Intervju: Vesna Nedeljković, osnivačica restorana Prana Concept Food
Naša sagovornica je Vesna Nedeljković, koja je pored uspešne, dugogodišnje konsultantske karijere, zajedno sa suprugom osnovala fusion restoran “Prana Concept Food” u Hilandarskoj ulici u Beogradu. Iz ljubavi prema kvalitetnoj hrani i dobroj energiji rodila se ideja za osnivanjem Prane – a Vesna nam je u nastavku otkrila značenje koje se krije iza imena ovog restorana, šta sve možemo pronaći na njegovom meniju, zašto su se odlučili da u Prani sami prave svoje testenine i granolu, kao i na koji način je hrana neraskidivo povezana sa emocijama.

Kako si? Uz koje misli ti je počeo današnji dan?
Hvala na pitanju. Lepo sam. Moje omiljeno pitanje je kako si? Ne govorim dobro sam, dobro mi je kao trojka u školi, onako, mlako, ni loše ni odlično. Ja sam lepo jer svet gledam kroz prizmu lepote i radosti. Moje prve misli kada otvorim oči su: jedva čekam! Jer stvarno jedva čekam da ugledam najlepše braon oči na svetu, da osetim kapi tople vode na telu, da zamiriše kafa iz kuhinje i da mi se mota oko nogu najsrećniji pas na svetu. Prve misli ovih decembarskih jutara su: ovo je bila jedna dobra godina, pamtiću je po mnogim lepim stvarima, one druge su otišle u zaborav.
Pored uspešne konsultantske karijere, sa suprugom si pokrenula restoran "Prana Concept Food", koji se nalazi u Hilandarskoj 6. Kako ste došli na ovu ideju i kako balansiraš između dva karijerna puta?
Ideja o otvaranju restorana u kome će se u toku celog dana služiti brunch i doručak je deo našeg životnog stila jer oboje volimo laganu, a kvalitetnu hranu. U Prani je centralno mesto community sto u takozvanoj dnevnoj sobi. Ideja oko okupljanja uz dobar zalogaj, laganu priču u ambijentu stila Njujorka. Ovo je naša zajednička ideja koju smo gradili mesecima i usavršavali na našim čestim putovanjima, birajući ono što nam se najviše dopadalo sa različitih mesta i gradova. Tako se u Prani susreću jedan dasa iz Milana, koji donosi duh Italije i lepa Havajka sa korpom prepunom egzotike. Govorim o našim pastama koje pravimo od domaće testenine i o Poke činijama koje su izvorno havajsko jelo. Na prvi pogled deluje nespojivo, ali vodila nas je ideja o slobodi, o različitostima, o važnosti hrane u našim životima i radosti koju nam donosi. Želeli smo da nemamo etiketu italijanski, veganski, vegetarijanski, gurmanski…jer smo, u stvari, sve to zajedno. Mi smo i rođeni da budemo mnogo toga i svi jesmo mnogo toga. Takva je i Prana.
Balans je u životu mera uspeha, iz našeg ugla. Biti dete, roditelj, partner u ljubavi, prijatelj, brat, sestra, zaposlen, šef, komšija ili samo prolaznik u nečijem životu, a učiniti nekoga srećnim ili doneti osmeh na nečije lice – to je sreća. Miloš i ja smo u ljubavi već 29 godina i ovu disciplinu – balansiranje – oboje smo savladali. Učili smo jedno od drugog, i evo nas kako počinjemo sa nemalim žarom nove projekte kao što je Prana. To nas čini da se osetimo uspešnim ljudima jer gradimo i stvaramo nešto zdravo i lepo što ljudima donosi radost.

Zašto si odabrala naziv “Prana” i koje je značenje ove reči? Šta ona zapravo predstavlja?
Prana znači dah, energija života, životna snaga, ona čigra koja nas pokreće. Prana je reč koja vodi poreklo iz starog indijskog jezika sanskrita. Meni lično je postao pojam za srećan i ispunjen život, zasnovan na holističkom pristupu zdravlju i životu. Kad Pranu posmatramo u kontekstu hrane, želim da podelim s vama da postoji hrana koja se smatra “pranic”, odnosno koja povećava našu vitalnu energiju, kao i ona druga koja je “non pranic”, koja loše utiče na našu životnu energiju i naše zdravlje. Prana predstavlja svojevrsnu ekspresiju mnoštva pranic hrane i atmosfere – ljudima je ovde lepo.
Možemo reći da je “Prana” fusion restoran. Šta sve možemo očekivati na njegovom meniju, a šta od celokupne atmosfere?
Prana je totalno šarolika i zanimljiva. Čak i najzahtevniji gosti mogu danima da jedu u njoj i da im ne dosadi jer je naša ponuda hrane i pića veoma nesvakidašnja. Prana nudi vegansku trpezu bogatu svežim voćem, povrćem, neprerađenim cold pressed sokovima, sirovim namirnicama, punu vitamina, enzima, minerala, antioksidanasa i aminokiselina koje se prirodno nalaze u svežoj i zdravoj hrani. Najčešći izbor gostiju koji se ekstremno zdravo hrane su salate ili Poke činije, dok za piće obično uzimaju hladno ceđene sokove, čajeve ili macha kafu. Takođe, Prana je mala fabrika domaće testenine koju koristimo za naše paste, od kojih smo posebno ponosni na paste od 100% speltine testenine. Na meniju imamo preko 20 različitih pasti, pa onda možete zamisliti taj raskoš kada uz domaću, a italijansku pastu, uparimo neko organsko vino iz Srbije.
Pored pasti, naše goste su osvojile i domaće tortilje koje takođe mesimo svojeručno, koristeći belo ili 100% speltino brašno. Tortilja je već ozbiljan obrok, koji najlepše ide uz Salto pivo. Avokado je naš zaštitni znak, stavljamo ga u određene kaše, smutije, pravimo tost na beskvasnom hlebu od raži i rolamo ga u wrapove od speltinog testa. Ja ne znam kako da sada lagano pređem na slatki deo naše ponude, a da ne spomenem njoke u svim slanim i slatkim verzijama, pa ću, evo ovako, samo da vam zagolicam nepca: kolač od šargarepe, banana bread, matcha cookie, choco cookie ili nešto sirovo bez šećera i laktoze… Sve to živi u Prani i krade osmehe našim gostima.
I za kraj kafa, naš kućni blend tri single origins, Brazil, Colombia i Vietnam, mešavina arabike sa malo robuste.
Dakle, naša priča je potpisana pranom, naših ruku i srca delo, jer svaki član našeg tima je doslovno ugradio deo sebe u našu priču. Atmosfera je prijateljska i čini da se ljudi osećaju kao kod kuće, ali stvarno.

U "Prana" kuhinji sami pravite granolu, mesite testenine, tortilje… Zašto vam je to toliko važno i da li posetioci primećuju razliku?
Važno nam je da damo najbolje iz naše kuhinje jer tako dajemo najbolje od sebe, a nama je to zaista važno. Život se najlepše ispuni i začini malim stvarima, kao što je zahvalnost u očima gosta, osmeh zadovoljstva ili lepa reč pohvale. Sve nas u Prani čini srećnima kad naš gost ode zadovoljan i kad nam se opet vrati, to je naša najmilija nagrada. A imamo se čime i ponositi, naši kuvari su pravi čarobnjaci jer uspevaju da u veoma kratkom vremenskom roku naprave fantastične stvari. Kod nas gost najčešće ne čeka duže od desetak minuta na svoju porciju. Naši gosti to umeju da cene i zato smo u velikoj ljubavi s njima. A mi ne umemo drugačije nego na duge staze, sećate se…
Čak 40% ljudi na globalnom nivou je intolerantno na gluten. Koja bezglutenska, kao i veganska i vegetarijanska jela “Prana” nudi?
Potpuno pratimo potrebe naših gostiju jer i sami pripadamo toj grupi intolerantnih. Za goste koji ne jedu gluten postoji fenomenalan doručak u vidu bezglutenskih kaša poput Zelene Prane i raznih omleta, dok za ručak imamo rižota i paste sa gluten free testeninom. Koristimo sva moguća biljna mleka u pripremi kaša, smutija ili kafa, tako da preko 15 jela možemo ponuditi veganima, dok vegetarijanci zaista mogu da biraju iz veoma bogate ponude raznolikih opcija.

Za koji “Prana” specijalitet se sama najčešće odlučuješ, a koji si primetila da je najpopularniji među posetiocima?
Trenutno sam na salatama i naravno da balansiram – između Cvekla salate i Salate sa gospodinom Plavim. Naši gosti podjednako strastveno jedu paste i Poke činije, to je živa istina. Od slatkiša neprikosnoveno prvo mesto drži kolač od šargarepe – čuveni Carrot cake, ali za vratom mu diše Matcha cookie, od milošte prozvan Macho!
Da li smatraš da hrana nudi više od nutritivne vrednosti i na koji način je povezana sa emocijama, radošću i dobrom energijom?
Hrana postaje deo nas, ugradi se u naše biće onog trenutka kad je unesemo u svoje telo. Ali, hrana je živa i nosi izvesnu energiju u sebi. Ona doprinosi našem raspoloženju i opštem stanju i nema dileme da je pametno biranje hrane koju jedemo naša mudrost. Tek kad dođemo u izvesnu duhovnu zrelost počinjemo da razmišljamo o hrani na ovakav način. I to je sasvim u redu, mi uvek znamo kada je pravi trenutak za naše promene, naše biće zna i šalje nam poruke, priča sa nama. Hrana koju biramo je način da izjavimo sebi ljubav.

Ko je tebi usadio ljubav prema hrani i uživanju u obrocima?
Ta ljubav je nastala iz životne mudrosti. Pronašla sam je u sebi. Zapravo, samo sam je primetila, tako je valjda oduvek čekala da je vidim. Smatram da jedina naša dužnost u životu jeste da sebe volimo i budemo srećni, trudeći se da ne povredimo druge, naravno. Za mene je biranje hrane koja postaje deo nas najčistiji dokaz ljubavi prema sebi, prema porodici koju imamo, prema onima sa kojima delimo parče hleba.
Šta bi poručila svima onima koji priželjkuju da osnuju sopstveni restoran? Koji savet bi volela da si i sama dobila kada si se upustila u ovaj poduhvat?
Moja poruka budućim kolegama je da se, ako nemaju vremena, u potpunosti posvete ovom poslu to i ne započinju. Ovako sam ja to razumela – ugostitelj je onaj kome neko dolazi u goste, a da bi ti neko došao u goste – treba da si tu, da ga dočekaš i posvetiš mu se. Ako toga nema – nema dalje.
Jovana Pantić
Naslovna fotografija: WANNABE Media