Suparništvo među decom u mešovitim porodicama – kako da im pomognete da se bolje slažu

Suparništvo između braće i sestara, uobičajeno je u svakoj porodici sa dvoje i više dece – ono se, na dnevnom nivou iskazuje kroz razne sitnice, koje roditelji regulišu automatski i bez mnogo stresa. Dokle god su deca voljna i sposobna da se udruže i jedni drugima pomognu kad neko ima problem, suparništvo se toleriše i spada u zdravu porodičnu dinamiku. Ali, stvari mogu postati vrlo nezgodne i dovesti roditelje u situacije u kojima ne znaju kako da se postave i kako da upute decu na saradnju, kad su deca iz različitih porodica članovi nove, mešovite porodice – svako treba da se prilagodi svima, a to nije lako.

U mešovitim porodicama, suparništvo među decom može nastati iz uobičajenih razoga, kao što je svađa oko igračaka, ili pažnje. Ali, takođe može nastati zato što deca ne prihvataju nove „rođake“ i ne žele ih u svom životu. Bez obzira na razloge za neslogu, svađe i rivalstvo, postoje stvari koje možete učiniti da biste ublažili napetost i pomogli deci da se bolje slažu u novoj porodici.

Kako da ublažite suparništvo među decom u mešovitoj porodici

Održavajte porodične sastanke

Bez obzira kog su deca uzrasta, odlična je ideja zakazati porodične sastanke, na kojima ćete razgovarati o novoj porodičnoj dinamici i na kojoj svako ima reč, pažnju i pravo da bude saslušan i uvažen.

Deca treba da čuju kako su odrasli uzbuđeni zbog udruživanja porodice, kako smatraju da je to veliki i važan događaj, koji svima donosi brojne prednosti. Istaknite pozitivne aspekte, a zatim pitajte decu šta misle o tome. Ohrabrite ih da istaknu svoje zabrinutosti i odgovorite na sva njihova pitanja. Recite im da je u redu što su zabrinuti i da je normalno što stvari ne idu glatko, jer je potrebno vreme da se bolje upoznaju, naviknu jedni na druge i prilagode se, ali da će vremenom biti sve bolje.

Postavite granice i ukažite na posledice

Ovo je teži deo – vi ćete smisliti i postaviti granice i ukazati na posledice ponašanja koje nećete tolerisati, a zatim ćete morati da budete dosledni u držanju tih granica i praktikovanju sankcija. Deca će vas stalno testirati.

Dakle, šta će biti, ako vaš desetogodišnjak viče: „Mrzim te! Neću da živim sa tobom!“ šestogodišnjaku vašeg supruga?

Ako vi i vaš supružnik imate različite stilove roditeljstva, moraćete da se uskladite i pronađete između sebe kompromise, da biste pred decom nastupali sa zajedničkim granicama. Ona moraju biti uverena da se neprihvatljiva ponašanja neće tolerisati, a to znači da vas dvoje morate biti jedinstveni – deci je potrebna doslednost i kada shvate da su granice neprobojne, lakše će prihvatiti novonastalu situaciju i prilagoditi se. Granice i pravila možete postavljati na porodičnom sastanku – deca možda neće želeti to da čuju, negodovaće i buniće se, ali moraju znati da je to deo porodičnog života. U porodičnoj dinamici postoji nešto što se zove „zdrava koalicija“, a to znači da su roditelji udruženi na jednoj strani, a deca na drugoj – i to je ono što postižete doslednošću držanja granica. Čak i ako se udruže protiv vas u nekoj vrsti „pobune“ i zajedno snose posledice, to je dobra stvar, jer predstavlja zajedništvo. Nezdrave koalicije su kada se jedan roditelj udružuje sa detetom (ili decom) „protiv“ drugog roditelja.

Pročitajte i ovo: Novogodišnje odluke koje vaša deca mogu da donesu – i zaista ih ispune

Suparništvo se ublažava veštinom rešavanja sukoba

Pre svega je potrebno da te veštine sami negujete i unapređujete – komunikacija tokom rasprave i u napetim situacijama od najveće je važnosti za emocionalnu regulaciju i predstavlja model odnosa, koji će deca preneti na svoje odnose u odraslom dobu. Suparništvo se ublažava tako što deca uče da koriste reči da izraze osećanja na odgovarajući način, umesto da se loše ponašaju, ili se fizički sukobljavaju. Pomozite im da se izbore sa besom i frustracijom na pozitivne načine – naučite ih da se najpre moraju „ohladiti“ da bi vodili konstruktivan razgovor. To mogu postići uzimanjem pauze kada su osećanja preplavljujuća (odlaskom u svoju sobu, u šetnju ili bavljenjem fizičkim aktivnostima), a od koristi je i vođenje dnevnika. Dajte im do znanja da mogu doći kod vas i obratiti vam se da im pomognete u upravljanju sukobom – deca treba da znaju da se konflikti mogu rešavati mirnim putem i kad imaju to iskustvo, postaju spremnija da prilagode svoje ponašanje i da upravljaju svojim osećanjima.

Ublažite suparništvo adekvatnom pažnjom

Vaše dete može osećati, na primer, da ga očuh ne voli, ili da druga deca dobijaju više pažnje, što može dovesti do toga da se loše ponaša prema drugom detetu (deci), iako ono uopšte ne pokazuje neprijateljstvo i neprikladno ponašanje. Zato je potrebno da svako od roditelja sa svakim detetom u mešovitoj porodici provodi kvalitetno vreme. Ne dozvolite da vam stvari prolaze „ispod radara“ – lako je zanemariti tiho, povučeno i poslušno dete, kada je drugom detetu stalno potrebna pažnja. Morate izdvojiti vreme za svu decu, pojedinačno i pošteno. Pohvalite svako dobro ponašanje i dajte do znanja svakom detetu da ga cenite i da vam se sviđa.

Dosledno planirajte vreme za porodicu

Ako često provodite vreme kao porodica, u zabavnim aktivnostima, suparništvo među novom braćom i sestrama je manje verovatno – radi se o tome da stvorite osećaj zajedništva, stvarajući prijatna osećanja i srećne uspomene. Ima mnogo toga što možete raditi zajedno – od igranja društvenih igara (uključite svačiju omiljenu igru, ali naučite i neke nove, koje ni jedno od dece nije praktikovalo ranije), preko odlaska na picu, filmske večeri kod kuće, ili odlazak u bioskop, večernje šetnje, izleti vikendom… Što više zanimljivih aktivnosti, to manje napetosti i manje prilika za suparništvo.

Udruživanje porodica je zahtevno i hrabro, ali kada ste jasno udruženi kao roditeljski par, posvećeni najvećem dobru svakog deteta i dosledno praktikujete držanje granica, kao i otvorenu i iskrenu komunikaciju, vremenom će se napetost i suparništvo smanjiti. Kako raste osećaj pripadnosti novoj porodic, nove veze jačaju, a deca odrastaju usvajajući model asertivnog rešavanja sukoba, tolerancije i prihvatanja, što je od najveće važnosti za njihove buduće emocionalne veze i odnose.

Pročitajte i ovo: Komunikacija nakon razvoda

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.