Hrana koja prema tradicionalnoj kineskoj medicini suzbija sede vlasi
Menopauza donosi sve vrste promena – suvu kožu, proređivanje kose, promene raspoloženja… Ali malo šta se doživljava tako lično, kao sedi pramenovi. Naravno, možemo se farbati, odabrati pravu frizuru i negovati kosu, ali tradicionalna kineska medicina (TKM) nudi drugi, holistički način. Suština je u napajanju svog organizma adekvatnim sastojcima, čija je prirodna posledica lepša kosa sa manje sedih.
Tradicionalna kineska medicina prepoznaje prerano izbijanje sedih kao znak disbalansa bubrega i jetre. A ta dva organa su direktno povezana sa vitalnošću kose. I pogodite šta? Možete ih podržati toplom, utešnom hranom poput crnog susama i paste od oraha.
Hajde da istražimo drevnu kinesku ostavu za prirodne načine koji podržavaju blagostanje tokom menopauzu i održavaju bogatu pigmentaciju vaše kose.
Tradicionalna kineska medicina – hrana za zdravlje i pigmentaciju kose
Crno seme susama – sitno, ali moćno
Tradicionalna kineska medicina visoko ceni crno seme susama, koje hrani bubrege i jetru, podstičući pigmentaciju i vitalnost kose. Takođe je bogato vitaminom E, zdravim mastima i antioksidansima – pravim alatima za prave rezultate.
Crni susam je posebno bogat izvor makrominerala i elemenata u tragovima. Vašem telu su potrebni elementi u tragovima samo u malim količinama, dok su makrominerali potrebni u većim količinama.
Veći unos makrominerala poput kalcijuma i magnezijuma povezan je sa poboljšanim faktorima rizika od srčanih oboljenja, posebno visokim krvnim pritiskom. Neki od elemenata u tragovima u crnom susamu – posebno gvožđe, bakar i mangan – važni su za regulisanje metabolizma, funkcionisanja ćelija i imunog sistema, kao i cirkulaciju kiseonika u telu.
Pošto se više od polovine susama sastoji od ulja, susam je takođe dobar izvor zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti. Crno susamovo seme je bogato hranljivim materijama koje podržavaju optimalno zdravlje, a redovno konzumiranje može imati specifične koristi.
Jedan od razloga zašto crno susamovo seme može biti toliko korisno za zdravlje jeste efekat semena na oksidativni stres, posebno kod ljudi koji žive sa hroničnom bolešću.
Pored toga što promoviše ujednačen i zdrav krvni pritisak, crni susam je dobar za zdravlje kose i kože. Neki od sastojaka koji pogoduju nezi kose i kože su gvožđe, cink, masne kiseline i antioksidansi.
Jedite ga prepečenog, izblendiranog u smutije ili pretvorenog u toplu, slatku pastu od crnog susama.
Tradicionalna kineska medicina – orasi za opšte zdravlje
Klasifikovani kao jang tonik, orasi podržavaju funkciju bubrega i donose toplinu telu. Njihove omega-3 masne kiseline i biotin pojačavaju rast i snagu kose.
Orasi podržavaju vaše opšte zdravlje, posebno zdravlje srca, mozga i creva, a imaju ulogu i u prevenciji kancera. Odličan su izvor alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline koja je važna za smanjenje upale. U stvari, to je jedini orah koji je značajno bogat ovim omega-3 masnim kiselinama. Njihova antiinflamatorna jedinjenja mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Studije su pokazale da antioksidanti i antiinflamatorni polifenoli (jedinjenja) koji se nalaze u orasima mogu poboljšati funkciju mozga i usporiti kognitivni pad (pamćenja i sposobnosti razmišljanja) koji se javlja sa starenjem.
Takođe, orasi podržavaju zdrav mikrobiom creva, podržavajući mikrobe koji proizvode jedinjenja urolitina. Ova jedinjenja smanjuju rizik od određenih vrsta kancera.
Da biste maksimizirali zdravstvene koristi, potražite sirove, neslane orahe. Možete ih jesti same kao užinu ili ih dodati u ovsenu kašu ujutru. Takođe ih možete izblendati u pastu, zajedno sa crnim susamom, za moćnu kombinaciju.
Godži bobice: slatka podrška za vašu kosu
Godži bobice tradicionalna kineska medicina koristi za pročišćavanje krvnih sudova i jetre, a i jedno i drugo je ključno za zdravu i pigmentovanu kosu. Podstiču cirkulaciju i regeneraciju ćelija i smanjuju rizik od bolesti.
Godži bobice su pune antioksidanata, koji pružaju mnoge zdravstvene zaštitne prednosti, kao što je sprečavanje oštećenja slobodnim radikalima što može smanjiti rizik od bolesti. Specifični antioksidans u godži bobicama naziva se zeaksantin, koji daje godži bobicama njihovu jarko crvenu boju. Isti antioksidans podržava imuni sistem i štiti od prehlade i gripa, a ima i blagotvorne efekte na vid, smanjujući rizik od retinopatije i makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Pokazalo se da dugotrajna konzumacija godži bobica smanjuje LDL holesterol i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Polisaharidi u godži bobicama mogu regulisati krvni pritisak i smanjiti nivo lošeg holesterola, čime štite srce.
Tradicionalna kineska medicina poznaje i dejstvo godži bobica na uravnoteženje hormona i šećera u krvi. Jedite ih u čaju, kaši ili dodate u supe za slatki, lekoviti podsticaj.
Tradicionalna kineska medicina – moć duda
Dud je zapostavljen u ishrani, ali cenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini za obnavljanje krvi i jin energije. Posebno je dobar u borbi protiv stresa i umora, koji doprinose preranoj pojavi sedih vlasi.
Vitamini, minerali i antioksidanti u dudu pružaju i druge zdravstvene koristi. Na primer, flavonoidi u dudu se bore protiv slobodnih radikala kako bi ograničili oksidativni stres.
Dud je takođe bogat fenolnim kiselinama, koje mogu igrati ulogu u svemu, od prevencije raka do upravljanja dijabetesom. Takođe može ograničiti holesterol i smanjiti rizik za razvijanje ateroskleroze, kod koje se nezdrava količina plaka nakuplja na zidovima arterija.
Korisni sastojci u dudu, koji je osim flavonoidima bogat i vitaminom C, podržavaju dugoročno zdravlje mozga i očiju, smanjujući rizik od pojave katarakte. Ishrana bogata vitaminom C može smanjiti rizik od razvijanja nekih vrsta kancera, a takođe podržava razvoj kolagena, koji obezbeđuje strukturu za kožu, tetive, ligamente, kosti.
Jedite sveže ili sušene plodove duda, skuvane u čaju ili pomešane sa pastom od susama.
Tradicionalni kineski doručak – pasta od crnog susama i oraha
Tradicionalna kineska medicina preporučuje i tradicionalan kineski doručak – pastu od crnog susama i oraha, koja podržava vaše opšte zdravlje i utiče na lepotu i pigmentaciju kose.
Jednostavan recept uključuje 1/4 šolje crnog susama (prepečenog), 1/4 šolje oraha (pečenih) 1 do 2 kašike pirinčanog brašna (po želji), 1 do 2 šolje vode, med ili šećer po ukusu.
Izmešajte, krčkajte dok se ne zgusne i jedite toplo.
Kineska hrana nas podseća da se lepota i ravnoteža održavaju iznutra i da način na koji se hranimo ima veliki uticaj. Sede vlasi koje su se pojavile i dalje će biti tu, ali vaša kosa će biti sjajnija i zdravija – kao jasan znak da je vaš organizam uravnotežen i vitalan.
Pročitajte i ovo: Ukusne poslastice čiji sastojci podržavaju hormonski balans
Brankica Milošević