Perut nije razlog za paniku! Evo šta tačno treba da preduzmete kad imate ovaj problem

Kosa je oduvek bila simbol ženstvenosti i lepote. Svaka žena će potvrditi da, kad kosa izgleda zdravo, lepo i blistavo, to joj odmah popravlja raspoloženje i čini da se oseća samouverenije. Međutim, svima se dešavaju loši dani – ili loši periodi – kada nas muče određeni problemi sa kosom, a ništa ne može da izazove osećaj neprijatnosti i frustracije kao perut.

Može se javiti u svim periodima života i uvek je dosadna, jer duboko utiče na samopouzdanje – ali perut nije nerešiva. Kako godine prolaze, perut može postati iznenadni problem ili se može ponovo vratiti – ukoliko ste je iskusili ranije.

Kada je vidite na odeći i razdeljku, znate da je i drugi mogu primetiti, a to izaziva nesigurnost i nelagodu. Ne želimo da se osećamo tako i to je sasvim razumljivo. Ali treba da zapamtite – kada se pojavi perut, nema mesta za paniku. Ako bolje razumemo uzroke nastanka peruti, lako ćemo doći do najefikasnijeg rešenja!

Koje su vrste i uzroci peruti?

Kako biste sebi pomogli da se konačno rešite peruti, prvo treba da utvrdite koje vrste postoje i koja vas muči. Najbolji savet je da se obratite dermatologu – ali evo kratkog objašnjenja.

Postoji suva i masna perut, kao i perut koju uzrokuje određena vrsta gljivica. Suva perut je najčešći tip, a obično se javlja tokom zimskih meseci, zbog hladnog, suvog vremena. Takođe je povezana sa upotrebom tople vode prilikom pranja kose, koja isušuje kožu glave.

S druge strane, masna perut se javlja usled nakupljanja sebuma (ulja) na koži glave. Ulje može spojiti mrtve ćelije kože na skalpu, formirajući ljuspice koje svrbe. Osim suve i masne kože skalpa, perut se može javiti i kao reakcija na određeni proizvod za negu kose koji vam ne odgovara. 

Kad god se perut javi, to znači da je mikrobiom vlasišta narušen. Mikrobiom vlasišta je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja kose, jer pruža prvu liniju odbrane od štetnih patogena, štiteći folikule dlake i kožu glave od infekcija, toksina, iritacije, oštećenja kose…

Međutim, poremećen i neuravnotežen mikrobiom kože glave može dovesti do iritacije, suvoće, oštećene kose, nakupljanja sebuma i peruti kao rezultata svega toga.

Slučajevi peruti se mogu razlikovati u zavisnosti od osobe i osetljivosti njene kože. Razumevanje uzroka peruti je ključni korak u lečenju. Kad utvrdite šta iritira vaše vlasište dovoljno da izazove perut, možete ga tretirati mnogo lakše – a u tome će vam najbolje pomoći stručnjak, odnosno, dermatolog.

Šta da radite kad vam se pojavi perut?

Prvo, znajte da niste usamljeni, jer perut pogađa 50% populacije širom sveta. Za mnoge jeste gorući problem, ali impulsivim postupcima i nepouzdanim kućnim tretmanima možete samo da pogoršate stanje svog sklapa. Zato je najpametniji i prvi korak odlazak dermatologu, kako biste dobili adekvatnu terapiju – a možete očekivati da će to biti šampon, koji se mora adekvatno koristiti, tačno prema uputstvu lekara.

Upravo su dermatolozi oni kojima treba da verujemo kada je reč o problemu peruti – a oni preporučuju efikasnu i ekološki odgovornu liniju Vichy Dercos! Ova linija je već 50 godina posvećena zdravoj, lepoj kosi, i usavršavana je pod dermatološkim nadzorom. 

Zašto su Vichy Dercos šamponi protiv peruti pouzdano i ekološki najprihvatljivije rešenje kada iskusite ovaj problem?

Vichy Dercos šamponi: Efikasni prema peruti, a nežni prema planeti

Vichy Dercos šamponi protiv peruti su s razlogom prvi izbor mnogih stručnjaka – klinički dokazano dejstvo protiv peruti je impresivno. 

Proizvodi iz Dercos linije sadrže aktivne sastoje koji vraćaju balans mikrobiomu vlasišta. Glavni aktivni sastojak je selenijum disulfid, koji čisti teme i uklanja gljivice, dok salicilna kiselina pomaže u uklanjaju ljuspica.  

Moćno dejstvo ovih sastojaka u Vichy Dercos šamponima je vidljivo već posle prvog pranja – a redovnim korišćenjem, ukloniće i do 100% peruti!* Ravnoteža mikrobioma vlasišta je ponovo uspostavljena nakon 4 nedelje upotrebe, što znači da Vichy Dercos proizvodi imaju dugotrajno dejstvo, pa se perut neće vraćati! 

Svaki Vichy Dercos šampon umiruje vlasište, ublažava svrab i osećaj neprijatnosti na koži glave, što će vam doneti mirne noći i dane, a tekstura i miris doprinose prijatnom ugođaju tokom pranja kose.

U zavisnosti od vašeg tipa peruti i preporuke dermatologa, za sebe možete pronaći odgovarajući Vichy Dercos šampon, a sada je svaki dostupan u refill pakovanju za dopunu!

Vichy želi da povede zelenu revoluciju i smanji količinu otpada, a vi se možete pridružiti tako što nećete baciti boce potrošenih Dercos šampona! Možete ih dopuniti novim eko Vichy Dercos pakovanjem od 500 ml sa 77% manje plastike**, kojim možete napuniti šampon od 200 ml više od dva puta.

Ne paničite kada ugledate perut – jer uvek možete da se oslonite na Vichy Dercos liniju šampona za efikasno rešenje!

* Studija sprovedena na dermokozmetičkom tržištu od strane AplusA i drugih partnera između januara 2023. i maja 2023. među dermatolozima u 34 zemlje koje predstavljaju više od 80% svetskog BDP-a.

**U poređenju sa 2,5 pakovanja od 200 ml.

Za više informacija o svim Vichy proizvodima i ponudama posetite zvanične Facebook i Instagram stranice, kao i veb-sajt.