easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja marta 2024.

Proleće nam se bliži, a uz to i neizostavni nalet inspiracije, kao i motivacije za sve predstojeće aktivnosti u koje se, naravno, ubrajaju i razna dešavanja po gradu, koja uključuju pozorište, bioskop, izložbe, koncerte… I za ovaj mesec smo izdvojili događaje koje zavređuju vašu pažnju. Predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za mart 2024.

Pozorište

7, 10, 11, 21, 24. mart – Kuća (Zvezdara teatar, 20.30č): “Ovo je kamerna drama, priča prožeta sa malo fantastike, koja može da se priča iz više uglova, tako da će svaki gledalac videti svoju priču. Priču o našem raseljenju i tom velikom problemu koji nas prati ceo 20. vek. Reč je o tome da smo mi kao narod ceo 20. vek i četvrtinu 21. veka u potrazi za identitetom kuće. Ceo vek je prošao i mi zapravo pokušavamo da definišemo to šta je naša kuća i gde je, i kolika je okućnica i koliko nas ima i zašto smo takvi kakvi jesmo, ili nismo”, rekao je direktor Zvezdara teatra, Dušan Kovačević. Igraju: Branimir Brstina, Nebojša Ilić i Ivana Zečević.

2. i 25. mart – Limeni doboš (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Ljuba Tadić, 20č): Limeni doboš Gintera Grasa je delo koje je pomerilo granice književnosti i po kome je 1979. Folker Šlendorf snimio čuveni film. Donosi sagu o Oskaru Maceratu, tridesetogodišnjem pacijentu psihijatrijske ustanove koji je, kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata odlučio da prestane da raste. Protestujući protiv odraslih, Oskar komentariše istorijska dešavanja iz dečje perspektive, crtajući sliku sveta koji hrli ka samouništenju. Igraju: Miodrag Dragičević, Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić i Teodor Vinčić.

Izložbe (galerije)

Poslednja večera (Galerija Hestia): Izložba Biljane Đurđević se bavi opštom slabošću društva izazvanom sve većom instrumentalizacijom ljudskog bića od strane industrije, tehnologije i medija, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Poslednja večera je nastavak višegodišnjeg projekta Studija slučaja koji obuhvata slikarstvo, animacije i grafički roman, a gde je fokus upravo na eksploatisanom, umornom telu – našem zajedničkom, globalnom telu. Izložba je otvorena do 12. maja.

Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice (Galerija SANU): Izložba je rezultat saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU. Biće predstavljena umetnička dela iz različitih kolekcija koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore vanvremenskog umetnika. Izložba je otvorena od 12. marta do 26. maja.

Izložbe (muzeji)

Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda (Muzej Vuka i Dositeja): Izložba je otvorena povodom 75 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, 28. februara 1949. godine. Savremenim vizuelnim izrazom su predstavljeni objekti, ulice i znamenite ličnosti vezane za ambijentalnu celinu područja oko Dositejevog liceja i zgrade u kojoj se nalazi Muzej. Izložba je otvorena do 28. aprila.

Nadežda Petrović – boje života (Muzej savremene umetnosti): Izložba predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva, s ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Novi Sad i Muzeja Jugoslavije. Izložba je otvorena do 24. marta.

Bioskop

Neverovatno bekstvo (The Great Escaper): Inspirisano istinitim događajima, film prati priču o Bernardu Džordanu koji je, pobegao iz staračkog doma kako bi prisustvovao obeležavanju Dana D. Leta 2014. na 70. godišnjicu od iskrcavanja u Normandiju, Bernard Džordan dospeo je na svetske naslovnice. Izveo je neverovatno bekstvo iz svog staračkog doma kako bi se na proslavi pridružio kolegama, ratnim veteranima. Uloge: Michael Caine, Glenda Jackson, Danielle Vitalis. Film je na bioskopskom repertoaru od 21. marta.

Čelična kandža (The Iron Claw): Istinita priča o nerazdvojnoj braći Von Erik koji su ispisali istoriju u profesionalnom rvanju početkom osamdesetih godina prošlog veka. Kroz tragediju i trijumf, a u senci svog dominantnog oca i trenera, braća teže da na sportskoj sceni dosegnu besmrtnost. Uloge: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson. Film je na bioskopskom repertoaru od 21. marta.

Koncerti

8. mart – Van Gogh (Novi BitefArtCafe, 22č): Numerama iz različitih perioda višedecenijske muzičke karijere, grupa Van Gogh danas ponosno nosi titulu poslednjeg velikog benda stvorenog na ovim prostorima. Od pionirskih „Tragova prošlosti“ iz 1986. godine do posledjeg izdanja „More bez obala“ 2019. Van Gogh je stvorio muzički opus od 11 studijskih albuma, 4 live albuma, 3 kompilacije i 3 video-izdanja. Njihova dugogodišnja karijera prožeta je ne samo zvukom već i brojnim priznanjima. Snažna veza sa publikom, daje pečat njihovom muzičkom putovanju.

28. mart – Stefan Đoković (mts Dvorana, 20č): Očekuje vas ne samo vrhunsko izvođenje klasične muzike, već i iskustvo koje pomera granice. Specijalna gošća na ovom koncertu biće glumica Jelena Gavrilović čiji ćete raskošni glas čuti u potpuno drugačijem žanru nego pre. Stefan je laureat preko deset internacionalnih takmičenja. Tokom 2023. godine bio je nosilac projekta Na krilima muzike, koji je ispunio cilj popularizacije klasične muzike i vraćanja kulture u njene domove – širom Srbije održavši 12 koncerata u 12 meseci.

Pročitajte i ovo: 10 ljubavnih romana koji će vas povesti na putovanje strasti i intrige 

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Dušan Veselinović