Dizajnerka enterijera otkriva 10 tajni za uređenje prostora

Kada dođe vreme za uređenje kuće ili stana, obično se delimo na one koji će radije angažovati stručnjaka i one koji su sami svoj majstor – u svakoj prilici i u svakom slučaju, bilo da se u to razumeju ili ne. Kako bismo vam pomogli da razrešite neke dizajnerske dileme, prenosimo vam 10 tajni za uređenje prostora arhitekte Jelene Mirković sa Instagram profila @jelenarchitect.

IZABERITE NAJVEĆI KOMAD NAMEŠTAJA

Kada krećete sa uređenjem nekog prostora, uvek počnite od najvećeg komada nameštaja i dobro razmislite gde bi se on najbolje uklopio, koji bi bio najbolji raspored za njega. Nakon toga ćete mnogo lakše uklapati ostale manje komade nameštaje, kao i boje. 

BIRAJTE JEDNOBOJNE DRAPERIJE

Zavese, odnosno draperije, uvek treba da budu jednobojne. Izbegavajte one sa dezenima, jer vizuelno smanjuju prostor i isto tako zahtevaju da se još negde u prostoru pojavi isti ili sličan dezen kako bi se sve idealno uklopilo.

Pročitajte i ovo: Učinite dom sređenijim za manje od 5 minuta

STAVITE MANJE JASTUKA 

Kada želite da dekorišete sofu ukrasnim jastučićima, gledajte da ne preterate. Maksimalan dozvoljeni broj bi bio 6, a idealno da imate 4 jastučića.

OBRATITE PAŽNJU NA OGLEDALA

Ogledalo nikada ne treba kačiti između dva prozora, a nepotrebno je i da imate po jedno u svakoj prostoriji kuće ili stana.

BELA BOJA U DETALJIMA

Bela posteljina i beli peškiri doneće osećaj urednosti i čistoće u vaš dom.

BITNA JE VISINA KLUB-STOLA

Stočići za kafu, odnosno klub-stočići treba da budu nešto niži od sedalnog dela sofe, ugaone garniture i sl. kako ne biste kolenima udarali o njega dok sedite i uživate u kafi.

OSVETLJENJE U KUPATILU

U kupatilu postavite raznovrsno osvetljenje, a ne samo ono jedno, centralno, koje se nalazi na plafonu. S obzirom na to da ćete ovu prostoriju koristiti za šminkanje, brijanje i sl, dobro je da imate svetlo koje je usmereno na pojedine delove lica, kako biste izbegli senke.

IZBEGAVAJTE GOMILANJE NA POLICAMA

Ukoliko imate kućnu biblioteku ili police s knjigama, trudite se da na njima budu samo knjige, a ne još mnoštvo ukrasa, suvenira, figurica i ramova.

BIRAJTE UDOBAN MATERIJAL ZA TAPACIRANJE

Dizajneri će vam uvek preporučiti pliš ili somot za tapaciranje nameštaja jer je on najmekši i najudobniji.

ISKORISTITE DOBRO PROSTOR

Kupujući nameštaj koji zauzima mesto od poda do plafona mudro ćete iskoristiti visinu. Time ćete dobiti znatno više prostora nego da visina nameštaja doseže samo do polovine visine zida. 

Pogledajte i video:

Ako vam se dopao ovaj tekst, možete pročitati i tekst o Prolećnoj transformaciji & Space Clearing-u

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…