Imamo kreativne predloge za uparivanje sireva koje ćete želeti da probate
Istina je da postoji ponešto za svačiji ukus. Zadovoljavanje nepca koje naginje slatkom, slanom ili ljutom, uglavnom se tiče dobitnih kombinacija sira i priloga. Kreativno uparivanje sireva može biti uzbudljiva kulinarska avantura, koja nudi jedinstvene kombinacije ukusa koje će zagolicati nepce.
Ovaj vodič će vam pomoći da otkrijete neočekivana uparivanja i podignete svoje iskustvo degustacije sira na nove visine.
Strategije za uparivanje sireva
Usvojte neke ključne strategije za uparivanje sireva. Razmotrite intenzitet ukusa koje uparujete. Kombinujte jake sireve sa smelim prilozima, a blage sireve sa suptilnim ukusima.
Takođe, uravnotežite teksture i uparite kremaste sireve sa hrskavim elementima radi kontrasta. Razmislite i o komplementarnim ukusima i potražite ukuse koji poboljšavaju ukus sira, ili prave kontrast.
Eksperimentišite sa temperaturom, kombinujući topla jela sa hladnim sirevima ili obrnuto. Rukovodite se principom „što raste zajedno, ide zajedno“ kada sastavljate kombinacije.
Uparivanje sireva sa voćem i orašastim plodovima
Kombinacija sira sa voćem i orašastim plodovima može stvoriti divne kombinacije ukusa.
Uz bri idu smokve, kruške, bademi i orasi. Uz čedar jabuke, grožđe, pekan, lešnici. Plavi sir se odlično kombinuje sa kruškama, sušenim brusnicama, orasima, pistaćima. Uz kozji sir idu jagode, smokve, pinjoli, pistaći.
Ako želite pravo gurmansko iskustvo, razmislite i o zanatskom hlebu kao što je baget, hleb od kiselog testa, krekeri. Držite se neutralnih ukusa umesto krekera začinjenih biberom ili ruzmarinom, jer se oni ne slažu nužno dobro sa svim sirevima. Odlični prilozi su i sušena mesa, kobasica, šunka, a od slatkih priloga, džemovi, med, čatni. Za kiselkasti kontrast kombinacija sa maslinama i kiselim krastavčićima je izuzetno osvežavajuća, kao i sa bilo kojim povrćem iz turšije.

Fotografija: Dupe photos/ Rachel Weeks
Takođe, ljuti začini bude ukusne pupoljke eksplozijom ukusa, u pravim dozama. Crvena čili papričica i mleveni crni biber uravnotežuju ljutinu sa ukusom svežeg sira. Da biste ublažili ove vatrene ukuse, izaberite sveže priloge sa neutralnijim ukusima, kao što su sirovo povrće, sveže voće ili orasi.
Pored svežeg i sušenog voća i meda i džema, za slatko uparivanje sireva, probajte crnu čokoladu, koja odlično ide uz plavi sir.
Klasično uparivanje, naspram kreativnih kombinacija
Iako su klasične kombinacije izdržale test vremena, kreativno uparivanje sireva može ponuditi uzbudljiva nova iskustva ukusa.
Umesto klasične kombinacije čedra sa jabukom, probajte čedar i crnu čokoladu. Naspram bageta uparenog sa brijem, dodajte med sa lavandom. Kombinovanje kruške sa plavim sirom zamenite karamelom, a umesto smokava uparite kozji sir sa lubenicom.
Za avanturističko nepce, evo nekih jedinstvenih uparivanja sireva za istraživanje:
Kozji sir i lubenica predstavljaju osvežavajuće uparivanje savršeno za tople dane. Oštar ukus kozjeg sira se lepo slaže i sa drugim vrstama voća. Jagode daju lep kontrast, smokve dopunju ukus, breskve dodaju slatkoću i sočnost, dok sušene brusnice pojačavaju ukus kozjeg sira.
Zreli čedar uparen sa pitom od jabuka predstavlja varijaciju klasičnog uparivanja sa jabukom.
Plavi sir nudi fantastične kreativne mogućnosti za uparivanje. Jak, slojevit ukus plavog sira divno se slaže sa slatkim dodacima. Prirodna slatkoća meda uravnotežuje snažan ukus sira. Sveže ili sušene smokve dopunjuju njegovu smelu aromu. Suptilna slatkoća krušaka je savršeno kompatibilna sa plavim sirom, dok crna čokolada predstavlja raskošnu, složenu kombinaciju ukusa.
Kako odabrati pravi sir za posluženje na dasci
Atraktivan izbor sireva posluženih na dasci treba da sadrži nekoliko bitnih elemenata. Pre svega, raznovrsnost. Uključite različite teksture i vrste sireva (kravlji, kozji, ovčiji), kao i veliki raspon ukusa, od blagih do jakih, kako biste zadovoljili različite preferencije.
Kada je u pitanju količina serviranih sireva, planirajte od 60 do 100 grama po osobi.
Vizuelna privlačnost serviranja je takođe bitna. Služenje na dasci je samo po sebi vrlo efektno, ali vodite računa i o rasporedu sireva, prema obliku i bojama. Vaše posluženje na dasci može biti prava umetnička dekoracija!
Dobro zaokružena daska sireva treba da sadrži razne vrste sireva. Od mekih sireva birajte bri, kamamber ili sveži kozji sir. Od polutvrdih čedar, mladu gaudu, a od tvrdih zrelu gaudu ili pekorino. Plavi sir može biti zastupljen gorgonzolom, rokforom ili stiltonom.
Za dekoraciju ponude i kreativno uparivanje sireva, koristite voće, orašaste plodove i džemove.
Generalno govoreći, sir se odlično slaže sa slatkim ukusom voća. Za osveženje nepca između zalogaja sira, sveže voće poput krušaka, jabuka i grožđa su bezvremenski klasici. Sezonske berbe takođe mogu pružiti izvor inspiracije – jagode i trešnje u kasno proleće, maline, breskve, dinja i lubenica leti, smokve u ranu jesen. Zimi se naglasak stavlja na sušeno voće poput kajsija, urmi i brusnica.
Džemovi, čatniji i želei će takođe obradovati one koji vole slatko, a izbor u većini supermarketa je gotovo neograničen. Ipak, razmislite o domaćem džemu po bakinom receptu, za kompletan doživljaj.
Pročitajte i ovo: Karfiol: Od običnog povrća do superhrane
Naslovna fotografija: Dupe photos/ Rachel Weeks
Brankica Milošević