Moja 3 recepta: Zdravko Kulinarko predlaže recepte za osvežavajuće letnje poslastice
Stiglo nam je leto, očekuju nas dani provedeni na moru, uživanje u letnjim noćima, sladoledima, plivanju, izležavanju, slobodnom vremenu. U toplijim danima se češće jede laganija hrana – što više salatica i voća. No, to ne znači da se u ovom periodu manje uživa u kolačima, tortama i drugim poslasticama. Letnje poslastice su osvežavajuće, voćne, lagane.
Porazgovarali smo sa Stefanom Božićem, poznatijim kao Zdravko Kulinarko, koji je sa nama podelio nekoliko svojih omiljenih recepata za leto.
Kolač sa belom čokoladom i malinama
Leto nam je omiljeno godišnje doba jer se tada mogu kupiti sveže maline. Ovo je osvežavajući i lagani letnji kolač koji morate isprobati.
Kora:
– 150 g urmi bez koštice
– 30 g kokosovih pahulja
– 50 g badema
– 50 g oraha
– kašika kokosovog ulja
U secka ubaciti sve sastojke i samleti tako da se dobije lepljiva smesa. Potom, smesu prebaciti u kalup prečnika 18 centimetra i dobro pritisnuti
View this post on Instagram
Beli fil:
– 150 g bele čokolade sa steviom
– 360 ml kokosovog mleka (najbolje masno iz konzerve)
– 150 g urmi bez koštice
– kašičica vanile
Zagrejati mleko u šerpici, dodati belu čokoladu sa steviom i mešati dok se ne istopi čokolada. Kad se istopi, sipati u blender, dodati urme i vanilu pa sve dooobro izblendirati. Sipati smesu u kalup preko kore i ostaviti u frižider na makar 4 sata da se fil malo stegne.
Džem od maline:
– 200 g maline
– 2 kašike vode
– 2 kašike čia semena
– 1 kašika gustina rastvorenog u malo vode
U šerpicu sipati maline, čia seme i malo vode i krčkati dok maline ne prsnu. Dodati gustin pomešan sa malo vode i mešati dok ne krene da se zgušnjava. Sačekati da se džem ohladi, pa ga sipati u kalup preko belog fila. Vratiti u frižider dok se ne stegne džem.
Glazura:
– 100 g bele čokolade sa steviom
– 100 g kokosovog mleka (opet najbolje je masno iz konzerve)
Istopiti belu čokoladu u posudi nad parom, pa dodati kokosovo mleko i mešati dok se ne sjedini. Sipati ohlađenu glazuru u kalup preko džema i vratiti u frižider – najbolje preko noći da se sve dobro stegne.
Sirova torta sa borovnicama
Iskoristite leto tako što ćete jesti što više voća koje nam nije toliko dostupno u ostatku godine. Leto je pravo godišnje doba za isprobavanje sirovih kolača i uživanje u sasvim novim ukusima.
Sastojci za koru:
– 120 g urmi bez koštice (ako su urme mnogo suve potopiti ih u vodu 15-ak min. da hidriraju i omekšaju)
– 50 g badema
– 50 g oraha
– 10 g organskog kakaa
U secka ubaciti sastojke za koru i samleti ih dok se ne dobije testasta smesa. Na dno pojedinačnih kalupa (6 kalupa) zategnuti streč foliju i sipati smesu u kalupe. Pritisnuti smesu na dno kalupa i odložiti je u frižider.
View this post on Instagram
Sastojci za ljubičasti fil:
– 100 g indijskog oraha potopljenog u vodu makar 4 sata
– 100 g istopljenog kokosovog ulja
– 70 g meda/javorov sirup
– 150 g borovnica (ja sam koristio divlje)
U blender sipati sve sastojke za fil i dobro izblendati dok se ne dobije fil. Sipati fil u 6 kalupa do pola, pa zatim odložiti kalupe u zamrzivač na sat vremena.
Sastojci za beli fil:
– 100 g indijskog oraha potopljenog u vodu makar 4 sata
– 170 g biljnog mleka
– 100 g istopljenog kakao maslaca
– 70 g meda/javorov sirup
Sve sastojke za beli fil ubaciti u blender i dobro izblendati dok se ne dobije fini fil. Sipati beli fil u 6 kalupa preko stegnutog ljubičastog fila. Odložiti u zamrzivač još nekoliko sati da se cela torta dobro stegne.
Sastojci za džem:
– 150 g divljih borovnica
– kašika meda
– kašika gustina
U šerpici prokrčkati borovnice sa medom, dodati gustin i krčkati dok smesa ne krene da se zgušnjava. Skinuti šerpicu sa šporeta i ostaviti džem sa se skroz ohladi. Polako izvaditi tortice iz kalupa, pa zatim kad se džem ohladi sipati ga preko svake tortice (otprilike po jedna kašika).
Tart sa borovnicama
Ovo je najbolji izbor za lagani letnji tart zato što se pravi od zdravih sastojaka. Možete i te kako uživati u divnim ukusima čak i kad pokušavate da se hranite zdravo i obraćate pažnju na svoju liniju.
Kora:
– 50 g ovsenih pahulja
– 50 g ovsenog brašna
– 40 g kokosovog šećera
– prstohvat soli
– 50 ml kokosovog ulja
– 1/2 kašičice praška za pecivo
Sve sastojke pomešati u posudi dok smesa ne bude lepljiva. Rasporediti smesu u silikonske kalupe i dobro pritisnuti, malo izdignuti zidove.
View this post on Instagram
Fil:
– 200 g grčkog jogurta
– 10 g kokosovog šećera
– 8 g gustina
Pomešati sastojke za fil i rasporediti u kalupe preko kore.
Ostalo:
– 100 g divljih borovnica
Preko fila posuti borovnice tako da malo utonu u fil. Peći u rerni 35-40min na 180 stepeni.
Stefan Božić (Zdravko Kulinarko)