Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 knjiga idealnih za hladno jesenje vreme

Neki klišei prosto postoje s razlogom. Jedan od njih je i onaj vezan za jesen i knjige, sećate ga se? Jesen precipiramo kao doba kada je jedini cilj umotati se u ćebe i uz kafu ili topao čaj prepustiti se dobroj knjizi. Još ako je tu mačka da nam greje stopala, dok napolju dobuje kiša – uboli smo premiju. E sad, a koje su to jesenje knjige? Pa svaka knjiga koja vam se čita, realno. Ipak, jesen asocira na kišu, mrak, hladnoću i vlagu, pa nam trebaju knjige koje će nas potpuno uvući u svoj svet i kroz koje ćemo se na neki način saživeti sa jeseni, prihvatiti je i zavoleti. Pored toga, jesen nas baca u određeno raspoloženje i potrebno nam je smirenje, potrebno nam je da zasednemo sami sa sobom i povetimo se svojoj duši. Upravo zato baš tad biramo one knjige koje su pripovedački toliko dobre da ne možete da ih ostavite, one takozvane knjige za bindžovanje koje vas obuzmu i preuzmu, a ako uz to donose i onu pravu jesenju atmosferu – to je pun pogodak.

Idealne knjige za jesenje vreme

1. Rebeka, Dafne di Morije

Da se ne lažemo, Rebeka je roman koji mnogima prvi padne na pamet kad dođe jesen, kad padaju kiše i magle se spuštaju u predvečerje. Ovo je bukvalno klasik jeseni. Imamo neimenovanu naratorku koja dolazi iz nižeg staleža i udaje se za jednog elegantnog gospodina, Maksima de Vintera i seli se na njegovo imanje Menderlej. To je staro zdanje, puno starih stvari, sa lavirintima od hodnika koji su puni paučine, i nečeg zlog što vreba iza svakog ćoška. Još ako vam kažemo da je junakinja po kojoj roman nosi ime mrtva i da se za nju misli kako se udavila? Da li je to dovoljno da vas ubedimo da je Rebeka pravi roman za jesenje raspoloženje? Ova knjiga je tako napisana da je ne ispuštate iz ruku i da ćete imati utisak da ste tamo, u Menderleju, da slušate zvuk kiše, da možete da omirišete tu maglu i da vam je konstantno neko za petama.

2. Sestre, Dejzi Džonson

Kad smo već kod gotike, koja je realno pravi žanr koji tražimo u jesen, pomenućemo i jedan savremeni roman iz ovog žanra koji neodoljvo podseća na klasike poput Okretaja zavrtnja ili Uklete kuće na brdu. Dejzi Džonson je svojim romanom Sestre oživela gotiku, a ako volite pomenute klasike – zapišite ovu preporuku jer je stvorena za vas. Priča prati dve sestre – Džulaj i September, između kojih je razlika 10 meseci i koje se, nakon nekih misterioznih događaja sele sa majkom u novu kuću, gde pokušavaju da započnu novi život. A sama kuća je lik za sebe i nepodnošljivo podseća na mračna imanja poput onih iz starih gotskih romana. Dejzi Džonson svojom fenomenalnom naracijom konstantno nagoni na razmišljanje – šta li su to uradile? Šta se desilo i šta je ovde zaista istina? Ovo je knjiga koja se ne ispušta iz ruku, te je upravo zbog toga, ali i zbog jezive jesenje atmosfere kišne Engleske – štivo koje se moralo naći na ovoj listi preporuka.

3. Senka vetra, Karlos Ruis Safon

Kad smo već kod gotike, ne može bez ovog romana. Senka vetra je jedna od onih knjiga koje, ako ih pročitate u pravom trenutku svom života, samo produbljuju ljubav prema knjigama. Štaviše – ovo je knjiga o ljubavi prema knjigama. I to zapakovana u gotiku, smeštena na gotske četvrti Barselone i protkana opisima ovog magičnog grada. Glavni junak ovog romana je Danijel koji pokušava da sazna nešto više o piscu čija knjiga mu je promenila život. Ta knjiga se zove Senka vetra, a šta Danijela zapravo podstiče na istraživanje? Pa činjenica da knjige ovog pisca neko sistematski uništava. Dakle, on se upušta u avanturu po Barseloni, a cela priča odiše neverovatnom misterijom i onom pravom spooky atmosferom. Tu su senke koje vrebaju iz mraka, smrt, ljubav, kiša, magla – dakle sve što vam treba za jedan savršen mračni jesenji roman.

Pročitajte i ovo: 5 knjiga evropskih autorki koje morate pročitati

4. Voli me više od svega na svijetu, Mira Furlan

Ovde ćemo stati sa gotikom i preći na knjige koje su pripovedačka remek-dela, a jedno od njih je svakako i autobiografija jedne od najvećih glumica sa ovih prostora – Mire Furlan. Iako deluje zastrašujuće obimno, verujte mi na reč kad vam kažem da se kroz ovu knjigu leti. Mira Furlan je ispisala priču svog života, koji se prekinuo baš onda kad su sve turbulencije prestale. Svaku svoju emociju uspela je veoma verno da prenese na papir. Dok budete čitali o svim nepravdama koje su je zadesile, imaćete potrebu da je zagrlite. Imaćete utisak da pred sobom imate jednu nežnu dušu, blagu prirodu koja opet poseduje ogromnu slobodu duha – a takve je najlakše povrediti i takve često društvo mrzi i gazi. Iako deluje kao obimno štivo, Voli me više od svega na svijetu je jedno od onih dela koja se čitaju veoma brzo jer je njen stil takav da priča prosto klizi. Nećete se ni okrenuti, a shvatićete da ste pročitali pola. 

5. Semper Idem, Đorđe Lebović

Semper Idem je još jedna autobiografija i pripovedačka poslastica za sve ljubitelje kvalitetne književnosti. Đorđe Lebović je bio srpski dramaturg i scenarista, pisao je mnoge radio i pozorišne drame, kao i scenario za filmove od kojih je sigurno najpoznatiji Valter brani Sarajevo. Što se tiče same autobiografije, ovde nećete naći ništa o njegovoj karijeri i kasnijem životu. Ovo je hronika njegovog detinjstva, koje je bilo obeleženo Drugim svetskim ratom, ali se čita kao roman i realno može da se svrsta u roman. Naime, porodica Đorđa Lebovića je bila jevrejskog porekla, tako da je on kao petnaestogodišnjak završio u koncentracionom logoru, bio je u Aušvicu i Mathauzenu, a cela njegova velika porodica bila je istrebljena. Lebović piše tako da od članova svoje porodice stvara najživopisnije književne likove koje ćete obožavati. Upravo zbog svog jevrejskog porekla, ali i zbog veoma šarenolikog porekla ostalih likova iz knjige i članova njegove porodice, poteže se pitanje o tome koliko smo mi različiti ili isti i ono se prelama kroz mnoge situacije o kojima Đorđe Lebović piše. Ovo je toliko složeno delo, kako što se tiče ideje i značenja, tako i žanrovski. Ali uz njega ćete se smejati, plakati, proživljavati iznova svoje detinje sanjarije i sigurna sam da ćete ga na kraju svrstati u jedno od najboljih proznih dela srpske književnosti.

6. U jesen, Karl Uve Knausgor

Kada je izašla kod nas, zbirka eseja U jesen, potpuno je očarala sve koji su je pročitali – kako svojom formom, tako i sadržinom. Ideja cele zbirke je sledeća – Karl Uve Knausgor piše pisma svom nerođenom detetu kako bi ga pripremio za svet u koji dolazi, i od toga pravi književno delo. A kad na to dodamo da Knausgor kroz najsitnije banalnosti svakodnevnice dolazi do velikih životnih istina, postaje nam jasno da su to sve samo ne obični eseji. Zapravo, oni se odnose na najobičnije stvari koje nas okružuju – od gumenih čizama do puževa, kiše ili starog drveta kestena. Međutim, dubina sa kojom on piše je ono što ove eseje izdiže daleko iznad okvira običnog i daje im neku posebnu dimenziju. Ovde imamo čoveka koji sebe vidi u velikom, širokom svetu kao nešto jako beznačajno i malo, a opet pokušava da pronikne u to šta život čini lepim i vrednim življenja. Savršena u opisima banalnosti svakodnevnog života, a istovremeno duboka u razmišljanjima šta smo mi i od čega smo sačinjeni – U jesen je knjiga koja će vas istovremeno i smiriti, ali i pokrenuti na razmišljanje o svemu i svačemu što vam možda nikad ranije nije ni palo na pamet.

7. Čarobnjak, Džon Fauls

Za kraj sam ostavila jednu knjigu-lavirint, za koju smatram da je pun pogodak za svakog ko bi ove jeseni želeo da se posveti nekoj priči epskih razmera, ali koja je čitka, razumljiva i potpuno zarazna. Glavni junak ove priče je mladi Nikolas Urfe, a njegova priča predstavlja jedan misaoni eksperiment, kako za samog protagonistu, tako i za vas kao čitaoca i suštinski – ova knjiga je pola filozofska slagalica, a pola fantastična fikcija. Mladi Nikolas odlazi na grčko ostrvo Fraksos da predaje engleski u školi, ali tamo da dočekuje poznanstvo sa tajnovitim Markusom Končisom – poznanstvo koje će mu promeniti život. Končis će ga ubaciti u jednu veoma opasnu igru, a ni on niti čitaoci neće imati pojma šta se dešava i kuda priča ide. Imaćete utisak da svaki put kad ste blizu razrešenja misterije, Fauls načini pravu pripovedačku piruetu i resetuje vas tako da se još više zbunite. Dok na kraju ne dođe sve na svoje. Ovo je jedna od onih knjiga gde zaista zavidim ljudima koji je još uvek nisu čitali, jer znam kakav je osećaj kada se prvi put upuštate u ovu avanturu i mogu vam reći da je apsolutno neprocenjiv.

Knjige su jedna od stvari koje zaista u ogromnoj meri obogaćuju naš život, a pored ovakvih knjiga i hladno jesenje vreme postaje prelepo. Takođe, svaka od njih je prevedena na srpski, tako da se već sad možete zaputiti u najbližu knjižaru i na jedan simboličan način zaista kupiti malo radosti.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići čitalačku krizu i vratiti se knjigama?

Fotografije: Zorana Karapandžin

Zorana Karapandžin je studirala Skandinavske jezike i književnost, govori norveški kao maternji, guta knjige, stripove i filmove i istovremeno je i cat i dog person (da, moguće je biti i jedno i drugo). Više od čitanja možda jedino voli da priča o knjigama. Obožava putovanja i smatra da život nije život ako se ne ložiš na nešto baš jako.

 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.