Zašto je hibiskus zdrav i kako da uključite u svakodnevnu ishranu
Divan cvet hibiskusa dolazi u mnogim bojama i veoma je dekorativan, a osim toga, hibiskus obiluje zdravstvenim koristima. Blagotvorna svojstva ovog svestranog cveta poznata su već vekovima, a u savremenom svetu sve više ljudi uključuje ovu biljku u svakodnevnu upotrebu.
Ako ste do sada jedino koristili čaj od hibiskusa, zbog njegovog prijatnog ukusa i lepe boje, nutricionisti predlažu različite načine na koje možete uvrstiti hibiskus u svoju svakodnevnu ishranu i praksu brige o svom zdravlju.
Zdravstvene prednosti zbog kojih treba da koristite hibiskus
Smanjenje rizika od srčanih problema
Biljka hibiskus je bogata antioksidantima poput beta-karotena, vitamina C i antocijanina. Ovi sastojci mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod osoba sa hipertenzijom tako što utiču na širenje krvnih sudova. Jedno istraživanje pokazalo je da je grupa ljudi koja je pila čaj od hibiskusa tokom mesec dana imala niži sistolni i dijastolni krvni pritisak u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.
Antiinflamatorna svojstva hibiskusa
Jedna od prednosti hibiskusa je visok sadržaj polifenola i flavonoida koji su efikasni u smanjenju upala. Upale se često javljaju u mnogim hroničnim bolestima, uključujući srčane bolesti, dijabetes, artritis i druge. Pored toga, antimikrobna svojstva hibiskusa takođe sprečavaju rast različitih bakterija i gljivica u telu, što pomaže u očuvanju zdravlja usne šupljine i lečenju infekcija.
Osvežavajući efekat hibiskusa takođe donosi olakšanje onima koji imaju groznicu i visoku temperaturu.
Hibiskus pomaže u kontrolisanju dijabetesa
Brojne aktivne komponenete hibiskusa, kao što su polifenoli, polisaharidi, organske kiseline i pektini, mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ova prednost čine hibiskus korisnim dodatkom ishrani za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, ili one koje su u riziku od njegovog razvoja. Upotreba hibiskusa može poboljšati profil lipida smanjenjem lošeg holesterola (LDL) i povećanjem dobrog holesterola (HDL), što dovodi do održavanja metabolizma u ravnoteži.
Pomaže u mršavljenju
Još jedna prednost konzumiranja hibiskusa je da podržava vaše napore kada pokušavate da se oslobodite nekoliko viška kilograma. Prirodni sastojci hibiskusa su otkriveni kao inhibitori amilaze, enzima koji razgrađuje ugljene hidrate. Na ovaj način, hibiskus potencijalno smanjuje apsorpciju skroba u telu, što pomaže u održavanju stabilne telesne mase. Takođe ima vrlo nizak sadržaj kalorija, pa njegov čaj može biti odličan osvežavajući napitak.
Pročitajte i ovo: Zbogom neprestanom grickanju: Osam namirnica koje drže sitost
Kako da uključite hibiskus u svoju ishranu
Čaj od hibiskusa
Topli napitak je, naravno, najčešći način konzumiranja hibiskusa i korišćenja njegovih prednosti. Ovaj cvetni čaj je sasrži malo kalorija, ima vrlo prijatan i osvežavajući kiselkast ukus, a možete mu dodati med i limun, ili druge začine koje volite i koji imaju zdravstvene prednosti.
Hibiskus sa limunom kao hladni napitak
Odličan način da ostanete rashlađeni je da u svoju ishranu dodate mnogo osvežavajućih napitaka. Jednostavan način da napravite takava napitak od hibiskusa je da ohladite čaj, dodate limun i držite napitak u frižideru. Pri konzumiranju mu možete dodati i kockice leda – sa dodatnim vitaminom C iz limuna, osvežavajući i rashlađujući efekat će biti kompletan.
Kombuča sa hibiskusom
Kombuča je fermentisani čaj koji pomaže u poboljšanju varenja, podstiče imuni sistem, snižava nivo holesterola i podržava zdravlje srca. Ako tome dodate i prednosti hibiskusa, dobijate recept za poboljšanje vašeg celokupnog zdravlja i prijatan i vrlo ukusan napitak u svetlo roze boji.
Chutney od crvenog hibiskusa
Da, od cveta hibiskusa možete napraviti i čatni – umak ili sos za krekere, čips, ili neku drugu hranu. Pronađite bilo koji recept za čatni sos i dodajte hibiskus, za lepšu boju, ukus i zdravstvene efekte.
Supa od prosa i hibiskusa
Kada je u pitanju ovaj skromni, ali moćni cvet, postoji mnogo stvari koje možete pripremiti s njim. Proso je veoma hranljiva i zdrava žitarica, od koje možete napraviti kaše i supe, a dodavanje hibiskusa prilikom pripreme, dodaće hranljive sastojke koji su dobri za vaše ukupno zdravlje i blagostanje.
Pročitajte i ovo: Tri recepta za umirujuće Mesečevo mleko sa ašvagandom
Brankica Milošević