima, odnosno, hrana sa visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, podstiče upalne procese, što je direktno povezano sa starenjem kože, ali ima nepovoljan uticaj i na hronične bolesti.

Umesto belog, probajte hleb od proklijalog zrna, koji ne sadrži dodatni šećer, ali zato sadrži antioksidante koji su korisni za vašu kožu.

Beli šećer zamenite medom

Šećer je jedan od najzloglasnijih faktora problematične kože, jer može oštetiti kolagen i pouzrokovati upalne procese, odnosno pojavu akni. Kada unosimo previše šećera, ovaj proces se stimuliše i ubrzava u kombinaciji sa dejstvom sunčevih zraka – zato na plaži nemojte jesti sladoled, zamenite ga osvežavajućim smrznutim voćem.

Kad vam se jede nešto slatko, posegnite za voćem (borovnice sprečavaju gubitak kolagena) ili crnom čokoladom. Svoje napitke (čaj, limunadu) umesto šećerom, zasladite medom.

Pročitajte i ovo: Kako da napravite zdravu kafu, sa vitaminima i antioksidantima

Margarin i puter ubrzavaju starenje kože

Istraživanja pokazuju da oni koji ne konzumiraju margarin i puter, imaju manje bora i oštećenja na koži, od onih koji ih redovno konzumiraju. Takođe, margarin ima štetnije dejstvo u odnosu na puter (u umerenim količinama), zbog toga što sadrži mnogo delimično hidrogenizovanih ulja. Ove transmasne kiseline čine kožu osetljivijom na ultraljubičasto zračenje, koje izaziva starenje kože oštećenjem kolagena (gubitkom elastičnosti).

Zamenite margarin i puter maslinovim uljem, koje možete koristiti za spremanje hrane, ili premažite tost avokadom, koji sadrži antioksidante.

Živinsko meso umesto mesnih prerađevina

Kobasice, viršle, salame i ostale mesne prerađevine mogu ubrzati starenje kože, jer su pune natrijuma, zasićenih masti i sulfita, koji mogu dehidrirati kožu, oslabiti kolagen i izazvati upalu. Prerađeno meso možete zameniti drugim izvorima proteina, kao što su jaja ili pasulj, a možete odabrati i manje masno živinsko meso, kao što su piletina i ćuretina, koje sadrže proteine i aminokiseline neophodne za prirodno stvaranje kolagena.

Uticaj mlečnih proizvoda na starenje kože

Uticaj mlečnih proizvoda je diskutabilan – neki primećuju pozitivne promene na koži, kada izbace iz upotrebe mlečne proizvode, dok drugi ne primećuju nikakvu razliku. Dakle, tolerancija mlečnih proizvoda je individualna – kod nekih osoba mlečni proizvodi mogu izazvati upalne procese, što može dovesti do oksidativnog stresa, koji je jedan od glavnih uzroka starenja kože.

Ako želite da isprobate da li će vam prijati izbacivanje mlečnih proizvoda iz ishrane, za drugi izvor kalcijuma pojačajte unos lisnatog povrća, orašastih plodova, semenki, pasulja, smokava.

Redukujte unos kofeina

Kafa i napici koji sadrže kofein, koji je stimulans, imaju više veze sa kvalitetom sna, nego sa kožom, ali opet, neispavanost će se loše odraziti i na vaš izgled, odnosno pojačanje znakova starenja kože, kao što su tanke linije oko očiju i podočnjaci.

Smanjite količinu kafe, ili prestanite sa unosom kofeina već u popodnevnim satima, ili isprobajte neku zamenu za kafu, kao što je „zlatno mleko“ indijski napitak sa kurkumom, začinom koji je bogat antioksidantima i ima moćan uticaj na usporavanje starenja kože.

Pročitajte i ovo: Hranom protiv bora – ishrana posle 40.

Alkohol izaziva starenje kože

Konzumiranje alkohola može izazvati niz problema kada je u pitanju koža, uključujući crvenilo, natečenost, gubitak kolagena i stvaranje bora. Alkohol iscrpljuje hranljive materije u organizmu, dovodi do dehidratacije i smanjuje nivo vitamina A, što sve ima direktan uticaj na pojavu bora i starenje kože. Vitamin A je posebno važan, jer podstiče rast novih ćelija i proizvodnju kolagena, što obezbeđuje zategnutost i elastičnost kože.

Ako ne želite da se odreknete svog omiljenog pića, ne morate, važno je da budete umereni. Jedna čaša vina dnevno je u redu. I pijte dovoljno vode.

Izbegavajte kuvanje na visokoj temperaturi

Neka polinezasićena ulja sa visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina (kao što je suncokretovo ulje) mogu izazvati slobodne radikale i povećati nivoe upale. Ako pržite ili koristite visoke temperature za spremanje hrane svakodnevno, štetno dejstvo se pojačava. Ali nisu sva ulja nezdrava – kada je reč o uljima i uticaju na starenje kože, odlučite se za mononezasićene masti koje pomažu da koža ostane hidrirana. Koristite maslinovo ulje, koje je bogato antioksidantima, vitaminom E i ublažava upalne procese.

Izbegnite pirinčane pločice

Kolači od pirinča, ili pirinčane pločice (rise cakes) reklamiraju se kao zdrava užina, ali to nije slučaj kada je u pitanju starenje kože. Pirinčane pločice imaju visok glikemijski indeks i mogu izazvati skokove u nivou šećera u krvi, čije povećanje ubrzava pojavu bora.

Za zdravu užinu, probajte humus sa komadićima crvene paprike, koja je bogata vitaminom C, koji stimuliše proizvodnju kolagena.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.