easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja januara

Vreme je praznika i euforije, a to podrazumeva društvo, izlaske i kulturna dešavanja. Bilo da se odlučite za posetu galerije ili muzeja, odlaska u bioskop ili koncert – nećete pogrešiti, jer Beograd, kao i uvek, pleni obiljem izbora. Hajde da vidimo šta nas to u glavnom gradu očekuje i ovog meseca – zavirite u…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za januar

Pozorište

13. i 21. januar – Tit Andronik (Jugoslovensko dramsko pozorište, Velika scena “Ljuba Tadić”, 20 č): Tit Andronik se smatra prvom Šekspirovom tragedijom. Reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“ koja ne samo da ih nadilazi, nego predstavlja i najavu velikog Šekspirovog pozorišnog genija. Igraju: Goran Šušljik, Anđelka Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović i dr.

30. januar – Rat i mir (Narodno pozorište, Velika scena, 19.30 č): “Tolstojev roman nema, u konvencionalnom smislu, početak i kraj. Prvo poglavlje nas ubacuje u salon Ane Pavlovne Šerer, gde se okuplja petrogradsko plemstvo i inteligencija. Tu se raspravlja o Napoleonu, caru Aleksandru, Austriji, Pruskoj, budućem ratu, ali se istovremeno sklapaju poslovi preko carske porodice, brakovi iz interesa, i vodi se briga ko će biti najlepše obučen u salonu. Bez ikakvih uvoda, objašnjavanja, ili posebnih naznaka koji će od likova koji se tu nalaze biti glavni protagonisti, koji sporedni likovi, a koji se više nikad neće pojaviti u romanu. Tako i narativni kraj umesto da završava radnju, uvodi novu temu, nov događaj: začetak dekabrističkog ustanka u Rusiji 1825. godine”, piše Fedor Šili, dramaturg predstave. Igraju: Hadži Nenad Maričić, Miodrag Krivokapić, Danilo Lončarević, Zlatija Ocokoljić Ivanović i dr.

Izložbe (galerije)

Nadežda Petrović – u susret obeležavanju 150 godina od rođenja (Galerija RTS): Izloženo je šest slika Nadežde Petrović – po tri iz Narodnog muzeja Srbije i čačanske Galerije koja nosi njeno ime. Prema rečima autorki postavke, reč je o delima iz dva perioda slikarstva Nadežde Petrović: prva faza Minhenskog perioda (1898-1901) i prva i treća faza Srpskog perioda, koji je trajao od 1903. do 1910. godine. Uz ovih šest slika tu su i panoi sa životnom i radnom biografijom, fotografije, vitrine sa knjigama i publikacijama vezanim za Nadeždu Petrović, njenu porodicu, izložbe… Prema rečima autorki, “ova postavka je dokumentarna priča o životu i stvaralaštvu i okvirna ilustracija umetničkog opusa jedne od najpoznatijih srpskih slikarki”. Izložba je otvorena do 26. januara. 

Manastir Gračanica: Sjaj dvorske umetnosti u doba kralja Milutina (Galerija SANU): Izložba je plod obeležavanja dva jubileja, što je i povod za ovako važan projekat, istakla je autorka Davidov Temerinski. Prvo, u toku 2018. godine okončani su konzervatorski radovi na celokupnom zidnom slikarstvu Gračanice, koje je započeto 2010. u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, institucije koja je 2022. obeležila jubilej – 75 godina rada. Takođe, 2021. godine, navršilo se punih sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice i važne epohe srpske srednjovekovne istorije – četiri decenije duge vladavine kralja Milutina (1282–1321), koji je preminuo ubrzo po završetku oslikavanja svoje poslednje crkve. Izložba je otvorena do 23. februara. 

Pročitajte i ovo: Najzabavniji porodični filmovi koje možete gledati sa decom

Izložbe (muzeji)

Nezaborav – izložba tradicionalnog i savremenog nakita (Manakova kuća): Cilj je predstavljanje kulturnog nasleđa putem afirmacije dela zbirke nakita i rukopisne građe o kujundžiluku koju je Hristifor Crnilović prikupio i ostavio u svojoj spomen-zbirci, smeštenoj u Manakovoj kući. Tradicionalni nakit, star nekoliko vekova, izvor je inspiracije Ivane Stojanovske Stanković, autorke savremenog umetničkog nakita izrađenog tehnikom filigrana. U kolekciji nakita „Nezaborav“, Stanković raspliće i prenosi tradicionalnu estetiku i ornamentiku tehnike filigrana, intuitivnim osećajem grafičara povezuje srebrnom niti prošlost i sadašnjost. Prateći program ove izložbe su radionice filigrana. 

Beta Vukanović: Klasik moderne (Konak kneginje Ljubice, Sala pod svodovima): Postavka autorke Isidore Savić obuhvata Betine radove i predmete iz njenog ateljea koji se čuvaju u kolekciji Muzeja grada Beograda, u Legatu Bete Vukanović. Oni svedoče o stvaralaštvu ove multimedijalne umetnice kroz vreme, od ranih minhenskih portreta s kraja XIX do poznih akvarela iz sedme decenije XX veka, ukazujući na tematski pluralizam slikarkinog opusa i njenu pripadnost intimnom, ušuškanom svetu klasične moderne. Izložba je otvorena do 29. januara.

Bioskop

Fabelmanovi (The Fabelmans): U novoj, uzbudljivoj filmskoj priči, Stiven Spilberg donosi intimni pogled u svoje detinjstvo u poluautobiografskom filmu koji prati osetljive godine mladića koji će otkriti potresnu porodičnu tajnu, čije otkriće će ga podstaći da uroni u svet filmova, koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima. Igraju: Pol Dejno, Mišel Vilijams. Film je na bioskopskom repertoaru od 12. januara. 

Vavilon (Babylon): U režiji Dejmijena Šazela, Vavilon je originalna priča epskih razmera smeštena u Los Anđeles 1920-ih. Ovo je priča o ogromnoj ambiciji i nečuvenim ekscesima, koja prati uspone i padove više likova tokom ere neobuzdane dekadencije i izopačenosti koja je vladala u prvim godinama Holivuda. Igraju: Bred Pit, Margo Robi, Dijego Kalva, Džovan Adepo, Li Jun i Džin Smart. Film je na bioskopskom repertoaru od 19. januara. 

Koncerti

26. januar – Stefan Đoković, klavir (Kolarčeva zadužbina, Velika dvorana, 20 č): Humanitarni projekat Na Krilima muzike ima za cilj da doniranjem sredstava od prodaje ulaznica pomogne domovima kulture u lokalnim zajednicama širom Srbije. U vremenskom periodu od 12 meseci, pijanista Stefan Đoković održaće 12 humanitarnih koncerata u 12 gradova Srbije koji pored humanitarnog karaktera imaju za cilj i popularizaciju klasične muzike.

30. januar – Lords of the Sound (mts Dvorana, 17 i 20 č): Internacionalni koncertni spektakl orkestra Lords of the Sound po prvi put stiže u Srbiju kad će izvesti svima omiljene filmske numere na koncertu pod nazivom “Muzika Hansa Cimera”. Publiku očekuju nezaboravni hitovi iz filmova: ”Gladijator”, ”Nemoguća misija”, ”Početak”, ”Pirati sa Kariba”, ”Dina”, ”Spajdermen 2”, ”Mračni vitez”, ”Međuzvezdani”, ”Gravitacija”, ”Šerlok Holms”, ”Anđeli i demoni”, ”Da Vinčijev kod”, ”Perl Harbor”, “Čudesna žena”, ”Madagaskar”. 

Pročitajte i ovo: Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.