Otkrivamo vam značenja 5 najčešćih snova koje sanjamo

Da li ste se ikada probudili začuđeni svojim snom, pitajući se da li u njemu postoji dublje značenje? Niste jedini – značenje snova je drevna tema kojom su se mnogi bavili.

Svake noći, kad spavamo, imamo oko pet epizoda snova, koje mogu trajati između 15 i 40 minuta. Kad spavamo, naši umovi su aktivni, stvarajući priče i slike koje mogu biti živopisne ili prolazne; besmislene ili naizgled proročanske; zastrašujuće ili svakodnevne.

Ali, određeni snovi su češći od drugih – od vizija smrti do letenja. Stručnjak za spavanje, dr Daisy Mae, dala je uvid u najčešće snove, na osnovu podataka Google pretrage, ali i objasnila koje značenje se može kriti iza njih.

Sanjanje se dešava tokom cele noći, ali naši najživopisniji snovi se odigravaju tokom sna sa brzim pokretima očiju (REM). Uprkos tome što naučnici godinama proučavaju snove, slike koje se pojavljuju dok dremamo još uvek su u maloj meri shvaćene.

Značenje snova – 5 najčešćih koje sanjamo

Sanjati da vam ispadaju zubi

Ovaj san je neverovatno čest, o čemu svedoči činjenica da je najtraženiji termin kada su snovi u pitanju.

„Ovo je zaista uobičajen san. Često to znači da je sanjar zabrinut da će izgubiti nešto važno u životu. To može biti član porodice, veza ili čak određena materijalna stvar”, kaže dr Mae.

Sanjati paukove

Snovi o paucima imaju malo komplikovanije objašnjenje, jer značenje sna može varirati u zavisnosti od toga šta pauk radi i kako se inače osećate u vezi sa ovim insektima, kaže stručnjak.

„Značenje sna o paucima zavisi od toga šta su pauci zapravo radili u snu. Ako je bilo pauka u blizini, a vi generalno imate strah od pauka, onda to može biti odraz nečega čega se plašite u stvarnom životu, bilo da su to brige u vezi, finansijske brige ili one na poslu. Međutim, ako vas je pauk ugrizao, onda se može desiti da se osećate napadnutim. Takođe je vredno napomenuti da, što je veći pauk – veći je problem u stvarnom životu”, rekla je dr Mae.

značenje snova

Značenje snova u kojima vas neko juri

Snovi o proganjanju jedna su od najčešćih tema kada je u pitanju analiza snova, a doktorka kaže da to što vas jure može ukazivati na to da bežite od problema u stvarnom životu, što nikada nije dobro.

„Uskoro će vas ovi problemi sustići, tako da je najbolje da problem utvrdite i rešite. To takođe može značiti da ste preopterećeni životnim obavezama, bilo da je u pitanju briga o deci, ili vaš posao. Ali opet, zaista je bolje utvrditi ovaj problem i rešiti ga što je brže moguće”, rekla je.

Sanjati da vam opada kosa

Sanjanje da vam kosa opada, bilo da je u pramenovima ili u potpunosti, često može značiti da se plašite da ostarite ili da se sami po sebi osećate manje privlačno, kaže dr Mae.

„Nažalost, ne možete ništa da uradite u pogledu starenja, ali sigurno možete poboljšati nivo samopouzdanja ako budete ljubazniji prema sebi, prepoznajući svoje dobre osobine – ili ako mislite da zaista izgledate loše, onda potražite pomoć od nekoga spolja, kao što je terapeut ili savetnik”, rekla je.

Značenje snova u kojima padate

Snovi o padu obično ukazuju na gubitak kontrole. Na primer, ako sanjate da uzastopno padate i bežite, to bi moglo sugerisati da ste izgubili kontrolu nad nečim i da odlučujete da se ne pozabavite time, kaže dr Mae.

„Pad često ukazuje na to da neko ne može da kontroliše određenu situaciju u svom životu i može ukazivati na anksioznost zbog gubitka kontrole nad određenim događajima ili stvarima koje se dešavaju u nečijem životu. Osećaj pada može predstavljati znak bespomoćnosti, pa ako neko drugi prolazi kroz nešto, a vi ne možete ni na koji način da pomognete, pad u snu može značiti to”, objasnila je.

Pročitajte i ovo: Šta znače popularni Feng Shui simboli i kako da ih koristite u svom domu

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković