Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Šta znače popularni Feng Shui simboli i kako da ih koristite u svom domu

Feng Shui je drevno kinesko znanje o protoku energije i njenom uticaju na našu ukupnu dobrobit, koja se praktično koristi u uređenju prostora i omogućavanju slobodnog protoka dobrih energija. U tom smislu, Feng Shui simboli kompleksnog značenja mogu se koristiti kao slike i umetnički predmeti koji oplemenjuju prostor, ili koje možete nositi sa sobom, kao neku vrstu zaštite.

Feng Shui simboli i njihovo značenje

Jin i jang

Simboli jin i jang u Feng Shuiju potiču iz taoizma, drevne azijske filozofije. Ovaj simbol predstavlja jedinstvo suprotnosti, koje se može uporediti sa objedinjenim ženskim i muškim principom unutar svakog od nas, kao i sa ravnotežom ženske i muške energije u bliskim odnosima. Crna boja predstavlja jin, a bela jang i u obliku dve „suze“ spojene su u celovit krug – unutar svake polovine nalaze se tačke suprotnih boja (bela tačka na crnoj polovni, crna na beloj) simbolizujući ravnotežu u večnom plesu svih dualnosti i životnih paradoksa (svetlo i tama, spolja i iznutra, život i smrt…). Prema Feng Shui principu, naš životni prostor povezan je sa našim unutrašnjim životom – međusobno se prožimaju.

Feng Shui simboli – bagua sa trigramima

Bagua je kineska reč koja se prevodi kao „osam oblasti“ i predstavlja Feng Shui energetsku mapu, koja prikazuje razliite oblike i interakcije. Bagua Feng Shui simboli obično koriste klasičnih osam trigrama Ji đinga (Knjiga promena). Svaki trigram predstavlja energiju prirode – od vrha u smeru kazaljke na satu oni simbolizuju vatru, zemlju, jezero, nebo, vodu, planinu, grmljavinu i vetar.

Četiri amblema

Simbol četiri amblema predstavlja četiri životinje-zaštitnike, u dijamantskoj formaciji – crna kornjača, crveni feniks, beli tigar i zeleni zmaj. Prvobitna svrha bila je izgradnja grada i doma, tako da budu sigurni i zaštićeni i ovi simboli predstavljaju zaštitu životnog prostora od svih negativnih uticaja.

Feng Shi simboli – zmajevi

Zmajevi imaju snažnu simboliku i pojavljuju se u mitologiji i poetici Istoka i Zapada. U Aziji, zmaj se smatra dobroćudnim bićem, koje donosi prosperitet, mudrost i zaštitu. Kao jedna od nebeskih životinja četiri amblema, zmaj je poznat po svojoj moći i veličanstvenosti i predstavlja simbol dobrodošlice u dom u kome vlada sigurnost, prosperitet i ljubaznost.

Kornjača

Feng Shui simboli četiri amblema uključuju kornjaču, koja je dugovečna i mudra i donosi poruke iz sveta prirode. Mudrost Ji đinga (Knjige promena, koja kombinacijama trigrama daje odgovore na sva pitanja), nastala je iz oznaka na oklopu kornjače (koja je ujedinjena sa svojim domom na najočigledniji način). Uključivanje slika ili predmeta koji predstavljaju kornjaču, koristi se za povećanje mudrosti i povezanosti sa prirodom, unutar i oko nas.

Zlatna ribica (šaran)

U azijskoj kulturi, šaran je magično stvorenje sposobno za veliku transformaciju – postoji priča o šaranu koji je savladao mnoge prepreke, plivajući uzvodno i transformišući se u zmaja. Zlatne ribice (u zapadnoj kulturi simobl ispunjavanja želja) su minijaturne vrste šarana, pogodne za čuvanje u domu. One nas podsećaju na naš potencijal da se suočimo sa problemima i napravimo pozitivnu transformaciju. Osim akvarijuma sa zlatnim ribicama, u vaš dom će istu simboliku uneti i slike šarana.

Feng Shui simboli – kineski horoskop

Dvanaest životinja kineskog horoskopa simbolizuje arhetipove energija sa kojima živimo u ovom svetu. Svaka životinja predstavlja različite stvari, ali sve zajedno imaju veće značenje istinske harmonijie. U svom domu, možete držati sliku ili figuru životinje koja simbolizuje vaše mesto u kineskom horoskopu (prema godini rođenja), kako biste pojačali sopstvene kvalitete. Ili, možete spojiti sve zodijačke životinje (postoje zodijači origami kompleti), kako biste promovisali harmoniju u odnosima sa različitim osobama u svom životu.

Pročitajte i ovo: Kako jin i jang energije funkcionišu u Feng Shuiju

Cveće – Feng Shui simboli prirode

Priroda prirode je nestalnost, lepota, obilje – u Feng Shuiju, sveže rezano cveće poziva dobru energiju u vaš dom, podiže raspoloženja i pomaže kada ste tužni. Sveže cveće je idealno, ali dobar uticaj imaju i slike cveća, kojima možete ukrasiti svoj dom. Omiljeno cveće uključuje božur, koji simbolizuje romantiku, obilje i prosperitet; lotos, koji izranja iz mutnih voda i simbolizuje mudrost i lepotu koja se može izdići čak i iz najtežih situacija; orhideju koja poziva na plemenito i pošteno partnerstvo; hrizantemu koja simbolizuje dugovečnost i cvet šljive, simbol nade i istrajnosti.

Voće – darovi prirode

Voće predstavlja darove slatkoće i obilja i simbolizuje plodnost, prosperitet i velikodušnost. Čak u savremeno doba, u azijskim porodicama prilikom proslava poklanja se voće, za dobru energiju i sreću tokom cele godine.

Omiljeni Feng Shui simboli voća su narandža, koja predstavlja energiju sunca i podiže frekvenciju u bilo kom prostoru i privlači obilje i sreću svake vrste; nar sa svojim brojnim semenkama predstavlja obilje, a njegova crvena boja se povezuje sa srećom i zaštitom; breskva povećava sposobnost da privučete romantičnog partnera i povezana je sa dugovečnošću („sreća u cvetu breskve“).

Bogovi vrata – Fu psi

Fu psi su figure koje čuvaju ulazna vrata doma, koja predstavljaju „usta čija“ (na vrata ulazi či energija) – to su bogovi vrata koji liče na lavove, postavljaju se u paru i predstavljaju moćnu zaštitu vašeg doma.

Feng Shui simboli – crvena boja

Crvena je najpovoljnija boja u Feng Shi simbolici – to je boja zaštite, sreće i vitalnosti, povezana sa elementom vatre i privlači uspeh. Da biste poboljšali energiju svog doma, možete obojiti ulazna vrata u crveno, uneti crveno cveće, crvene jastuke i prostirke.

Kineski novčići

Kineski novčići su Feng Shui simboli uspeha i bogatstva. Kružni oblik predstavlja nebo, a unutrašnji kvadrat zemlju. Uloga uspešnog vladara bila je da poveže nebo i zemlju za dobrobit čovečanstva (svojih podanika). Stoga, ovi novčići simbolizuju blagostanje i mudrost da ostvarite prosperitet u svom životu i u svojoj porodici.

Ptice

Feng Shui simboli uključuju i ptice, a jedna od omiljenih – feniks – pripada simbolu četiri amblema. Ptice su simbol slobode i povezane su sa nebom, one su zemaljski glasnici naših želja, koje nose u nebesa, da tamo budu ispunjene. Omiljene Feng Shui ptice su ždral, koji simbolizuje dug život i ispunjenje želja; feniks, mitska ptica koja predstavlja preporod i sreću; mandarinske patke koje simbolizuju bračnu harmoniju, vernost i sreću, jer se ove ptice pare za ceo život (tradicionalan azijski svadbeni poklon).

Feng Shui simboli – bambus

Bambus je izdržljiv i brzo raste, može da preživi i napreduje u različitim vremenskim uslovima, a čak i pri najsnažnijem vetru, on se neće polomiti – samo se povija do kraja, a zati se opet uspravi. Dakle, bambus simbolizuje izdržljivost, rast i fleksibilnost. Stabljika bambusa je šuplja u sredini, čime simbolizuje otvoreno i skromno srce.

Beskrajni čvor – Feng Shui amajlija

Mistični ili beskrajni čvor je isprepletan geometrijski dizajn, koji se sreće u mnogim kulturama. Pošto nema početak i kraj, on simbolizuje dugovečnost i harmoniju, a na duhovnom nivou simbolizuje povezanost i međuzavisnost svega na planeti. Feng Shui beskrajni čvor je crvene boje, često upleten sa kineskim novčićima – veoma dekorativan predmet i moćna amajlija koju možete držati u svom domu, ili nositi sa sobom.

Pročitajte i ovo: Feng Shui saveti: Kako da privučete ljubav i romansu u svoj život

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.