Učinite dom sređenijim za manje od 5 minuta

Došli ste umorni s posla, pojeli biste nešto na brzinu i najradije odgledali epizodu omiljene serije, čisto da odmorite mozak. Međutim, okruženi ste neredom koji treba srediti. Dečje igračke su svuda oko vas, prljava odeća nemarno prebačena preko fotelja i stolica, a sudovi su u sudoperi dovoljno dugo da se na njima razviju novi oblici života. Zvuči poznato?! Eh…

Nije da ne želimo da nam kuća bude uredna i čista… jednostavno, u pojedinim trenucima bavljenje kućnim poslovima deluje kao previše. Pošto nam je ova situacija svima poznata, pronašli smo način da se što lakše izborimo s njom. Jednostavno je: posvetite se raspremanju samo pet minuta! Ova metoda će pomoći da se opšti haos (najčešće nam tako izgleda nered koji nas dočeka) izdeli na manje zahtevne celine sa kojima može da se izađe na kraj.

Da biste maksimalno iskoristili tih pet minuta, pročitajte preporuke i učinite dom sređenijim za manje od 5 minuta:

Sklonite sve što se nalazi tamo gde ne treba da se nalazi

Podesite tajmer na telefonu na pet minuta i krenite u akciju. Pripremite korpu ili kutiju u koju ćete ubaciti sve što se nalazi u prostoriji koju sređujete, a što ne treba tu da bude – prljav veš sa poda, ostavljene sudove na klub-stočiću, dečje stvari itd. Sve što se nađe u toj korpi, sredićete kasnije. Sada samo raščišćavate prostor. Uzmite sredstvo za čišćenje i krpu, naprskajte staklene površine i brzo obrišite sa njih sve vidljive nečistoće, mrlje ili tragove.

Saznajte i: 10 tajni za uređenje prostora

Nabavite tepih koji se lako može prati

Postoji bezbroj razloga da nabavite tepihe ili staze koje možete kod kuće da operete, a ako imate decu, kućne ljubimce ili nekog odraslog ko nije baš najspretnija osoba, ovakvi tepisi će biti vaš novi najbolji prijatelj. Umesto da tražite pouzdan i povoljan tepih-servis ili prolazite sami kroz čitavu agoniju izvlačenja fleka i čišćenja tepiha svim mogućim sredstvima, pa i parom (što je, da budemo realni, malo verovatno da ćemo uraditi), jednostavno samo ubacite tepih u mašinu za pranje veša i pritisnite dugme. Videćete kako život ponovo postaje lep!

Usisajte kauč, protresite jastuke, preklopite ćebad

Bićete zapanjeni kada budete videli koliko nekoliko ovako jednostavnih poteza može da učini dnevnu sobu lepšom i urednijom. Dakle, za manje od pet minuta svakako možete brzo usisati krevet ili ugaonu garnituru, istresti jastuke i ukrasne jastučiće – kako bi se vratili u prvobitnu formu i ponovo postali mekani. Nakon toga, zategnite prekrivače i složite ćebad, ako su ostali rastureni posle spavanja ili popodnevne dremke. Kad sve ovo uradite, dodatni ugođaj ćete stvoriti upotrebom posebnih mirisnih nota za osvežavanje prostorija.

Očistite prašinu sa plafonskog ventilatora u tren oka

Ako ne stižete redovno da čistite lopatice vašeg plafonskog ventilatora, iznad glave vam se verovatno vrti gomila prašine i prljavštine. Da biste ih očistili, ne izazivajući još veći nered, isprobajte sledeće: popnite se na stolicu ili merdevine i praznom jastučnicom obuhvatite potpuno jednu lopaticu/elisu (kao da hoćete da je upakujete u vrećicu). Kada je cela lopatica u jastučnici, lagano povucite ka sebi da biste, kako pamuk klizi sa površine, obrisali svu prašinu. Ponovite ovaj postupak i na ostalim lopaticama ventilatora.

Bolje završeno nego savršeno

Na kraju, imajte na umu da će vas perfekcionizam samo dovesti do očaja kada je u pitanju raspremanje i čišćenje kuće. U suštini, to je never ending story jer se prašina neprimetno stvara svakoga dana. Pored toga, sasvim je realna mogućnost da se neki deo stana ili kuće zaprlja gotovo iste sekunde nakon što ste ga obrisali i očistili – naročito ako imate malu decu. Stoga, imajte uvek na umu ovu izreku i činjenicu da je dovoljno dobro sve ono što ste učinili. Na kraju, treba da ostavite vremena i snage i za neke druge aktivnosti. Bolje nego što je bilo, a ne savršeno. To je ono čemu treba da težite.

Ako vas ova tema interesuje, pročitajte i: Kućni poslovi mogu da budu zabavni, a evo i kako

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.