Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vrtoglavica i stres – šta da radite kad gubite ravnotežu

Ako ste ikada iskusili vrtoglavicu, znate koliko je to neprijatno stanje koje vas plaši i u kome se možete povrediti. Vrtoglavica dovodi do gubitka ravnoteže i strah da ćete pasti (i napraviti scenu u prodavnici, ili se skotrljati niz stepenice i povrediti) veoma je realan. Samo stanje vrtoglavice izaziva stres, ali, da li stres može izazvati vrtoglavicu?

Ljudi koji su hronično pod stresom često prijavljuju da osećaju vrtoglavicu kada su u stresnoj situaciji, što može upućivati na povezanost stresa i gubitka ravnoteže i koordinacije.

Šta je vrtoglavica

Vrtoglavica je stanje u kome osećate da se krećete ili da se sve oko vas vrti, dok vi mirujete. I to nije samo onaj trenutak kada se naglo uspravite i osetite da vam se zavrtelo u glavi. Vrtoglavica može potrajati i možete je osećati i dok sedite ili ležite i ometati vam kretanje svaki put kad ustanete. Može biti tako jaka i neprijatna, da vas potpuno izbaci iz funkciije, da ne možete da radite ništa, osim da mirujete, a može biti praćena i drugim simptomima, kao što su znojenje, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Veza između stresa i vrtoglavice

Istraživači su otkrili da, iako stres ne može direktno da izazove vrtoglavicu, on može uticati na vestibularni sistem (deo unutrašnjeg uha, koji reguliše ravnotežu i koordinaciju) – kada je centar za ravnotežu pogođen, možete iskusiti vrtoglavicu.

Pod stresom se uočava povišen nivo hormona kao što je kortizol, koji može da poremeti vestibularni sistem. Istraživači su primetili da je grupa učesnika sa Meniereovom bolešću (koja izaziva vrtoglavicu) imala manje smetnji kada je nivo vazopresina (hormona stresa) bio niži.

Zašto nastaje vrtoglavica

Vrtoglavica nije bolest, već stanje koje može izazvati veliki broj uzroka. Načešće su položajna vrtoglavica, upala vestibularnog nerve, Meniereova bolest, tumor slušnog nerva, poremećaji protoka krvi u mozgu, promene na tkivu vratnog dela kičme (okoštavanje), povrede, starije životno doba, napetost i stres.

Osobe koje doživljavaju vrtoglavicu, opisuju poremećaj ravnoteže kao osećaj okretanja oko glave i u glavi, ili kao gubitak orijentacije u prostoru.

Kratkotrajne vrtoglavice sa nesvesticom i osećanjem pritiska u glavi i ušima, najčešće su izazvane trenutnim izostankom ili smanjenjem protoka krvi u mozgu ili u vratu, koji se vraća u normalu promenom položaja, masažom i opuštanjem. Najčešće se javlja takozvana položajna vrtoglavica, koju može uzrokovati nehotičan pokret ili položaj glave, priležanju, okretanju u postelji ili zabacivanju glave unazad.

Napad žestoke vrtoglavice koji traje nekoliko dana, a zatim nedeljama lagano popušta, verovatno je posledica upale nerva vestibuluma labirinta u unutrašnjem uhu, smatra većina lekara, iako to nije dokazano.

Pročitajte i ovo: Da li veći unos magnezijuma smanjuje rizik od demencije?

Kod Meniereove bolesti se radi o poremećaju mikrocirkulacije u unutrašnjem uhu, a bolest prate iznenadni napadi vrtoglavice, koji mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Vrtoglavica je obično žestoka i kratkotrajna, praćena mučninom, povraćanjem, zujanjem u ušima, gubitkom ravnoteže i ponekad pojavom duple slike pred očima.

Vrtoglavica koja je konstantna i čija se izraženost može meriti, može ukazivati na tumor u unutrašnjem uhu, naročito ako je praćena oštećenjem sluha i poremećajem drugih nerava.

Vrtoglavica može biti simptom drugih poremećaja i da bi se ispravno lečila, potreban je niz pregleda – oba uha, nosa i grla, neurološki i očni pregled, nalazi fizijatra ili ortopeda, pretraga srca i krvnih sudova, pa i psihijatrijska ispitivanja.

Stres se svakako uzima u obzir kao faktor uticaja, ali neće svi koji su pod stresom ili imaju hroničan stres iskusiti vrtoglavicu. Život pod hroničnim sresom tokom dužeg perioda značajno utiče na opšte blagostanje, a stanja kao što su hipertenzija, bolesti srca, gojaznost i poremećaji spavanja, povezuju se sa hroničnim stresom.

Vrtoglavica i upravljanje stresom

Kada isključite druge uzročnike vrtoglavice, ostaje da se pozabavite upravljenjem stresom, kako biste smanjili uticaj hormona stresa na vestibularni sistem i opšte fizičko i mentalno zdravlje.

Jedna od najefikasnijih terapija za upravljanje teškim slučajevima stresa je kognitivno-bihejvioralna terapija (CBT), a jedno istraživanje je pokazalo da CBT efikasno upravlja pojedinim simptomima vrtoglavice, odnosno, primećeno je značajno smanjenje pojave vrtoglavice kod pacijenata sa vrtoglavicom, koji su radili sa kognitivno-bihejvioralnim terapeutima.

Ostali najbolji načini za snižavanje nivoa stresa i smanjenje problema koje izaziva vrtoglavica, uključuju vežbanje i kretanje. Ne razmišljajte o vežbanju kao o obavezi koja će vam oduzeti sat vremena – brza šetnja od pola sata je odličan način da se aktivirate, oslobodite nakupljenog stresa i podignete nivo energije. Kretanje bilo koje vrste je dobro za cirkulaciju, koja može biti slabija u vratu i glavi i povremeno izazivati vrtoglavice, a vežbe za vrat i vežbe joge su još bolje za zaustavljanje okoštavanja i održavanje elastičnosti i pokretljivosti.

Važno je i da sebi obezbedite dobar san, kao i da uklonite stresore iz svog okruženja – to je pod vašom kontrolom i može vam mnogo pomoći da upravljate stresom. Meditacija, disanje i vežbanje svesnosti i boravka u sadašnjem trenutku takođe vam mogu mnogo pomoći u smanjivanju nivoa stresa. A kada se stres smanji, smanjiće se (prorediti i izgubiti intenzitet) i vrtoglavica.

Šta da radite kad imate napad vrtoglavice

Ako imate napad vrtoglavice, ostanite nepomični dok senzacija ne prođe (najbolje je da legnete, ali ako niste u prilici, samo mirno sedite). Hladna obloga na čelu i masaža vrata mogu biti od pomoći, kao i dobra hidratacija – pijte veće količine vode i izbegavajte kofein i druge stimulanse. Kada znate da vas može obuzeti vrtoglavica, budite oprezni prilikom svakodnevnih pokreta – kada ustajete iz ležećeg položaja, prvo sedite par minuta, pa zatim ustanite, a kada nešto treba da podignete sa poda, čučnite, umesto da se saginjete.

Vrtoglavica je neprijatna pojava, koja je obično kratoktrajna i prolazna, osim kada su u pitanju neki ozbiljniji uzroci, kao što je tumor u unutrašnjem uhu. Stres ne izaziva direktno vrtoglavicu, ali može izazvati hemijsku neravnotežu koja utiče na vestibularni sistem i tako posredno izazvati pojavu vrtoglavice. Zdravi stilovi života i načini za upravljanje nivoima stresa, može smanjiti pojavu vrtoglavice povezne sa stresom.

Pročitajte i ovo: Vežbe koje podržavaju zdravlje mozga

Naslovna fotografija: pexels.com 

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni. 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.