Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Retro romantični filmovi koji nas podsećaju na to šta je prava ljubav

Romansa je oduvek ultrapopularna tema u filmovima, ali zašto? Ona nas podseća na ljubav u našim životima ili na onu kakvu priželjkujemo. Ovi filmovi se bave i konfliktima, ali sudbina uvek pobedi, terajući nas da verujemo kako i mi možemo iskusiti ovakve slatke, epske romanse. Ostvarenja koja smo izdvojili prikazuju pojedine od najlepših ljubavnih narativa, a zbog upečatljivih junaka i vrsnog storytellinga, ovi romantični klasici su inspirisali (i inspirišu) brojne priče mnogo godina otkako su premijerno prikazani.

Grease (1978)

Da li i vi prvo pomislite na Grease kad čujete reč mjuzikl? John Travolta i Olivia Newton-John su ušli u anale kinematografije kad je svet premijerno poslušao njihovu numeru You’re the One That I Want, koja se i danas neretko pušta po klubovima i radio-stanicama. Kao još jedna velika priča koja kombinuje ljubav i mjuzikl, Grease govori o dvoje srednjoškolaca različitih pozadina i budućnosti, koji se ipak zaljubljuju jedno u drugo, a njihove razlike postaju irelevantne.

Casablanca (1942)

Here’s looking at you kid važi za jednu od najčuvenijih rečenica u istoriji filma, a izrekao ju je legendarni Humphrey Bogart, uputivši je Ingrid Bergman u završnoj sceni ovog kultnog ostvarenja, a potom još jednu vrsnu svom prijatelju: Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship. Radnja se odvija u toku Drugog svetskog rata, a ratni veteran (Bogart) vodi noćni klub u gradu Kazablanki, ujedno pomažući onima koji pokušavaju da pobegnu od rata. Uskoro ponovo susreće svoju pravu ljubav (Bergman), od koje se rastavio u toku rata. 

Gone With the Wind (1939)

Kad kažemo epski ljubavni film – pomislimo na Gone With the Wind. Već od prve scene i raskošne haljine Scarlet O’Hare (Vivian Leigh), opijeni smo atmosferom američkog juga, Građanskog rata i ere Rekonstrukcije, pa nam neverovatna 3 sata i 58 minuta trajanja filma ne padaju toliko strašno. Američki jug se često i romantizuje baš zbog ovog ostvarenja, a ljubavna priča Scarlet O’Hare i Rhetta Butlera (Clark Gable) važi za jednu od najvećih filmskih romansi svih vremena. 

Love Story (1970)

Slična premisa kao i kod Grease, Love Story govori o Oliveru Barrettu IV (Ryan O’Neal), nasledniku porodičnog bogatstva koji studira na Harvardu gde trenira hokej na ledu, i o Jennifer “Jenny” Cavilleri (Ali MacGraw), brzopletoj devojci iz radničke porodice koja studira klasičnu muziku na Redklif fakultetu. Oni se zaljubljuju jedno u drugo uprkos različitostima. Ako želite da se dobro isplačete, Love Story će vam u tome zasigurno pomoći, kao i soundtrack hit (Where Do I Begin?) Love Story Andyja Williamsa.

Roman Holiday (1953)

Audrey Hepburn je bez sumnje jedna od najlepših, najtalentovanijih i najzabavnijih glumica 20. veka, koja se pojavila u nizu romantičnih ostvarenja i doživela svetsku slavu – zbog svog duha, harizme i osmeha od milion dolara. Isti slučaj je i sa Roman Holiday, u kom tumači Anne, krunisanu princezu neimenovane evropske države, koja je u poseti Rimu, pa postaje isfrustrirana svojim strogo isplaniranim životom. Pod jakim dejstvom sedativa, uspavanu na klupi je pronalazi reporter Joe Bradley (Gregory Peck), koji je ne prepoznaje…

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Kad smo već kod Audrey, ovo je još jedan njen klasik po kom je, zapravo, i najčuvenija. Breakfast at Tiffany’s je adaptacija istoimene novele Trumana Capotea, a kazuje priču Holly Golightly, naivne, ekscentrične devojke iz café društva, koja se zaljubljuje u pisca u usponu. I nakon šezdeset godina, film je jednako zabavan kao i u trenutku kad se prvi put pojavio. Numera Moon River je toliko setna i emotivna da, takođe, navodi na suze, a Audrey je peva nežno, divno.

Singin’ in the Rain (1952)

Gene Kelly kako pleše po kiši predstavlja jedan od pop culture fenomena, i nezaobilazni trenutak koji se izučava na fakultetima filmske umetnosti u SAD, a i u svetu. Zbog zabavnih, catchy numera i pamtljivih koreografija, Singin’ in the Rain je popularizovao mjuzikl kao filmski žanr, a govori o lepšoj strani Holivuda 1920-ih i o tri zvezde u trenutku tranzicije iz nemih filmova u zvučne. Preuzevši “štafetu” od Freda Astairea i Ginger Rogers, Gene Kelly i Debbie Reynolds su postali novi plesni it couple, ušavši i u anale umetnosti pokreta. 

An Affair to Remember (1957)

Nickie Ferrante (Cary Grant), poznati plejboj, upoznaje Terry McKay (Deborah Kerr) na kruzeru. Normalno, zaljubljuju se jedno u drugo. Koja je caka? Oboje su vereni za druge. Nakon serije sastanaka na brodu, njihov odnos prelazi u prijateljstvo. Na kraju putovanja, dogovaraju se da će se, nakon šest meseci, sastati na Empajer stejt bildingu – ako njihova osećanja i dalje budu trajala i ako dotad prekinu odnos sa svojim verenicima i započnu nove karijere.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja. 

Ostavi komentar

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.