Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zašto žene mnogo češće iniciraju razvod

Nova istraživanja u svetu pokazuju da žene iniciraju oko dve trećine svih razvoda – ali ovo možda uopšte nije novo za vas, jer ste već odavno svesni da je i u vašoj okolini tako. Razvod obično predstavlja rasturanje porodice (osim ako nema dece) i niko se na taj korak ne odlučuje olako (čak i ako se na brak odlučio bez mnogo razmišljanja). Ipak, svi se slažu da je bolji dobar razvod, nego loš brak, a parovi su sve skloniji da odnose prekidaju sporazumno, trudeći se da održe saradnju i komunikaciju, kako bi deci obezbedili optimalne uslove i posvećeno roditeljstvo.

Kulturološki paradoks savremenih odnosa glasi: Neudate ćene više teže braku, nego slobodni muškarci, ali kada se udaju, žene su češće nezadovoljne svojim odnosima, nego muškarci – one su te koje žele da prekinu. Da li je to iznenađujuće? Ili je očekivano? Može biti i jedno i drugo, u duhu paradoksa, koji to prestaje da bude, kada se položaj savremenih žena malo dublje analizira.

Žene teže ostvarivanju majčinstva u okviru porodice (mada se danas sve više žena odlučuje na rađanje, bez tradicionalnih okvira), jer žele da se ostvare u svim životnim aspektima. Žele profesionalan uspeh, kao i stabilne odnose i materinstvo – standardi su se podilgli, ulozi povećali, a potreba za osamostaljivanjem i ostvarivanjem često dovodi žene u situaciju da donose teške odluke. Izgleda da je najteže ostvariti stabilne odnose i održati brakove i suočene sa neuspehom u ovoj životnoj oblasti, žene se radije odlučuju za razvod, dajući sebi (i svom partneru) šansu za pronalaženjem boljih i stabilnijih veza.

Razvod bi trebalo da šteti ženama – ali stvari stoje drugačije

Razvod se više ne izbegava zbog dece, jer žene zaključuju da je za decu mnogo bolje da odrastaju uz jednog roditelja, nego u disfunkcionalnoj porodici. Prilikom razvoda, starateljstvo najčešće preuzimaju žene – dakle, i kultura i zakon vide žene (majke) kao odgovornije za odgajanje i dobrobit dece. Žene obično podnose veći finansijski udar prilikom razvoda i preuzimaju više obaveza i odgovornosti za samohrano majčinstvo, što su veliki izazovi. Praktično gledano, očekivalo bi se da žene prilikom razvoda „gore prolaze“ od muškaraca. Ali, to nije slučaj. Uprkos finansijskim teškoćama i bremenom samohranog roditeljstva, žene pokazuju tendenciju da se vrlo dobro organizuju i snađu odmah nakon razvoda, a dugoročno su zadovoljnije svojim životom i svojim izborima od muškaraca.

Pročitajte i ovo: Da li svađa može da spase brak?

Savremenim ženama je brak manje potreban nego muškarcima

Nova perspektiva o tome zašto žene imaju tendenciju da iniciraju razvod, razmatra evolucionu neusklađenost između onoga što su naši ženski preci mogli, i onoga što mogu u savremenom svetu. Ideja je sledeća: iz bioloških razloga, žene su više ulagale u potomstvo (trudnoća, rizičan porođaj, smrtnost dece), a visoki ulozi su formirali vezanost za potomstvo i tendenciju da se negovateljska uloga produžava. Zbog toga je bilo korisno ostati blizu kuće i oslanjati se na partnere za hranu i zaštitu. Muški preci su obezbeđivali resurse, od kojih su zavisile i žene i potomstvo. Društvene promene (kontrola rađanja, planiranje porodice, pristup obrazovanju) stvorile su nove okvire u kojima žene više nisu morale da se oslanjaju na muškarce, jer su se, oslobođene tereta uzastopnih trudnoća i rađanja brojnog potomstva, osposobile da same obezbeđuju resurse.

U poziciji kada više nisu zavisne od sposobnosti muškaraca da izdržavaju porodicu, žene u braku mogu imati manje koristi nego muškarci. Pogledajte stvari sa praktičnog stanovišta – žene imaju posla i oko dece i u kući, i oko snabdevanja i pripreme hrane, održavanja čistoće, praćenja i usklađivanja rasporeda ukućana i više emocionalnog ulaganja (jer im je stalo da budu uspešne i dobre supruge, majke, domaćice), pored toga što rade i zarađuju (često na odgovornijim poslovima nego muškarci, na kojima imaju veću platu, što dodatno unižava položaj i praktičnu korisnost muškarca). Ako niste same izgovorile ovu rečenicu, sigurno ste čule svoje prijateljice i koleginice kako izgovaraju: „Kakve koristi imam od njega? Ništa mi ne pomaže i ne trudi se da nađe bolji posao, ili nešto dodatno, kao da imam još jedno dete!“ Žene mogu dugo da tolerišu ovakvo stanje i da pokušavaju da ga poprave, ali kad počnu da trpe i kada zaključe da deca trpe, odlučuju se da pokrenu razvod.

Psiholozi ovo vide kao slabljenje međuzavisnosti između partnera, koje je još veće kada žene nose veći deo tereta brige o deci i porodici, i finansijski, i organizaciono i emocionalno. Preopterećenost dovodi do stresa, ljutnje, ogorčenja, a to sve vodi u nezdrave i disfunkcionalne odnose.

Potreba za većom podrškom

U rodno zasnovanoj instituciji braka, neophodne su strukturalne promene i veća podrška i učešće partnera, da bi brak imao veću šasnu da se održi. Radi se o podršci zdrave međuzavisnosti, koja se može pružiti kroz konkretnu podelu poslova oko dece i u domaćinstvu. Svaki par može imati dugoročne koristi od razgovora o podeli poslova na način usklađen sa vremenom i energijom oba partnera. Porodice u kojima oba partnera rade, u opasnosti su kada je žena dodatno opterećena obiljem obaveza oko dece (mentalno i emocionalno opterećenje odgajanja dece) i zato je neophodno pronaći načine da se žene rasterete. Psiholozi sugerišu da su svako nezadovoljstvo i tenzija koje doživljavamo, odgovor na sistem odnosa ustanovljen u tradicionalnom modelu, koji je u savremenom načinu života prevaziđen i nefunkcionalan, zbog čega žene češće iniciraju razvod. Drugim rečima, potrebno je nastaviti evoluciju, promeniti način razmišljanja o rodu i vezama, kao i model partnerskih i bračnih odnosa, u skladu sa izazovima i potrebama savremenog načina života.

Pročitajte i ovo: Može li vaš brak opstati posle finansijskog neverstva?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.