Šta je zdravije – zeleni ili crni čaj?
Čaj je drugi najpopularniji napitak na svetu nakon vode. I crni i zeleni čaj potiču od biljke Camellia sinensis, ali se razlikuju u metodama obrade. Naime, kada se listovi čaja uberu, prolaze kroz oksidaciju, što stvara poseban miris i boju čaja. Međutim, proces oksidacije može se zaustaviti toplinom, čime se u suštini inaktiviraju enzimi. Tako se proizvode različiti čajevi, poput crnog i zelenog. Ali, da li znate koji je zdraviji – zeleni ili crni čaj i koje su njihove prednosti?
Šta je crni čaj
Crni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji su potpuno oksidirani i fermentisani kako bi se razvio poseban, bogat ukus. Tokom oksidacije, listovi su izloženi vazduhu, što produbljuje njihovu boju, a ukus postaje intezivniji. Nakon toga, listovi se mogu ostaviti takvi kakvi jesu, ili se zagrevaju, suše i melju. Ovaj proces rezultira tamnim čajem sa jakim, ponekad gorkim ukusom.
Najpopularnije vrste čistog crnog čaja uključuju Assam i Darjeeling, dok druge popularne mešane vrste crnog uključuju Earl Grey, Bigelow i Chai.
Šta je zeleni čaj
Zeleni čaj se takođe pravi od biljke Camellia sinensis, ali koristi mlade, nefermentisane listove. Za razliku od crnog čaja, listovi se brzo obrađuju toplinom, prerađuju i melju, bez oksidacije. Zanimljivo je da je prženje u tiganju neophodno kako bi se sprečila oksidacija uzrokovana prirodnim enzimima prisutnim u listovima.
Sencha je najpopularnija vrsta zelenog čaja, od koje se zapravo proizvode druge vrste, kao što su Matcha, Bancha i Gyokuro. U zavisnosti od vrste zelenog čaja koji se konzumira, profil ukusa može biti pomalo drugačiji. Međutim, u poređenju s crnim, zeleni čaj je mnogo blažeg ukusa.
Imajte na umu da temperatura vode, vreme stajanja i koncentracija čaja takođe mogu promeniti ukus.
Nutritivne razlike
Crni i zeleni čaj imaju prilično slične nutritivne profile, jer oba sadrže kofein, antioksidanse i druge važne fitonutrijente. Tipičan čaj, pripremljen od 1 grama listova čaja na 100 mililitara vode, i koji se kuva tri minuta, sadrži približno 250 do 350 miligrama čajnih čvrstih materija. Ove čajne čvrste materije se sastoje od otprilike 30-42% katehina ili polifenola, dobrih fitonutrijenata koji pomažu da vaše telo ostane u vrhunskoj formi, i 3-6% kofeina.
Uticaj obrade i oksidacije
Glavne nutritivne razlike između crnog i zelenog čaja proističu iz načina na koji se obrađuju i oksidiraju. Iako sadrže slične količine polifenola, tipovi flavonoida ili fitonutrijenata, u svakom čaju su malo drugačiji zbog načina obrade. I crni i zeleni čaj su praktično bez kalorija i sadrže slične količine kofeina.
Jedna šoljica crnog čaja ima nula kalorija, sa malom količinom prirodno prisutnog natrijuma (manje od 5 miligrama) i sadrži 26 miligrama kofeina. Ista šoljica zelenog čaja sadrži manje od 2 kalorije, malu količinu proteina (0,25 grama) i nešto više kofeina, oko 29 miligrama. Takođe sadrži tragove vitamina i minerala, uključujući gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum, cink, mangan, tiamin, riboflavin, niacin i vitamin B-6.
Zdravstvene koristi crnog i zelenog čaja
Decenijska istraživanja su pokazala da fitonutrijenti u crnom i zelenom čaju dobro utiču na metabolizam i kardiovaskularne bolesti. Glavne koristi mogu se pripisati katehinima i teaflavinima, koji su moćni fitonutrijenti prisutni u oba čaja. Metode obrade koje se koriste za crni i zeleni čaj rezultiraju različitim profilima antioksidanata. Crni čaj se oksidira i fermentiše, pri čemu se katehini oksidiraju (ili kondenzuju) u jedinjenja poznata kao teaflavini i tearubigini. Ova jedinjenja daju tamnu boju i gorki ukus crnom čaju. Studija objavljena 2016. godine u časopisu Molecules govori o tome da polifenoli iz crnog čaja odlični ako želite da smršate. Međutim, većina ovog istraživanja sprovedena je na životinjama, što znači da se koristi ne mogu potpuno preneti na ljude. Studija objavljena 2019. godine u International Journal of Health Sciences pruža širi uvid u korist crnog čaja, naglašavajući njegova anti-inflamatorna svojstva. Sadrži visok nivo teaflavina, koji mogu pružiti još jaču zaštitu od antioksidanata. Ovi teaflavini pomažu u neutralisanju slobodnih radikala u telu, potencijalno smanjujući upale i promovišući zdravlje srca.
Nasuprot tome, zeleni čaj nije oksidiran ili fermentisan, što pomaže u održavanju višeg procenta katehina, posebno EGCG, ili epigalokatehin-3-galat. Ovo je ključni faktor koji se ističe u istraživanjima kada se govori o koristima zelenog čaja. Imajte na umu da to ne znači da je sadržaj polifenola u zelenom čaju viši ili bolji od onog u crnom čaju, samo da je drugačiji.
Pročitajte i ovo: Koje namirnice povoljno utiču na rad vaših pluća – a koje je bolje izbegavati?
Naslovna fotografija: pexels.com/Vlada Karpovich
Sanja Belinić