Trendovi u dizajnu enterijera koji polako izlaze iz mode

Kako se 2023. polako približava kraju, zastareli trendovi u dizajnu enterijera postaju sve izraženiji, pogotovo što se aktuelnosti u kućnom dekoru stalno menjanju. Sa stilovima koji dolaze i odlaze, može biti izazovno držati korak sa onim što je in, a znati šta je out. Dok će pojedinii trendovi ostati bezvremenski (kao što su vintage nameštaj i mermer), ono što je sada popularno možda neće dugo ostati u modi.

Naravno, dom treba da uredite u zavisnosti od ličnog ukusa. Ako na ovoj listi postoji trend koji vam donosi radost, onda ga nemojte odbaciti. I zapamtite, trendovi se pojavljuju u ciklusima – ono što je sada zastarelo će verovatno u nekom trenutku ponovo biti u modi.

Međutim, ako ste spremni za ažuriranje dekoracije dnevne sobe, osvežavanje spavaće sobe ili samo želite da revitalizujete kuhinju, saznajte koje pristupi u dizajnu enterijera ostaju u prošlosti.

Zastareli trendovi u dizajnu enterijera

Mid Century Modern dizajn enterijera

Čiste linije, funkcionalni nameštaj i smeli akcenti uvek će imati mesto u dizajnu, ali potpuna posvećenost elegantnom, geometrijskom izgledu je na zalasku. Sada je eklektičnost u trendu. Pomešajte visokokvalitetne, dizajnerske komade iz sredine veka sa savremenim kolekcionarskim komadima nameštaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Analisse Taft (@altforliving)

Otvoreni koncept

Otvoreni koncepti su izgubili sjaj na vrhuncu pandemije. Rad i učenje od kuće su mnoge porodice naterale da čeznu za danima iz prošlosti kad ste mogli da kuvate obrok ili čitate knjigu u blaženoj samoći. Kao rezultat toga, otvoreni koncepti su out, a zidovi i vrata su in. Srećom, većina domova je izgrađena upravo na ovaj način.

Beli enterijeri

Neutralni prostori brzo postaju fenomen prošlosti, jer se dizajneri opredeljuju za više zemljane teksture, smele šare i svetle akcentne boje. Sobe ispunjene oštrim nijansama bele mogu da se deluju hladno ako nisu prekrivene teksturom, ali i nepraktično za prosečnu porodicu. Osim toga, boja i šara dodaju dobrodošlu energiju, pozivajući goste da se opuste i zadrže neko vreme.

Akcentni zid

Akcentni zidovi postali su popularni kada je farmhouse stil bio u trendu. Koncept akcentnog zida bio je jednostavan način da se prostoru doda tekstura ili boja bez previše truda. Kako se dizajneri kreću ka smelijim stilovima, akcentni zidovi postaju stvar prošlosti. Nemojte se ustručavati da dodate tapete u celu sobu ili da farbate sve zidove i plafon u istu boju. To daje prostoriji osećaj dubine koju akcentni zid ne postiže.

Nameštaj oštrih ivica

Oštre ivice su out, a oble su in. Od sofa u obliku pasulja do zaobljenih radnih ploča, ljudi se odlučuju za mekše karakteristike nameštaja. Krive mogu učiniti da se prostor oseća fluidnijim, spajajući svaku oblast kako bi se stvorilo više kohezije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Howe London (@howelondon)

Granitne radne ploče

Početkom 2000-ih, granit se mogao naći svuda – od kupatila do kuhinje. Međutim, dok se granitne ploče mogu posmatrati kao neutralniji i bezvremenski izbor, sada gubi na popularnosti u odnosu na radne ploče od prirodnog kvarcita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Killam (@mariakillam)

Ugradna svetla na plafonu

Ugradna svetla se obično postavljaju u plafon kao minimalistička opcija za gornje osvetljenje. Ipak, dizajneri se udaljavaju od ovog praktičnog elementa i koriste dekorativna svetla ili svetiljke, čineći osvetljenje fokusom prostorije. Osim toga, svećnjaci se mogu neprimetno uklopiti u bilo koji stil dizajna, od retro do modernog.

Pročitajte i ovo: Tamno drvo i obojeno staklo: Najlepši trendovi uređenja doma za jesen 2023.

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković