Savršene uskršnje grickalice koje će svi obožavati

Bez obzira da li ste angažovani oko animiranja dece, dočekujete goste ili se izležavate uz TV, praznični dani su vreme za posebne užitke – i posebnu hranu. Predlažemo vam da isprobate ova tri recepta za uskršnje grickalice, koje će svi obožavati.

Slatka ili slana užina, nestaće sa tanjira dok grickate i ćaskate – uz pijuckanje koktela za odrasle. Svaki od ovih recepata možete prilagoditi svom ukusu – neka vam posluže kao inspiracija!

Tri recepta za uskršnje grickalice

Grickalice sa škampima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chef zouheir (@chef_zouheir)

Svi elementi ove krepke grickalice mogu se napraviti unapred i sastaviti neposredno pre serviranja. Pored kombinacije iz recepta, bilo koja kombinacija orašastih plodova, sira, ulja i zeleniša funkcioniše.

U ovom receptu, koristi se sveže isečeni i blanširani grašak, pomešan sa nanom, belim lukom, parmezanom, maslinovim uljem i bademima. Blag prolećni sos premazan preko komada tosta, sa ružičastim škampima na vrhu, idealna je praznična užina.

Sastojci: 1 kašika pečenih badema, 2 kašike sveže menta, plus još za ukras, 100 grama graška, isečenog i blanširanog, 1 naseckan čen belog luka, 75 grama narendanog parmezana (oko 1/4 šolje), 1/4 šolje maslinovog ulja, so i sveže mleveni crni biber, 16 kriški tosta, 16 kuvanih i oljuštenih škampa srednje veličine.

Priprema: Stavite bademe, mentu, grašak, beli luk i parmezan u blender ili procesor hrane. Izblendajte da se sve sjedini, dodajući polako ulje. Začinite solju i biberom.

Rasporedite kriške tosta na tanjir. Prelijte pestom, a zatim škampima. Ukrasite nanom i začinite biberom.

Pripremljeni sastojci mogu se održati nekoliko dana u frižideru i naređati na tost pred serviranje. Poslužite ove uskršnje grickalice kao predjelo, uparite ih sa koktelima ili ponudite za užinu.

Kolači od limuna sa švajcarskim puter-kremom

 

Sastojci: Za mafine vam je potrebno 6 kašika neslanog putera sobne temperature,   1/4 šolje kokosovog ulja, 3/4 šolje granuliranog šećera. 3/4 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice soli, 3 belanca od krupnih jaja sobne temperature, 2 kašičice ekstrakta vanile, jedna ipo šolja prosejanog brašna z kolače, 2/3 šolje punomasne mlaćenice sobne temperature,1 kašika narendane korice limuna, plus 1/4 šolje soka od limuna.

Za švajcarski puter-krem vam treba 1 šolja granuliranog šećera, 3 belanca od velikih jaja, jedna ipo šolja (3 štapića) neslanog putera, isečenog na komade, na sobnoj temperaturi, 1 kašika ekstrakta vanile, 1/4 kašičice soli, ljubičasta, ružičasta i plava gel boja za hranu – opciono.

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Obložite standardni kalup za mafine sa 12 šoljica papirnim korpicama.

Mutite puter, kokosovo ulje, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so električnim mikserom na maloj brzini dok se ne sjedine, oko 1 minut. Povećajte brzinu na srednju i mutite dok ne postane svetlo i pahuljasto, 4 do 6 minuta, stružući strane po potrebi. Dodajte belanca, jedno po jedno, mutite dok se ne ujedini nakon svakog dodavanja. Umutite vanilu, a zatim brašno i mlaćenicu, pa umešajte rendanu koricu i sok od limuna. Prebacite testo u kalup i pecite dvadestak minuta.

Napravite puter-krem: U činiji umutite šećer i belanca i kuvajte ih na pari preko šerpe sa klučalom vodom, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu. Mešajte dok se šećer ne rastvori. Zatim mutite mešavinu šećera mikserom na srednjoj i visokoj brzini desetak minuta, dok ne postane mekana i sjajna, smanjite brzinu na srednju i umutite puter, jednu po jednu kašiku, dok se ne sjedini. Umutite vanilu i so.

Ako želite da impresionirate goste ili oduševite decu, stavite jestive boje u krem, pomešajte ih u kesi za ukrašavanje i napravite cvetiće.

 

Uskršnje grickalice – francuski uštipci sa sirom

Ovi lagani, hrskavi uštipci mogu biti idealne slane uskršnje grickalice za užinu, ali odlično će ići i uz gulaš.

Sastojci: 1/2 šolje punomasnog mleka,1/2 šolje (1 štap) neslanog putera, isečenog na komade, 1/2 kašičice soli, prstohvat kajenskog bibera, 1 šolja višenamenskog brašna, 5 velikih jaja, na sobnoj temperaturi, 170 grama jedna ipo šolja narendanog sira (Gruiere, Parmigiano-Reggiano ili Gouda).

Priprema: Zagrejte rernu na 190 stepeni. Obložite dva pleha papirom za pečenje. Pomešajte mleko, puter, so, kajenski biber i 1/2 šolje vode u srednjem loncu. Dovedite do ključanja na jakoj vatri. Odjednom dodajte brašno i brzo mešajte drvenom kašikom da se sjedini. Kuvajte, brzo mešajući, dok testo ne postane glatko i ostavi koru na dnu lonca, 1 do 2 minuta.

Prebacite u činiju i ostavite da se ohladi, povremeno mešajući, dok ne budete mogli da držite prst u testu (desetak minuta). Umutite električnim mikserom na srednjoj brzini, dodajući jaja, jedno po jedno, dok se masa potpuno ne sjedini i postane glatka između svakog dodavanja. Mutite 1 minut. (Kada je gotovo, testo će biti veoma glatko i baršunasto.) Umešajte sir.

Prebacite u kesu ili vreću sa patentnim zatvaračem sa malom rupom izrezanom u jednom uglu. Istisnite loptice testa (prečnika oko 4 cm) na pripremljeni pleh za pečenje, ostavljajući najmanje 5 centimetara prostora između svake. Pecite, u serijama, do zlatno smeđe boje, dvadesetak minuta. Poslužite toplo i uživajte!

Pročitajte i ovo: Isprobajte najukusnije prolećne poslastice – kolač od šargarepe i namaz od limuna

Brankica Milošević