Vežbe za poboljšanje veze koje treba da radite sa partnerom

Kvalitetno vreme koje provodite zajedno, ojačava vašu vezu – a to vreme može biti struktuirano, dogovoreno ili spontano. I svakako je potrebno da postoji namera da jedno drugom poklonite pažnju i povežete se. A vežbe za parove upravo su osmišljene za dublje razumevanje i zbližavanje i možete ih izvoditi sa partnerom iz zabave i radoznalosti – da vidite da li i kako rade za vas.

Što je par duže zajedno, potrebno je da više ulaže svestan napor da neguje svoju vezu, slažu se stručnjaci. Parovi treba da praktikuju rituale povezivanja – vežbe za parove, kako bi održali kvalitetnu vezu između sebe, usred svakodnevnih napora na poslu i roditeljstvu.

Vežbe za parove možete raditi svakodnevno, nedeljno, mesečno ili povremeno, kada vam odgovara i kada osetite potrebu, a možete ih prilagoditi svojoj dinamici i ukusu. Na primer, dnevni ritual povezivanja može biti petnaestak minuta mežanja u krevetu, prilikom buđenja, ili pre spavanja, a mesečni ili povremeni ritual može biti odlazak nekuda za vikend, bez dece. Kad ste dosledni u praktikovanju zajedničkog vremena, jedno drugom poručujete da vam je odnos važan, da se volite i da ste jedno drugom prioritet, bez obzira na sve.

Bez obzira da li tražite načine da prođete kroz težak period ili ste radoznali da isprobate prakse za poboljšanje svoje veze, vežbe za parove mogu vam biti prijatne, zanimljive i korisne.

Vežbe za parove koje preporučuju savetnici za odnose

Sastanak za postavljanje ciljeva

Biti na istoj strani sa partnerom daje moćan osećaj zajedništva, a postavljanje zajedničkog cilja može biti vrlo uzbudljivo. Vežbe za parove sugerišu da odredite vreme za postavljanje ciljeva i da to bude sastanak koji ćete zakazati, poput poslovnih sastanaka u vašem rokovniku. To može da bude sezonski odlazak u kafić, ili godišnja konsultacija, koju ćete sprovoditi u neko vreme koje je za vas simbolično (godišnjica, rođendan ili drugi važan datum).

Zakazivanje susreta na kome ćete razgovarati o ciljevima, daje vam prostor za razgovor o vašim nadama i snovima, kako biste mogli da ostanete u skladu jedno sa drugim, da pokažete podršku i ostanete na istoj strani. Takođe, odvojte vreme da preispitate svoje ciljeve iz prethodnog perioda. Ovo vam daje priliku da proslavite postignuća i da razmotrite oblasti u kojima vam je potrebno poboljšanje.

Vežbe za parove – iskazivanje poštovanja

Nema sumnje da cenite toliko stvari koje vaš partner radi od jutra do mraka – ovo je tačno čak i ako ne razmišljate aktivno o svim načinima na koje vam on olakšava život i ispunjava vas. Iskazivanje poštovanja za sve male i velike stvari kojima partner poboljšava i olakšava vaš život, nemojte uzimati te stvari zdravo za gotovo. Zahvalite mu što vam sprema najbolju kafu, nosi kofer umesto vas, stara se o popravkama, održava auto, teši vas kad ste zabrinuti, učestvuje u vašim akcijama (iako baš ne sa oduševljenjem). Recite mu da cenite njegov način razmišljanja i suočavanja sa problemima, njegovu potrebu da vas zaštiti, kako vas gleda, kako se smeje…

Ako odvojite petnaestak minuta svakog dana da jednostavno izrazite svoju zahvalnost, vaš partner će se osećati bolje. Istraživanja takođe pokazuju da praktikovanje zahvalnosti može pomoći da se poboljša samopoštovanje i podigne nivo optimizma.

Pročitajte i ovo: Šta je emocionalna zavisnost i kako narušava vaše odnose

Vežbe za parove – aktivno slušanje

Aktivno slušanje spada u osnovne veštine komunikacije i potrebno je da izdvojite oko pola sata da svako od vas iznese brigu sa kojom se suočava. Oba partnera treba da imaju jednako vremena za iznošenje problema, dok onaj ko sluša potvrđuje i ponavlja rečeno. Uspostavite kontakt očima dok razgovarate, ostavite po strani sve drugo i slušajte s aktivnom pažnjom, potvrđujući da ste čuli i razumeli.

Aktivno slušanje i reagovanje pokazuje partneru da ga čujete i pružate mu emocionalnu podršku i razumevanje. Istraživanja pokazuju da pažnja koju ulažete u slušanje omogućava drugoj osobi da se oseća vrednovano i shvaćeno, kao i dovoljno udobno i bezbedno da bude ranjiva. Aktivno slušanje možete praktikovati kroz vežbe za parove, sa tendencijom da vam ono uđe u naviku i da ga praktikujete svakodnevno, u svakom razgovoru i razmeni sa partnerom.

Vežba sinhronizovanog dodira

Fizički dodir predstavlja ključnu razliku između romantične i platonske ljubavi. Iako svaki par ima svoje preferencije za intimnost, maženje, ljubljenje, držanje za ruke i seks, neverovatno su važni za zdravlje vaše veze.

Za jednostavnu petnaestominutnu vežbu fizičkog povezivanja, pokušajte sa sinhronizovanim dodirom. Počnite tako što ćete se okrenuti jedno prema drugom i nekoliko puta duboko udahnuti, kako biste sinhronizovali disanje. Pređite na držanje za ruke, registrujući toplinu dodira i osećaje koje u vama izaziva blizina. Istražujte različite oblike fizičkog dodira, kopirajući ono što partner radi – dodirnite partnera po licu, pomilujte ga po kosi, vratu, ramenima, stavite mu šaku na grudi kako biste osetili otkucaje srca, dok on radi to isto. Čak i ako fizički dodir nije vaš primaran jezik ljubavi, koristite ga i ne potcenjujte njegovu moć povezivanja i razmene energije.

Spontana zabava

Vežbe za parove izvodite svesno i namerno, kao i većinu svega ostalog vezano za zajedništvo i svakodnevicu. Spontanost se ne može isplanirati, ali možete je uvesti u svoj život i češće praktikovati – sa namerom. Možete se dogovoriti da izađete u šetnju, ali putanja neka ostane neizvesna. Prosto krenite i neka vas vaše noge i usputne senzacije vode. To što ne znate kuda idete i šta ćete raditi, dodaje začin avanture i dobrog provoda u običnu šetnju.

Iznenadite partnera nekim predlogom, ili mu se pridružite u nekim aktivnostima u kojima inače ne učestvujete. Svaki čin iskoraka iz rutine unosi element spontanosti u vaš odnos.

Vežbe za parove su nešto što bi vam preporučio savetnik ili bračni terapeut – a čak i ako nemate neke nagomilane probleme i prepreke u vezi, mnogo toga iz terapeutske prakse možete raditi sami i može vam biti od velike koristi i doprineti osnaživanju vašeg odnosa i dubljem povezivanju.

Pročitajte i ovo: Znaci da vas partner uzima zdravo za gotovo (i kako da se postavite)

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.