Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja juna

Kad god se dvoumite da li određeni kulturni događaj treba da posetite – uvek izaberite DA. Ma kakvog da ste raspoloženja, kad izađete iz muzeja, bioskopa, pozorišta, sa koncerta ili izložbe – nema šanse da se nećete osećati osveženo, oplemenjeno, produhovljeno. Iz tog razloga ćemo vam pomoći u izboru, i izdvojiti nekolicinu kulturnih dešavanja koja u junu možete posetiti u Beogradu.

Pozorište

4. i 5. jun – Rolerkoster (Atelje 212, scena Mira Trailović, 19.30 č): Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju, odnosno kao neodoljivo duhovito napisanu tragediju savremenog sveta. Taj savremeni svet prelama se i dešifruje kroz sukob dve generacije koje izgaraju u pokušaju da razumeju taj svet, da se u njemu snađu, da mu se prilagode. Dramski svet koji kreira Jelena Kajgo i tematski krugovi kojima se bavi u dešifrovanju savremenog sveta i naše bliske budućnosti, za rezultat imaju jedan pravi emotivni rolerkoster. Taj rolerkoster vas voza kao pravi – nekad se smejete iz puke odbrane, a nekad vam se plače da ne biste vrištali. Igraju: Dara Džokić, Milica Mihajlović, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović, Teodor Vinčić, Simona Beljac.

6. i 13. jun – Žizela (Narodno pozorište u Beogradu, Velika scena, 19.30 č – premijerna obnova): Najstariji, do danas sačuvan balet romantizma je Silfida, dok ga Žizela, nastala devet godina kasnije prevazilazi po savršenstvu i lepoti forme. Ona je sublimat romantičarske igre, ideja i umetnosti. Beograd je svoju prvu Žizelu dobio na sceni Narodnog pozorišta 1926. godine, u koreografiji Aleksandra Fortunata. U periodu do i nakon Drugog svetskog rata, Žizela je obnavljana više puta, a sad dobijamo i ovu premijernu obnovu. 

Izložbe (galerije)

Crucio (Galerija Novembar): Ovo je prva samostalna izložba u Srbiji savremene vizuelne umetnice Darje Bajagić, koja je predstavila svoje najnovije radove i platna nastala u toku 2022. godine. Radovi istražuju teme dualnosti, žrtvovanja i transfiguracije kroz obradu ličnih fotografija i teoloških simbola, a izrađeni su u brojnim tehnikama – od UV štampe, preko akrila, spreja i grafita, sve do ulja i čelika. Izložba će biti otvorena do 26. juna.

Nikola Dobrović – pod zastavama modernih pokreta (Galerija SANU): Izložba je zamišljena kao eksponiranje više slojeva života i dela Nikole Dobrovića (1897-1967), arhitekte, člana SANU i JAZU. Autori postavke imaju u vidu izvesni zaborav koji je u velikoj meri prekrio ovog velikana arhitekture, čiji se opus može videti i po raznim lokacijama Evrope. Izložba će biti otvorena do 24. avgusta. 

Feel the fear and do it anyway (Galerija Funnel Contemporaray): U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, priređena je samostalna izložba austrijskog konceptualnog umetnika Norberta Brunera. Brunerovi radovi su veoma pažljivo rađeni objekti od materijala kao što su akrilno staklo, klirit, kliritno ogledalo. Pecizno štampane tačke na akrilnom staklu, pedantno složene na nekoliko akrilnih površina, daju trodiminzijalnu sliku njegovim radovima. U njegovom stvaralaštvu često susrećemo poruke koje nas podstiču na razmišljanje.

Izložbe (muzeji)

Femina balcanica: mater, matrona, augusta, dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu (Narodni muzej): Ove figure, skulpture i statue verno oslikavaju brojne i raznorodne uloge koje su žene imale u antičkom dobu. Izloženi predmeti prikazuju žene na kojima počiva opstanak kuće, vladarke, boginje i u brojnim drugim ulogama i zanimanjima. Oni istovremeno osvetljavaju pitanje njihovog položaja u društvu i otvaraju prostor za nova tumačenja na ovu temu. Pored svoje nesporne umetničke vrednosti, izložba nam daje širu istorijsku, društvenu i političku sliku o ulozi žene i ponovo aktuelizuje ovo pitanje. Izložba će biti otvorena do 28. avgusta.

Modni crteži Aleksandra Joksimovića (Muzej primenjene umetnosti): Aleksandar Joksimović (1933–2021), jedan od najznačajnijih modnih stvaralaca Srbije i Jugoslavije, imao je jednu veliku strast – crtanje. Posebno je voleo da crtajući razmišlja o novoj modnoj kolekciji i da najuspelije crteže izlaže na zidovima svog ateljea u zgradi Centrotekstila u kome je bio zaposlen (1964–1987), kao i da se sa njima fotografiše dajući mnogobrojne novinske i televizijske intervjue. Izložba će biti otvorena do 4. juna.

Bioskop

9. jun – Zločin u Holivudu (premijera): Osramoćeni bivši policajac traži utehu preseljenjem u šumu, ali njegov miran život prestaje kada ga angažuju da istraži ubistvo supruge ekscentrične televizijske zvezde.

23. jun – Elvis (premijera): Ostin Batler igra kralja rokenrola – Elvisa Prislija, dok oskarovac Tom Henks tumači njegovog menadžera. Film istražuje muzičko stvaralaštvo i život neponovljive zvezde, i duboko zadire u dinamiku složenog odnosa ova dva muškarca koji je trajao preko dve decenije. U središtu priče je ujedno i Elvisova ljubav sa Prisilom Prisli, jedna od najlepših romansi iz sveta šou-biza.

Koncerti

17. jun – Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor (Botanička bašta Jevremovac, 20 č): Svaki nastup Radeta Šerbedžije je više od koncerta. To je veče poezije, master klas glume, nadahnuto recitovanje, odlomci monodrame i sve ono što čini identitet velikog umetnika kao što je Šerbedžija, koji nikada ne štedi energiju i inspiraciju da publici pokloni svoj maksimum.

30. jun, 1. jul – Nina Badrić (Bitefartcafe Summer Cafe, 22 č): Pevačica raskošnog talenta i fascinantnog glasa vraća se na letnju scenu kluba Bitefartcafe na Kalemegdanu, nakon rasprodatih koncerata prošle godine. Ova umetnica će sa celim bendom i uz svoje hitove pozivati na ples i na površinu izneti naše najdublje emocije. Budite deo ovih romantičnih večeri pod zvezdama i vedrim nebom – 30. juna i 1. jula. 

Dušan Veselinović

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.