Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zabavni zimski rođendani – ideje koje će vas inspirisati

Koliko će proslava dečjih rođendana biti zahtevna, uglavnom zavisi od uzrasta i sklonosti. Kada su deca mala, biće zadovoljna svakom zabavom koju im priredite, dok će kasnije verovatno imati sopstvene zamisli koje ćete vi morati da realizujete – mada će možda i vaši tinejdžeri rado prihvatiti određene sugestije. Zimski rođendani su dodatno zahtevni, jer se proslave sigurno odvijaju u zatvorenom prostoru – a bilo da pravite žurku u svom domu, ili vodite decu u igraonicu, ovo su ideje koje bi vas mogle inspirisati.

Zimski rođendani – ideje za sve uzraste

Energična igra u bezbednom prostoru

Deca vole energične i uzbudljive igre – njihove omiljene letnje aktivnosti na otvorenom (vazdušni tobogan, igranje na spravama u parku) ne možete u potpunosti preneti unutra, ali uz malo razmišljanja i organizacije, zimski rođendani mogu da budu nalik letnjim igrama. Za trčanje, skakanje i bacanje, potrebno je, pre svega, dovoljno prostora, koji treba da bude bezbedan. Ne možete zanemariti ni pitanje buke koju razigrana deca stvaraju, naročito ako živite u stanu i susedi su iznad, pored i ispod vas. Svi ovi uslovi mogu biti ispunjeni, uz malo mašte – mala deca će biti sasvim srećna u dečijoj sobi obloženoj strunjačama i dušecima, po kojima mogu da skaču i da se prevrću, a vi ćete ih lako nadgledati u svom domu. To je možda i najopuštenija varijanta proslave, ali zimski rođendani u igraonicama, ili nekom drugom iznajmljenom prostoru omogućiće vam da čitav rođendanski haos izmestite iz svog doma, u koji ćete se vratiti da se odmorite i opustite, bez čišćenja i sređivanja posle žurke.

Razne mekane sprave, manje vazdušne tobogane, trampoline, lavirinte i  bazene sa lopticama, lako možete iznajmiti i postaviti u bilo kom prostoru koji ste odabrali za proslavu rođendana.

Ako nije u pitanju nikakva žurka, već želite da pozovete svoje drugarice (i njihovu decu) na kafu i tortu, razmislite o igraonicama, poslastičarama i restoranima koji imaju prostor za dečiju zabavu i animatore koji nadgledaju decu i igraju se sa njima. Zimski rođendani mogu biti malo više od običnog izlaska, a ipak se možete odlično provesti – i vi i vaš slavljenik.

Tematski zimski rođendani

Mališani vole da koriste maštu, odlični su u tome i treba ih samo malo podstaći i uputiti. Šta vaše dete voli, koje priče i bajke? Važno je i da deca koja dolaze poznaju te priče i bajke, da bi svi mogli da se zabavljaju i uživaju. Ako vaše dete obožava Hobite, koji njegovim drugarima nisu mnogo poznati, hobitska zabava možda neće biti svima zanimljiva – mada potraga za „prstenovima moći“ može biti zabavna i van konteksta priče. To je samo varijanta potrage za blagom, koja je uvek dobra ideja, koja se lako može sprovesti u zatvorenom prostoru. Zanimljivije je ako „mapa“ vodi decu kroz nekoliko prostorija, a ako imate veću grupu dece, razmislite o tome da ih podelite u timove – neka prva „mapa“ bude uputstvo za pronalaženje novih mapa, namenjenih grupama dece. I ovu vrstu zabave možete oranizovati u igraonici – ako se obraćate animatorima koji se bave zabavljanjem dece, oni mogu imati sopstveni program, ali mogu realizovati i vaše zamisli i voditi decu kroz izmišljene avanture.

Pročitajte i ovo: Omiljena zimska zabava – crtaći za celu porodicu

Stvaralački zimski rođendani

Ako imate grupu dece koja je pretežno mirna i rado ispunjava zadatke, možete osmisliti malu umetničku radionicu, u kojoj će praviti nakit, figurice od plastelina, kolaže od raznobojnog papira. Možda će devojčice u izvesnom prelaznom uzrastu biti posebno zainteresovane za ovakve ideje, pa im obezbedite šarene perlice, savitljivu žicu, strune, šljokice i pokažite im kako da ih nanižu, namotaju i naprave prsten, narukvicu, ogrlicu. Biće veoma srećne da ponesu kući uspomenu s rođendana. Na isti način možete organizovati slikarsku i vajarsku radionicu, naročito ako se sami time bavite, ili imate nekog prijatelja koji može da vam asistira i da vas opremi materijalom. Korišćenje boja i gline može biti malo neurednije, nego neke druge vrste zabave, pa imajte to u vidu, kad organizujete prostor.

I kada smo već kod pravljenja stvari, možda će deca biti raspoložena za kuvarsku zabavu – deca često vole da se igraju u kuhinji, ali nisu roditelji ih retko ohrabruju, jer za njih kuhinja nije mesto za zabavu i ne žele dodatni nered i gubljenje vremena. Ali, zimski rođendani u kuhinji, koja se pretvara u radionicu kolača (ili u kojoj se peku glineni predmeti), mogu biti posebno zanimljivi za decu koja su prerasla želju da jure i skaču i vole da isprobavaju svoje stvaralačke sposobnosti.

Zabava za male naučnike

Za stariju decu, koja još nisu tinejdžeri, možete organizovati obilazak muzeja – muzeji imaju kustose koji vode grupe kroz postavke i svi primaju organizovane posete. Možete odabrati muzej i postavku u skladu sa interesovanjem vašeg deteta, a možete se i sami pripremiti da ispričate deci neku priču iz istorije (ako je to oblast u kojoj se snalazite). Ako razgledate predmete iz života nekog ranijeg perioda, možete podstaći decu da zamišljaju i pokašaju da rekonstruišu kako su ljudi tada živeli, kada su koristili te predmete, kako su ih pravili, o čemu su razgovarali i kako su se njihova deca zabavljala.

Koncert, karaoke, DJ veče

Tinejdžeri će verovatno želeti neku bučnu zabavu uz muziku, a u skladu sa tim koliko dece se okuplja, šta vole da slušaju i koliko nadzora je potrebno, možete rezervisati lokalni kafić (koji možda već angažuje akustični bend, ili DJ-a), ili možete dovesti neki bend (možda poznajete neke muzičare, ili ih poznaju vaši prijatelji), ili možete organizovati karaoke parti. Možda neki od okupljenih tinejdžera i sami sviraju neki instrument i žele da se uključe u muzičku zabavu – u svakom slučaju, u ovome je izbor vašeg tinejdžera ključan, a vaše je da (diskretno) nadgledate šta se i koliko pije. Možda možete da postignete kompromis i ponudite određenu količinu piva, ali imajte u vidu da se na tinejdžerskim žurkama pije i da deca ne podnose alkohol, odnosno, ne znaju čega i koliko mogu da popiju, a da im ne bude loše. Uz sve mere predostrožnosti, morate pretpostaviti da stvari mogu da izmaknu kontroli i da ćete imati neku pijanu decu (možda ne vašu) na brizi. Uračunajte ovu vrstu kolateralne štete u dobru zabavu i obezbedite podršku, ukoliko bude bilo potrebno da o nekome brinete.

Zimski rođendani u zimskoj atomsferi

I vašem detetu (bilo kog uzrata, pa čak i tinejdžerskog) i njegovom društvu može se dopasti ideja da ih odvedete (ili im obezbedite odlazak) na klizanje, ili kuglanje, a zatim u poslastičaru, na kolače. Ova varijanta zimske rođendanske zabave može biti vrlo praktična i dinamična – dešava se van kuće i angažuje decu na zdrav način – a i jedna od najpovoljnijih za vaš budžet, osim ako vaše dete ne zove na rođendan ceo razred. Čak i za celo odeljenje drugara, klizanje i kuglanje su i dalje povoljna opcija, a u poslastičari možete naručiti tortu, koja će im tamo biti poslužena (veličina torte se računa na parče), što je povoljnije nego naručivanje različitih kolača, a i pruža rođendanski ugođaj – svako voli da ugasi svećice i da mu drugari pevaju „danas nam je divan dan“.

Pročitajte i ovo: Bezalkoholni kokteli u kojima možete uživati sa celom porodicom

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.