Novogodišnje odluke koje vaša deca mogu da donesu – i zaista ih ispune

Važno je donositi novogodišnje odluke, a da bismo ih održali, one treba da budu realne. Svojim primerom donošenja i ispunjavanja novogodišnjih odluka, učite decu da cene razvijanje i poboljšanja koja mogu sama da izvedu. Postavljanje ciljeva je veoma korisno za decu i tinejdžere, jer podstiče odgovornost i pažljivo donošenje odluka – a vi im možete pomoći u tome. Najbolje je da svom detetu ne diktirate novogodišnje odluke, već da u razgovoru sa njima iznesete ideje, koje mogu da ih pokrenu.

Novogodišnje odluke za predškolce

Probaću bar po jedan zalogaj svega na tanjiru, uključujući i povrće. Krajnje je vreme da vaš mališan usvoji zdrave navike u ishrani, a da ne morate da ga nagovarate, ili još gore, prisiljavate. U razgovoru sa detetom odredite koje su to dobre i zdrave stvari koje su mu potrebne i recite mu svoja očekivanja – svako dete želi što brže da odraste, a vi ćete ga shvatati kao odraslijeg, kada samo donese pametne odluke.

Kada se naljutim, brojaću do deset i duboko ću disati. Tehnike emocionalne regulacije svakako trega usvojiti što ranije i usavršavati ih, a naročito su korisne za temepramentnu decu. Dete treba da shvati, prihvati i praktikuje sopstvenu moć da se nosi sa neprijatnim osećanjima, a ako ovo uvrstite u novogodišnje odluke, onda ima dodatnu težinu i smisao.

Praću ruke pre svakog obroka. Deca to zaboravljaju, jer ne shvataju zašto je važno. U predškolskom uzrastu, dete shvata i usvaja osnovne principe higijene i treba mu objasniti da pranje ruku nije važno zbog lepog vaspitanja, nego zbog zdravlja – postoje nevidljivi uzroci različitih bolesti, koji se zadržavaju na rukama i zato pranje ruku treba da bude uobičajena rutina.

Skloniću igračku kojom se igram, pre nego što uzmem drugu. Verovatno već postoji zahtev da sklanja svoje igračke sa poda i kreveta i to je uvek ogroman posao, jer se napravi veliki nered. Objasnite mališanu da je to pametno postupanje – ako svaki put stavi igračku sa kojom se više ne igra na određeno mesto, pre nego što uzme igračku, nikada se neće napraviti gomila i imaće manje posla oko uređivanja svojih igračaka.

Stavljaću odeću koju nosim preko dana u korpu za prljav veš, uveče, kada obučem pidžamu. To je kućni red, korisna navika i velika pomoć mami. Deca su spremna da pomognu, kada im objasnite zašto je to važno – odeća za pranje treba da bude na jednom mestu, jer to štedi vaše vreme i energiju. Recite detetu da biste više voleli da vreme koje trošite da svakog dana prikupite njegovu odeću za pranje, uložite u nešto što volite da radite. Razumne novogodišnje odluke pomoći će vašem detetu u razvijanju odgovornosti, shvatanju da njegovi postupci utiču na druge, kao i osećanju da ima moć da samo uradi neke dobre stvari, za sebe i za svoje ukućane.

Pročitajte i ovo: Razgovor sa decom o pubertetu

Novogodišnje odluke za osnovce

Pozvaću nekog novog da se igra sa mnom za vreme odmora. Društvena dinamika u školskom dvorištu može biti gruba, zbog čega je odluka koja podstiče uključivanje, a omogućava detetu da se pomeri iz te dinamike, uvek dobra ideja.

Posle večere ću skloniti i očistiti posuđe. To je mala pomoć, koja mnogo znači. Postavite stvari ovako – ako ne spremaš hranu, možeš da učestvuješ tako što ćeš skloniti tanjire, baciti ostatke, isprati ih i staviti u mašinu za posuđe. Ovaj zadatak može delovati kao ukazivanje poverenja detetu, da može da obavi nešto složeno i verovatno će biti ponosno zbog svog postignuća.

Baviću se sportom (ili sviranjem instrumenta) svakog dana. Sportske aktivnosti predstavljaju osnovu zdravog načina života, a učenje sviranja instrumenta donosi ogromne prednosti mozgu koji se razvija. Bez obzira da li je vaše dete zainteresovano za jednu ili obe vannastavne aktivnosti, svakodnevna vežba će ga naučiti disciplini i pomoći u izgradnji samopouzdanja. Novogodišnje odluke su velika stvar – podstite dete da će sledeće godine biti starije i odraslije i da je ispunjavanje odluka sasvim u skladu sa tim.

Ove godine ću zapamtiti tri broja telefona za hitne slučajeve. Nadajte se da dete nikada neće biti u situaciji koja će od njega zahtevati da koristi ove brojeve, ali to što će ih znati, vama će doneti mir. Deca u osnovnoškolskom uzrastu često ostaju sama kod kuće i veoma je korisno da znaju kako da reaguju i koga da zovu u hitnim slučajevima.

Svakog dana ću čitati najmanje pola sata. Čitanje takođe donosi mnogo pozitivnih efekata za mozak u razvoju, osim što proširuje rečnik i neguje maštu. Neka dete samo bira literaturu (pored obavezne lektire) u skladu sa svojim interesovanjima – ponudite mu sadržaje za koje verujete da će ga zanimati i redovno sa njim razgovarajte o knjigama koje čita.

Odluke koje mogu doneti i ispuniti tinejžeri

Novogodišnje odluke za tinejdžere mogu biti zahtevnije u smislu osamostaljivanja i odgovornosti, a i izazovnije.

Radiću volonterski jednom mesečno. Volontiranje je odlično za razvijanje karaktera, empatije i sticanje iskustva. To je takođe način da tinejdžer stekne nova poznanstva i proširi svoja interesovanja, kao i da usvoji trajne humane vrednosti.

Svakog dana ću jedan sat aktivnosti pred ekranom zameniti aktivnošću van ekrana. Ovo je teška odluka koje može najpozitivnije uticati na navike vašeg tinejdžera. Odgovornost prema sebi počinje negovanjem samodiscipline u malim stvarima – nakupljanjem, male stvari postaju velike.

Svake nedelje ću uštedeti četvrtinu džeparca. Ovde je dobro uneti u novogodišnje odluke i neki cilj, nagradu u koju će ušteđeni novac biti uložen, nešto poput ulaznice za koncert, firmiranih patika, ili putovanja.

Jednom nedeljno provodiću kvalitetno vreme sa svojim roditeljima. Dobro je ovakav dogovor uključiti u novogodišnje odluke, jer je kvalitetno vreme sa tinejdžerom nešto što se neće spontano i organski desiti.

Naučiću da spremam doručak. Bilo da sprema doručak sebi, ili (jednom nedeljno) celoj porodici, ovo je odličan način da sebi smanjite jednu obavezu, a tinejdžeru omogućite veću samostalnost. Svaka (dovoljno) odrasla osoba treba da zna da spremi bar neka jednostavna jela i da se stara o sebi i drugima.

Napravite porodično takmičenje – neka svako donese svoje novogodišnje odluke, a zatim neka nastoji da bude najbolji u njihovom ispunjavanju. Napravite spiskove i na kraju sledeće godine odredite nagrade za sve koji su ispunili sve (ili većinu) odluka sa spiska.

Pročitajte i ovo: Kako da ublažite roditeljski burnout

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.