Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja oktobra

Iako mnogima nije omiljeno godišnje doba, jesen nam, zapravo, donosi mnogo pozitivnih stvari, a jedna od njih je – nova pozorišna sezona! Očekuje nas pregršt premijera predstava, a vi unapred obezbedite svoju kartu, jer je navala uveliko počela. Ako slučajno ne nađete svoje mesto za premijeru – ne brinite – uvek su tu i reprize. Pored pozorišta, očekuje nas i bogat program u vidu izložbi, bioskopskog i koncertnog repertoara, pa vam predstavljamo:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za oktobar 

Pozorište

8. i 24. oktobar – Pariski život (Opera i teatar Madlenianum, Velika scena, 19.30 č): U režiji Roberta Boškovića, priča prati dva pariska bonvivana koji se bore za naklonost svetski poznate glumice. U sve će se umešati vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz, a u ovoj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je i bogat i strastveni Brazilac. Ko je na kraju pobednik ljubavnog pohoda, publika je mogla da sazna na premijeri 1. oktobra. Druga premijera je zakazana za 8. oktobar.

20, 21, 22. oktobar – Kao i sve slobodne djevojke (Atelje 212, scena “Mira Trailović”, 20 č): U režiji Selme Spahić, predstava istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Autorka daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a njihova iskustva su neretko interpretirana i obrađana sa ideoloških stanovišta sveta odraslih koji na njih ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte. Premijera je zakazana za 21. oktobar. 

29. i 30. oktobar – Božanstvena komedija (Beogradsko dramsko pozorište, Velika scena “Olivera i Rade Marković”, 19 č): U režiji Franka Kastorfa, na dan jubileja, dok papa Bonifacije svima pokazuje svoju moć i dok se hrišćani okupljaju oko njega, Dante luta po mračnoj šumi… Pesnik silazi u tamu ljudskog greha i stiže do svetlosti i oslobođenja od njega, a na svome putu kroz tri zagrobna carsta on obuhvata nebo i zemlju, vreme i večnost, božansko i ljudsko. To je traganje ljudske duše za aplolutnom srećom, slobodom, mirom i konačnim prosvetljenjem.

Izložbe (galerije)

Sviđa mi se da ti ne bude prijatno (Nova galerija vizuelnih umetnosti): Na izložbi Darije S. Radaković, publika je u prilici da vidi instalacije, objekte i tekstualne radove iz autorkine umetničke arhive. Njen čitav opus je posvećen radikalnom neslaganju sa “autoritetima, mentalitetom i tradicijom pogrešnih izbora”, a prevashodno “fokusiranju na posledice naših kolektivnih nepočinstava”. Izložba će biti otvorena do 27. oktobra. 

Crno-beli rituali (Bartselona pop up, Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade): Umetnica Milica Dinić se isključivo bavi crno-belom fotografijom. Ovde je reč o svojevrsnom minimalizmu likovnih sredstava i maksimumu izražajne snage koji karakteriše sve fotografije. Milica istražuje najteže i najdublje – samo biće čoveka; ispituje svoj svet, a samim tim i okoline. Izložba će biti otvorena do 30. oktobra. 

Pročitajte i ovo: 7 knjiga idealnih za hladno jesenje vreme

Izložbe (muzeji)

9. oktobar – Tri zdanja Narodnog muzeja (od Muzeja Vuka i Dositeja, 10-11.30 č): Narodni muzej u Beogradu organizuje šetnju namenjenu odraslima koja obuhvata obilazak i priču o zgradama Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka i Narodnog muzeja. Jedna od njih je među najstarijim sačuvanim stambenim objektima u Beogradu, druga je sagrađena na mestu nekadašnje sinagoge Bet Izrael, a treća je među najlepšim palatama Srbije s početka 20. veka. Tri zgrade će povezati povest o najstarijoj muzejskoj ustanovi u našoj zemlji.

Nepouzdani pripovedač (Muzej savremene umetnosti): Izložba predstavlja višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najprominentnijih aktera savremene umetničke scene u Srbiji. Postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja, izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skultporskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni Bajićevi radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej, kao i produkciju koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu. Nepouzdani pripovedač će biti otvorena do 23. januara 2023.

Pročitajte i ovo: Ovo su porodične serije koje možete gledati sa svojom decom

Bioskop

Amsterdam (Amsterdam): Radnja je smeštena u tridesete prošlog veka, i prati tri prijatelja koji su svedoci ubistva – za koje postaju osumnjičeni, pa otkrivaju jednu od najneverovatnijih zavera u američkoj istoriji. Premijera je zakazana za 6. oktobar u bioskopima širom Srbije. Uloge: Margo Robi, Anja Tejlor-Džoj, Kristijan Bejl, Džon Dejvid Vašington.

Žena kralj (The Woman King): Ovo je izvanredna priča o striktno ženskoj jedinici Agodži, koja je štitila Afričko carstvo od Dahoma oko 1800. godine – i to veštinama i neustrašivošću kakve svet do tada nije video. Inspirisan istinitim događajima, film je emotivno epsko putovanje generalke jedinice Naniske (Vajola Dejvis), koja obučava nove generacije regrutovanih ratnica i priprema ih za borbu protiv neprijatelja. Premijera je zakazana za 27. oktobar u bioskopima širom Srbije. Uloge: Vajola Dejvis, Hero Fajns Tifin, Lašana Linč.

Koncerti

14. oktobar – Goran Karan (mts Dvorana, 20 č): Proslavljeni tenor, Goran Karan, nakon tri godine je ponovo pred beogradskom publikom, koju će ponovo zaseniti hitovima Vagabundo, Kad zaspu anđeli, Ako to je sve, ali i najnovijim singlom Ne da mi pisma

14. oktobar – Il Divo (Štark Arena, 21 č): Ovaj koncert, ali i cela turneja svetski čuvenog italijanskog muzičkog ansambla, slaviće život – što je, nakon pandemije, ujedno i počast za člana ansambla Karlosa Marina, koji je nastradao od posledica izazvanih korona virusom. Koncert će biti omaž svih najatraktivnijih arija i jedinstvenog muzičkog izraza koji ovaj harizmatični ansambl godinama neguje.

14. oktobar – Vanna (BitefArtCafe, 22 č): U okviru svoje turneje pod nazivom 30 godina puna memorija, Vanna će prvi put nastupiti u Beogradu. Publika će konačno imati priliku da uživo čuje voljene hitove kao što su Kao da me nema, Ako je vrijedilo išta, Želja itd.  

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja. 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.