Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja novembra

Ovih dana nam mnogi prijatelji i čitaoci govore kako im se neprestano gledaju filmovi, predstave, posećuju izložbe, čitaju knjige… Pretpostavljamo da je to iz razloga što nas autentična jesenja atmosfera navodi da se primirimo i dodatno produhovimo, inspirišući nas da uživamo u umetničkim dešavanjima koji hrane dušu. Beograd, kao i uvek, pleni takvim sadržajima, a mi smo izdvojili nekoliko predloga na koje biste mogli da obratite pažnju ovog meseca. Predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za novembar

Pozorište

8. novembar – Deca (Narodno pozorište, Velika scena, 19 č. i 21.30 č): U režiji i kompozicijama Irene Popović, a prema romanu Milene Marković, originalni “nemir” stihova „Dece“ možda jeste i neka nasušna potreba da se na realnost koja se u njima pojavljuje gleda barem iz još neke perspektive, pa zašto ne i operske koja se i inače često naziva “većom od života”. Opera i realizam su neprijatelji. Kada realistična situacija postane pevana, ona prelazi u sferu nadrealnog, često i grotesknog. Pevanje podiže budnost jer magično menja značenje teksta. I najozbiljnija situacija, kada je pevana, balansira na litici smisla koji se začas može preobratiti iz ozbiljnosti u komediju, iz komedije u melanholiju, iz melanholije u grotesku itd. Igraju: Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović

24. novembarHelverova noć (Beogradsko dramsko pozorište, Mala scena, 20h – premijera): Drama poljskog, savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća), iz 1999. godine, komad je koji se na tanan način bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka–dete, štićenik–tutor, brat–sestra, muškarac–žena, dželat–žrtva. Intimna drama odvija se u okruženju ojačanog totalitarizma tridesetih godina prošlog veka, čiji eho pojačava unutrašnje tenzije ovog neobičnog para. Tekst je kod nas izvođen tri puta sa velikim uspehom. Igraju: Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Izložbe (galerije)

59. Oktobarski salon (razne lokacije po Beogradu): U toku je ova tradicionalna manifestacija, a u nizu galerijskih, javnih i medijskih prostora učestvuje oko 50 umetnika i kolektiva uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva. Različite teme koje preispituju predstavljeni radovi akcenat stavljaju na promišljanje o mogućim prostorima za bolji zajednički život. Ulaz u sve izlagačke prostore 59. Oktobarskog salona je besplatan, uz napomenu da Narodni muzej ima slobodan ulaz samo nedeljom. Oktobarski salon traje do 4. decembra (23. januara 2023).

Tajne iz zaboravljene arhive (Galerija nauke i tehnike SANU): Na izložbi je javnosti prvi put predstavljena nedavno pronađena fotografska zaostavština cenjenog naučnika Aleksandra Đ. Kostića (1893–1983), osnivača Histološkog instituta (1921) i Fotografskog odeljenja (1924), prvog profesora histologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali i osnivača Beogradskog foto-kluba (1928). Profesor Aleksandar Đ. Kostić ostaće upamćen kao jedan od velikih srpskih polihistora, ljudi neumornog pregalaštva i renesansnih sklonosti. Naime, prof. Kostić je, između ostalog, bio pionir medicinske fotografije i filma na našim prostorima, ali i veliki ljubitelj fotografije. Pored medicinskih tema, na fotografskim staklenim pločama zabeležio je brojne teme iz života predratnog Beograda, ali i nekadašnju izuzetno skladnu zgradu Histološkog instituta, u čijoj je izgradnji učestvovao. Izložba će biti otvorena do 26. novembra. 

Pročitajte i ovo: Pročitajte (opet) neke stare dobre knjige

Izložbe (muzeji)

Ishodište slike: crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije (Narodni muzej, autorsko vođenje – 10. novembar, 18-19 č): Autorka izložbe, kustoskinja Dragana Ljubenović, vodi vas u uzbudljivi svet inspiracije Save Šumanovića i njegovih crteža i studija nastalih kao priprema za njegova najpoznatija dela kojа imate prilike da vidite u muzejima širom Srbije i njegovoj galeriji u Šidu. Na osnovu pripremne skice i finalnog dela, od kojih se oba nalaze u zbirci Narodnog muzeja, bićete u prilici da vidite kako je izgledao Šumanovićev proces od ideje do realizacije, ali i da saznate sve o njegovim aspiracijama i stvaralačkim nabojima.

Izazov baletskog triptihona – Vladimir Logunov, baletski igrač, pedagog i koreograf (Muzej Narodnog pozorišta): Autorke Milene Jauković, izložba predstavlja opus Vladimira Logunova, koji je izrazito kompleksan, a obuhvata rad u brojnim pozorištima širom bivše zemlje, i šire. Upečatljivo je tumačio uloge klasičnog i neoklasičnog baletskog repertoara: Grof Rotbart (Labudovo jezero), Šumar Hilarion (Žizela), Karenjin (Ana Karenjina)… Vladimir Logunov, nekadašnji učenik čuvene Nine Kirsanove, poznavao je principe studiozne ruske pedagogije, što mu je olakšalo sticanje znanja iz ovog domena, koje će on velikodušno prenositi od 1986. godine, kao profesor duetne igre u baletskoj školi „Lujo Davičo”. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Prvi je baletski umetnik koji je primio Zlatnu medalju za zasluge predsednika Republike Srbije, 2021. godine. Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

Bioskop

Meni (The Menu): U ovoj mračnoj komediji, Anja Tejlor-Džoj i Nikolas Holt igraju bračni par koji putuje u ekskluzivni ostrvski restoran gde poznati kuvar (Rejf Fajns) priprema poseban jelovnik za svoje goste, a svaki obrok tretira kao konceptualnu umetnost. Ipak, veče postaje progresivno neprijatnije jer se otkrivaju razne tajne među prisutnima, pa izbija nasilje. Premijera je zakazana za 17. novembar. 

Fabelmanovi (The Fabelmans): Kad smo prvi put čuli da su Stiven Spilberg, Mišel Vilijams i Pol Dejno udružili snage u novom projektu – odmah smo pretpostavili da nas čeka upečatljivo ostvarenje koje ne smemo da propustimo. Spilberg je ovom prilikom odlučio da predstavi poluautobiografsku, ali ipak fiktivnu priču o odrastanju koja prati život adolescenta u posleratnoj Arizoni, a koji želi da postane filmski režiser. Nakon što sazna porodičnu tajnu, trudi se da se nosi s njom – i to kroz ljubav prema kinematografiji. Premijera je zakazana za 24. novembar.

Koncerti

8. novembar – Veče sevdalinki (mts Dvorana, 20 č): Ljubitelji sevdaha, kao i ranijih godina, moći će da uživaju u evergrinima sevdaha kao što su: Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge. U interpretaciji eminentnih izvođača sevdaha i sevdalinke, publika će osetiti  svu lepotu bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pesama u izvedbi neponovljivih Dragana Stojkovića – Bosanca i Enesa Begovića, a na pozornici kultne dvorane s njima će se pojaviti Elvira Rahić, Nikola Rokvić, Antonija Batinić, Azra Husarkić, Esed Kovačević i Sejo Pitić. Uz fenomenalne vokalne interpetatore, na pozornici će ih pratiti legendarni orkestar maestra Dinka Mujanovića.

9. novembar – Anneke Van Giersbergen (Dom omladine Beograda, Velika sala, 21 č): Čuvena holandska pevačica i autorka će prvi put zasvirati pred srpskom publikom i tom prilikom predstaviće pesme iz svoje bogate diskografije u akustičnom maniru, uz pratnju celog benda. Anneke je muzičku karijeru započela 1994. godine kada se priključila legendarnom gothic doom metal bendu The Gathering i do 2006. godine snimili niz sjajnih albuma, uspešno šetajući kroz žanrove čiji su put sami definisali kao „trip-rock“. Godine 2007. započela je solo karijeru. Aktuelni album The Darkest Skies Are The Brightest je postigao veliki uspeh među fanovima i kritičarima. Intiman zvuk ove ploče biće adekvatno predstavljen na predstojećoj turneji u akustičnoj postavi celog benda.

Pročitajte i ovo: Zadivljujuće činjenice o holivudskoj divi Šeron Tejt

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.