Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja septembra

Hteli ili ne – dolazi nam jesen, što nam najavljuje i sve češće promenljivo vreme. Međutim, pored oblaka i kiše, ovo godišnje doba donosi i novu sezonu punu raznolikih manifestacija u Beogradu, pa smo pripremili vodič kroz kulturna dešavanja za septembar. Ljubitelji pozorišta se posebno raduju, jer će uskoro ponovo biti u mogućnosti da uživaju u raznoraznim predstavama, a očekuje nas i veći broj premijera. Scena, izložbe, muzeji, bioskop, koncerti – ovo je…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za septembar:

Pozorište

2, 3. i 9. septembar – Tramvaj zvani želja (Beogradsko dramsko pozorište, Mala scena, 20 č): Tenesi Vilijams je pisac koji već 1948. za ovu dramu dobija Pulicerovu nagradu, prvu od čak tri. Vilijams u vožnji Tramvajem progovara glasnim jezikom o temama koje su ga mučile, o slabostima koje su bile sastavni deo njegove egzistencije: mentalna labilnost, homoseksualnost, alkoholizam. Oslanjanje na otkrivanje stanja ljudske duše, intimne drame svojih junaka, njihova emotivna previranja – čine se aktuelnim svakom vremenu, pa tako i ovom našem. U ovom Tramvaju se problematizuju i danas vrlo važna pitanja, koja se tiču položaja žene u savremenom društvu. Režija: Lenka Udovički. Igraju: Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec. Premijera je zakazana za 3. septembar. 

17, 18, 20. i 30. septembar – Edip (Jugoslovensko dramsko pozorište, Velika scena, 20 č): Od svih dela, još u antici, najpoznatije Sofoklovo je bilo Kralj Edip za koje Aristotel, u delu „O pesničkoj umetnosti”, navodi da je reč o savršenom modelu tragedije. Edip je heroj iz grčke mitologije, sin Laja, kralja Tebe i Jokaste. Prorečeno je da će ubiti svog oca i oženiti se majkom. Režija: Vito Taufer. Igraju: Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Joakim Tasić, Zoran Cvijanović i Nebojša Ljubišić. Premijera je zakazana za 17. septembar. 

Pročitajte i ovo: 5 knjiga evropskih autorki koje morate pročitati

Izložbe (galerije)

Ljudi i ostale životinje (otvaranje: 17. septembar u 19 č, Galerija Dots): Ovo je samostalna izložba Kiki Smith, jedne od ključnih umetnica svetske umetničke scene. Ovo je njena prva samostalna izložba u Srbiji, a nakon prve značajne grupne muzejske izložbe u regionu. Postavka je, u saradnji sa umetnicom, osmišljena kao kompaktna celina sa četiri tapiserije, četrnaest skulptura i dvadeset grafika i crteža i „funkcioniše kao promenada kojom se posetioci podsećaju na svoje prisustvo u svetu”. Izložba će biti otvorena do 29. oktobra. 

Ilustrovani filmski plakati (Galerija mts Dvorane): Izložba ilustrovanih filmskih plakata Stevana Aleksića, vizuelnog umetnika, scenografa i ilustratora, dostupna je posetiocima Galerije mts Dvorane, koji mogu pogledati mnogobrojne radove umetnika koji je široj javnosti poznat i po ilustrovanju alternativnog postera za animaciju animiranog filma “Baz svetlosni” za Dizni. Ovaj plakat, takođe, krasi izložbeni prostor Galerije, koja je u toku celog dana otvorena za sve ljubitelje umetnosti. Izložba će biti otvorena do 21. septembra. 

Izložbe (muzeji)

Mamka – izložba filigrantskog nakita (Etnografski muzej): Izložba autorke Marije Miloševske bavi se kontrastima, ali i sličnostima između dva drevna zanata: filigrana i pecanja. Ona u drevnim veštačkim mušicama pronalazi inspiraciju za filigranski nakit. Kultura, kao način života, predstavlja pokušaj da se obuhvate smisao postojanja, svet predmeta, kao i svakodnevne prakse koje proizvode materijalni život, čime nam nude modele za kompleksnu evaluaciju. Ovom izložbom, Marija postavlja pitanje: Da li smo i dalje prirodni, ili postajemo veštački? Izložba će biti otvorena do 12. septembra. 

Moda u stvaralaštvu umetnika (Narodni muzej): Kako je moda uticala na stvaralaštvo umetnika u prošlosti? Kako se srpska moda menjala kroz vekove i na kojim slikama domaćih umetnika je prepoznajemo? Odgovor potražite na stručnom vođenju Moda u stvaralaštvu umetnika saradnice Narodnog muzeja, koje je zakazano za 10. septembar u 18 č. 

Pročitajte i ovo: Ovo su porodične serije koje možete gledati sa svojom decom

Bioskop

Ne brini, draga (Don’t Worry Darling): Alis i Džek imaju sreće što žive u idealizovanoj zajednici Viktorija, eksperimentalnom kompanijskom gradu u kom muškarci rade za ovaj tajni projekat i njihove porodice. Život je savršen, a potrebe svakog stanara ispunjava kompanija, koja sve što traži zauzvrat je diskrecija i neupitna posvećenost cilju pobede. Naravno, da li se može tako živeti na duže staze…? Igraju Hari Stajls i Florens Pju. Film je na repertoaru od 22. septembra. 

Karta za raj (Ticket to Paradise): Dobitnici Oskara, Džulija Roberts i Džordž Kluni, ponovo se udružuju na velikom platnu kao bivši partneri koji se nalaze na zajedničkoj misiji da spreče svoju zaljubljenu ćerku da ne napravi istu grešku kao i oni. Ovo je romantična komedija o slatkom iznenađenju koje donosi druga šansa. Film je na repertoaru od 29. septembra. 

Koncerti

10. septembar – YU Grupa (SRC Tašmajdan, 20 č): Ova jedinstvena grupa će obeležiti neverovatnih 50 godina postojanja. Na stadionu Tašmajdan održaće slavljenički koncert i najaviti kakve proslave ovog veličanstvenog jubileja nas čekaju u narednom periodu. Na bini će im se pridružiti i veliki broj muzičara, kolega iz cele Jugoslavije.

16. septembar – Veče sa Tijanom (Bitefart Cafe Summer Stage, 22 č): Ovo je prvi samostalni koncert Tijane Dapčević, koja će se ovaj put predstaviti i u nešto drugačijem svetlu izvođenjem dela cover numera kojima će predstaviti svoje stvaralaštvo kroz uticaj džez, bluz, srpske i makedonske tradicionalne muzike koja je ceo život bila deo nje i njene dnevne plejliste. Dobrom zvuku, ove večeri, doprineće sjajni muzičari iz Valjeva, koje Tijana najavljuje kao “opako dobar bend”.

Ako vam se dopao naš Vodič kroz kulturna dešavanja za septembar, pročitajte i Retro romantični filmovi koji nas podsećaju na to šta je prava ljubav

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.

Ostavi komentar

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.