Veliki astrološki događaji na horizontu i uticaj koji donose do kraja 2024.

Brojni astrološki događaji ovog proleća i kasnije, do kraja godine, donose pojačanu kosmičku energiju koju možete iskoristiti za značajne uvide, samoisceljenje, preduzimanje praktičnih koraka, manifestovanje i lični rast.

Veliki astrološki događaji, koji menjaju energiju, pre svega se tiču prelaska Sunca u sledeći horoskopski znak – nakon ulaska u znak Ovna i početka nove astrološke godine, Sunce ulazi u znak Blizanaca 20. maja, 20. juna u znak Raka, 22. jula u znak Lava, 22. avgusta u znak Device, 22. septembra u Vagu, 22. oktobra Škorpiju, 21. novembra Strelca i 21. decembra u znak Jarca. Svaka sezona određenog horoskopskog znaka nosi dominantnu energiju tog znaka i omogućava svakom drugom znaku da oseti i iskoristi prednosti te energije.

Takođe, smena godišnjih doba predstavlja velike nebeske događaje, obeležene ekvinocijem i solsticijem – sa početkom proleća 20. marta imali smo prolećnu ravnodnevicu, 20. juna je na redu letnji solsticij (dugodnevica), 22. septembra jesenja ravnodnevica i 21. decembra zimski solsticij (kratkodnevica).

Astrološki događaji – pojava mladog i punog meseca

Svakog meseca, mlad i pun Mesec pojavljuju se nad nama u određenom znaku i donose specifičan uticaj. Naredna lunacija je veliki astrološki događaj – mlad Mesec u Ovnu 8. aprila i pomračenje Sunca ujedno. Mlad Mesec započinje lunarni ciklus i nudi novi početak i priliku da manifestujemo svoje snove za mesec koji je pred nama. Iskoristite pomračenje da postavite svoje namere oko stvari koje želite da radite – a uradite to isto sa pojavom svakog mladog meseca do kraja godine. Posle eklipse, sledeći mlad Mesec je 8. maja u znaku Bika, 6. juna u Blizancima, 5. jula u Raku, 4. avgusta u Lavu, 3. septembra u Devici.

Još jedna eklipsa – pomračenje Sunca za vreme mladog Meseca, odvija se 2. oktobra u znaku Vage, donoseći posebno snažnu energiju novog početka. Mlad Mesec će biti u Strelcu 1. decembra, a u znaku Jarca 30. decembra – pošto se pojavljuje dva puta u istom mesecu, ovo je takozvani „crni Mesec“.

Pun Mesec označava završetak lunarnog ciklusa i omogućava nam da se oslobodimo starog i napravimo mesta za novo. Ovo je vreme isceljenja, introspekcije i povezivanja sa osećanjima, a posle pomračenja punog Meseca u Vagi 25. marta, sledeći pun Mesec je 24. aprila u znaku Škorpije, 23. maja u Strelcu, 22. juna u Strelcu, 21. jula u Jarcu, 19. avgusta u Vodoliji. Pomračenje punog Meseca u Ribama je veliki astrološki događaj koji nastupa 18. septembra, a zatim dolazi pun Mesec u Ovnu, 17. oktobra, dok je 15. novembra u znaku Bika i 15. decembra u Blizancima.

Uticaj koji donose eklipse

Eklipse, pomračenja Sunca i Meseca, iznose stvari na videlo i predstavljaju priliku da se oslobodimo starog i unesemo novo, bilo da je u pitanju raskrčivanje ormara ili odbacivanje prevaziđenih obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Prvo ovogodišnje pomračenje punog Meseca odigralo se u znaku Vage, pokrećući nas da napustimo uverenja, situacije i odnose koji nam više ne odgovaraju, a njegov uticaj se oseća od dana lunacije (25. mart) pa narednih nedelju dana, do sledeće lunacije. A to je pojava mladog Meseca 8. aprila, kada se odigrava još jedna značajna eklipsa – pomračenje Sunca u znaku Ovna, koje nas navodi da razmislimo o tome šta želimo da unesemo u svoje živote i na koji način želimo da se bavimo stvarima koje nas čine srećnim.

Sledeće pomračenje Meseca u Ribama odigrava se 18. septembra i donosi priliv kosmičke energije koji nas inspiriše da prigrlimo svoju intuiciju, razmislimo o svojim osećanjima i prihvatimo ih, kako bismo iscelili svoje emocionalne povrede.

Pomračenje Sunca u Vagi, koje se odigrava 2. oktobra, pomaže nam da pronađemo ono što želimo u vezama i prijateljstvima, podsećajući nas da ne treba da se zadovoljim ničim manjim od onog što zaslužujemo i što je najbolje za nas.

Pročitajte i ovo: Dva znaka zodijaka koja će ostvariti svoje potencijale u naredne dve decenije, pod uticajem Plutona u Vodoliji

Retrogradno kretanje značajnih planeta

Retrogradni periodi značajnih planeta su veliki astrološki događaji, koji nastaju kada se Zemlja kreće brže od druge planeti, čineći da izgleda kao da se ta planeta kreće unazad i služe kao prilika za pregled i poboljšanje prošlih projekata, kao i za razmišljanje o našim odnosima i životnim okolnostima. Retrogradnost može biti koristan period, koji nam omogućava da se izlečimo od prošlih iskustava i krenemo napred sa novom perspektivom.

Do kraja 2024. godine, planeta komunikacije Merkur, biće retrogradna u tri navrata:

Od 1. do 25. apirla retrogradni Merkur je u znaku Ovna i možete se osećati frustrirano u izražavanju svojih emocija. Da biste se oslobodili nagomilanih osećanja, uključite se u aktivnosti koje vam daju dovoljno vremena za obradu i uklanjanje negativnih osećanja (joga, meditacija, boravak u prirodi, hobiji koji vas okupiraju i u kojima uživate).

Od 5. do 28. avgusta Merkur kreće retrogradnim hodom od Device do Lava, donoseći vibraciju nezadovoljstva sobom – možete se samosažaljevati ili kritikovati sebe više nego inače. Važno je da se suprostavite negativnim obrascima razmišljanja i uložite napor da negujete zdrav odnos sa sobom.

Treći retrogradni Merkur odvija se od 26. novembra do 15. decembra u Strelcu, vraćajući momente iz 2017. godine, kada je poslednji put bio retrogradan u ovom znaku. Ovo je period kontrole impulsivnosti i učenja ljubaznog i odmerenog izražavanja svojih misli i osećanja i zauzimanja za sebe – sa ljubaznošću i taktom.

Planeta akcije, Mars, krenuće retrogradnim hodom na kraju godine, 6. decembra i kretaće se od Lava do Raka, do 24. februara 2025. godine, donoseći nam energiju boljeg usklađivanja sa sopstvenim osećanjima. U ovom periodu učimo i vežbamo da delujemo iz ljubavi, a ne iz ega.

Planeta ekspanzije i sreće, Jupiter, biće retrogradna skor dve sezone – od 9. oktobra do 4. februara naredne godine. Retrogradni Jupiter u Blizancima omogućava nam da izoštrimo percepciju, proširimo perspektivu i sagledamo širu sliku svog života i događaja koji su nas doveli tu gde smo.

Strogi Saturn, krator pravila zodijaka, biće mekši i orijentisan na posvećenost tokom retrogradnog hoda koji će trajati od 29. juna do 15. novembra, u znaku Riba. Retrogradni Saturn u Ribama traži od nas da budemo nesebični i osetljivi na potrebe svojim bližnjih, i svih oko nas.

U periodu od 29. avgusta do 27. januara, odvija se retrogradni Uran – planeta revolucije, koja nam omogućava da pravimo male korake ka neophodnim promenama ili željenom cilju, kada je retrogradna, uvodeći nas u novi početak. Uran će od 1. septembra do 30. januara sledeće godine boraviti u znaku Bika, omogućavajući nam da se razvijamo i evoluiramo.

Planeta iluzije, Neptun, biće retrgordna od 2. jula do 7. decembra – retrogradni Neptun će nam pomoći da otkrijemo najdublje snove i stvarnost od koje smo se skrivali i da se uskladimo sa svojim vizijama i pretvorimo ih u stvarnost. Možete otkriti istine od kojih ste bežali i to će biti dobro za vas!

Planeta transformacije Pluton, dekonstruiše i rekonstruiše naše živote, kako bismo postali svoje najbolje verzije. Od 2. maja do 12. oktobra retrogradni Pluton prelazi iz Vodolije u znak Jarca, testirajući nas da vidimo šta smo naučili u protekloj godini, kako bismo mogli da prevaziđemo sve što nam više ne služi i krenemo dalje. Nakon toga, Pluton nastavlja kretanje napred u Vodoliji, označavajući kraj jedne ere i početak druge, u kojoj će se čovečanstvo fokusirati na humanizam, inovacije, svemirska putovanja i istraživanja – i ovaj uticaj traje naredne dve decenije.

Astrološki događaji kratanja i uticaja Venere

Astrološki događaji povezani sa planetom lepote, ljubavi i elegancije, odvijaju se 22. maja, kada se Venera i Jupiter ujedinjuju u Biku, unoseći ljubav i harmoniju u naše i novac i prosperitet u naše živote.

Sunce i Venera se 4. juna povezuju u Blizancima, podstičući nas da iskomuniciramo svoje emocionalne potrebe i da govorimo iz srca.

Jupiter i ekspanzivno iskustvo koje donosi

Jupiter je planeta rizika, putovanja i filozovije, a astrološki događaji koji su vezani za nju, počinju 21. aprila, kada se Jupiter povezuje sa Uranom u Biku, potresajući naše finansije i naše živote – očekujte neočekivano!

Poravnanje između Sunca i Jupitera u Biku donosi veliku sreću 18. maja – proglašenim za „dan čuda“.

Jupiter prelazi 26. maja u Blizance omogućavajući nam da iskoristimo svoj intelekt i um za bolje rešavanje problema i razumevanje situacija. To nas može dovesti do toga da postanemo radoznaliji i ljubazniji, kada dešifrujemo složena pitanja. Poslednji put, Jupiter je boravio u Blizancima od juna 2012. do 2013. godine.

Važni astrološki događaji koje pokreće Jupiter okončavaju se kvadratom Jupitera u Blizancima sa Saturnom u Ribama, 19. avgusta i 4. decembra. Ovo su prilike kada se možemo osećati ambivalentno u vezi sa pravcem u kome želimo da krenemo, dok odjednom ne napravimo proboj, pokrenemo se i nastavimo da rastemo.

Pročitajte i ovo: Velike teme koje svakom znaku donosi Pluton u Vodoliji u naredne dve decenije

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević